Kék hírek, bulvár

2015.04.21. 11:20

Rezesová szeretné felvenni a magyar állampolgárságot

Úgy tudni, a 9 éves börtönbüntetését töltő szlovák nő főleg a két lánya miatt mérlegeli ezt a lehetőséget.

nol.hu

A volt kassai milliomos leánya, a kilencesztendős börtönbüntetését töltő Eva Varholíková-Rezesová – aki csaknem három éve ittasan négy halálos áldozattal járó balesetet okozott az M3-son – egyre inkább azt fontolgatja, hogy kérni fogja a magyar állampolgárságot – adta hírül a Novy Cas nyomán a nol.hu.

Közölték: a pozsonyi napilap értesüléseit az asszony kassai hozzátartozói a nol.hu megkeresésére megerősítették, ám hozzátették, hogy az elítélt még nem döntött véglegesen. Azt is elismerték, hogy főleg a két leánya, a 15 éves Alexandra és a nála kilenc évvel fiatalabb Ella miatt mérlegeli ezt a lehetőséget. Ugyanis ők egyre nehezebben viselik édesanyjuk távollétét, akit havonta csak egyszer látogathatnak meg a magyarországi börtönben, akkor is csak egy órát tölthetnek együtt, mert az asszony külföldi állampolgár.

– Ilyenkor mindkét kislány zokogva búcsúzkodik, napokig alig szólnak valakihez – így a napilap, amely hozzáteszi: – Ha az elítélt magyar állampolgár lenne, akkor a hatályos törvények értelmében havonta többször is találkozhatnának, éspedig hosszabb időre. Ám ebben az esetben Eva Varholíková-Rezesovát a pozsonyi jogszabály alapján megfosztanák a szlovák állampolgárságától.

- Elvben nincs akadálya annak, hogy a kassai asszony felvehesse a magyar állampolgárságot, mert jól beszéli a nyelvünket, felmenői közül apai ágon majdnem mindenki magyar nemzetiségű. Nyilvánvalóan biztonsági kockázatot sem jelentene déli szomszédunknak, és az sem kizáró ok, ha a kérelmező börtönviselt személy – vélekednek a kassai szakértők.

Eva Rezesovát tavaly szeptemberben ítélték el jogerősen négy ember halálát okozó, ittas járművezetés bűntette miatt.

Az atlatszo.hu azt írja: Rezesová nem kaphat magyar állampolgárságot, mert a honosítás feltétele, hogy a kérelmező a magyar jog szerint büntetlen előéletű legyen. S az sem valós, hogy kevesebbet láthatja szeretteit egy elítélt a magyar börtönben akkor, hogyha külföldi állampolgár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!