Közélet

2016.10.21. 18:07

Kifizetik a kórházi dolgozók elmaradt juttatásait - titok, honnan lesz pénz

Az egri kórház cafeteria ügye a főigazgató pénteki szavai szerint lezárult. Az azonban továbbra is titok, hogyan sikerült forrást találni az 1201 dolgozó elmaradt pénzének kifizetésére.

Guti Rita

– Az egri kórháznak saját erőből úgy kell előteremtenie az elmaradt cafeteria kifizetésének forrását, úgy, hogy a betegellátás ne kerüljön veszélybe. Nem lesz nehézség, hiszen a kórház gazdálkodása stabil – mondta dr. Vácity József, az egri Markhot Ferenc Kórház megbízott főigazgatója azon a pénteki sajtótájékoztatón, melyen bejelentették: megszületett az ügyben a kollektív megállapodás. Vácity József hangsúlyozta: a dokumentum aláírásával lezárult az egri kórház cafeteria ügye. Szavai szerint az irat törli az utolsó fekete foltot is, amelyet a meggondolatlan privatizáció piszkított az egri kórházra.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség múlt heti közleményére utalva pedig kijelentette: a megállapodással a szakszervezet nem gyűrte le sem az államot, sem az egri kórházat. Kölcsönös megegyezésen alapuló megállapodás született.
Ahogy arról többször is beszámolt már a Hírlap a cafeteria elmaradása akkor lett ügy, amikor 2014-ben öt dolgozó perre ment a Markhot Ferenc Kórház ellen, ahogy akkor fogalmaztak: a jogos juttatásukért.

Az ügy több bírósági fokot is megjárt, míg a Kúria idén januárban ugyanazt mondta ki, mint az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, s az Egri Törvényszék: 2013-ig visszamenőleg ki kell fizetni nekik az azóta visszatartott béren kívüli juttatást – évente egyhavi bérnek megfelelő összeget – a kamatokkal együtt. A pernyertesek megkapták a pénzüket, a többieknek azonban továbbra sem fizetett a kórház. Ezért indultak a tömeges perek, majd a idén júniusban elkezdődött az egyeztetés a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), az ügyet kirobbantó Egri Ápolási Szakszervezet, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a kórházvezetés között, s született egy részmegállapodás

E szerint szeptember elejéig 6,5 fél hónapra járó juttatást megkaptak a dolgozók, s ősszel annak érdekében tovább egyezkedtek, hogy a csaknem hétszáz felperes kórházi dolgozó számára megnyugtató megoldás szülessen.

– A megállapodás siker, bár a felek álláspontja igen távol volt egymástól, amikor az egyeztetés elkezdődött – hangsúlyozta dr. Németh László, az ÁEEK főigazgatója a tájékoztatón. A főigazgató arra is rámutatott: a cél kettős volt, egyrészt az, hogy minden jogosult megkapja azt, ami neki jár, és a kórház működése se kerüljön veszélybe, hiszen a perek nem a fenntartó ÁEEK, hanem a Markhot Ferenc Kórház ellen indultak. Németh László szavai szerint: a jelenlegi kórházvezető a régmúltban elkövetett hibákért áll most helyt.

Súlyos hibának nevezte dr. Nyitrai Zsolt is az egri cafeteria-ügyet, amelyben a jog a dolgozóknak adott igazat, s szerinte ez az ügy is példa arra: mindig tudni kell kompromisszumot kötni.
A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, Székely Tamás arra hívta fel a figyelmet: a siker az Egri Ápolási Szakszervezetnek és annak az öt dolgozónak, akik támogatásukkal felvállalták a próbapert. Kovács-Csatlósné Pálos Rita, az ötök egyike, az Egri Ápolási Szakszervezet nevében ehhez csupán annyit tett hozzá: a megállapodással megteremtődött a munkabéke.

A jogosult, összesen 1201 dolgozó, tehát mindazok, akik 2013. január elsején minimum egy éves munkaviszonnyal rendelkeztek a kórházban, egy nyilatkozat aláírása után két részletben kapják majd meg a nekik járó pénzt. A juttatás egyik felét még az idei év végééig, a másik felét pedig 2017. januártól tíz hónapon keresztül fizetik majd ki nekik. Összességében 300 millió forintról, dolgozónként kéthavi bérnek megfelelő összegről van szó.
A kórház sajtóközleménye szerint: „a kollektív megállapodás nem jöhetett volna létre, ha az országos politika, az egészségpolitikai felső vezetés és a kórház vezetősége nem így akarta volna”.

Amire eddig nem volt pénz, most van

Az évek óta húzódó ügyben több igazgató is nyilatkozott már. Amikor a perek indultak, még dr. Fűtő László volt a kórházvezető, az őt váltó dr. Tóth Ildikó 2016 januárjában a Hírlapnak azt nyilatkozta az öt pernyertes dolgozó kifizetése után: „ha a többi dolgozó is a kereset beadása mellett dönt, és jogerős ítélet születik, azt a kórháznak végre kell hajtania. A forrást is az intézménynek kell előteremteni. Ám ez olyan nagyságrend, amely meghaladja a kórház pénzügyi lehetőségét.”

A helyzet tehát azóta megváltozott, az azonban a jelenlegi igazgató pénteki nyilatkozata után „konyhai titok”, hogyan.

Az, hogy ez pontosan mit jelent, a tájékoztatón nem derült ki, hiszen a Hírlap kérdésére – hogyan teremti elő a kórház a szükséges forrást a kifizetéshez úgy, hogy a betegellátás ne sérüljön? – dr. Vácity József úgy válaszolt:
– Ez legyen konyhai titok, hiszen ha a vasárnapi húsleves jól sikerül, a háziasszonytól sem kérdezik meg, miből vette a hozzávalókat.
Az ismételt újságírói felvetésre – kértek-e segítséget, forrást a kormánytól az elmaradt kifizetések rendezésére? – a kórházvezető nemmel válaszolt.

A helyzet tehát azóta megváltozott, az azonban a jelenlegi igazgató pénteki nyilatkozata után „konyhai titok”, hogyan. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!