Közélet

2017.04.05. 16:02

Örömhormonok szabadítanak ki a tél fogságából

A természet megújulásával a lelkünk is ébredezik, nyitottabbá válik akár a szerelemre is. Új célokat tűzünk ki magunk elé, s hogy azokat hogyan érhetjük el, abban dr. Taskó Tünde ad tanácsokat.

Juhász Henrietta

– Itt a tavasz. Napról napra melegszik az idő, ragyogóan süt a Nap. Ébredezik a természet is, levelet bontanak a fák, a bokrok, és reggelente hangos madárcsicsergésre ébredünk. A többnyire borús, ködös tél után jólesik a léleknek is, hogy megérkezett a tavasz, bár ilyenkor sokan panaszkodnak fáradtságra – kezdett bele a témába az egri Eszterházy Károly Egyetem Pszichológia Intézetének munkatársa, dr. Taskó Tünde. Hozzátette, hogy a téli hónapok bizony megviselik a szervezetünket.

– Kevesebb vitaminhoz jutunk, a hideg nyirkos, és kuckós időben kevesebbet mozgunk, és sokkal több időt töltünk falak között, mint kint a szabadban. A tavaszi fáradtsággal könnyedén felvehetjük a harcot, ha odafigyelünk a helyes táplálkozásra. Sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, nem feledkezünk meg a mozgásról, és több időt töltünk a szabadban, a természetben – javasolta. Megvilágította azt is, biológiailag mit vált ki az ember szervezetében a tavasz.

– A napfényes órák növekedésének hatására endorfin – örömhormonnak is nevezik – szabadul fel az agyban, amelynek következtében a hangulatunk is jelentősen javul, és reményekkel telve tekintünk a jövő felé. A tavasz az újjászületés és a megújulás szimbóluma. A tavaszi nagytakarítás révén megújul az otthonunk, a téli, meleg ruhák elpakolásával a ruhatárunk is újjászületik – árulta el Taskó Tünde. Kiemelte, hogy a természet megújulásával a lelkünk is ébredezik, vágyik a megújulásra, a változásra, nyitottabbá válik akár a szerelemre is. Ehhez tartozik véleménye szerint az is, hogy tavasszal például sokan kezdenek új dolgokba, újra elkezdenek sportolni, nekifognak újra a fogyókúrának, vagy éppen beiratkoznak egy tanfolyamra. – A kitűzött célok megfelelő előkészítés nélkül pusztán tervek maradnak. Érdemes megtervezni, hogyan akarjuk elérni a célokat.

A tavasz szimbóluma

– Az európai kultúrkörben a négy évszak váltakozása az emberi élet változásait szimbolizálja a kezdetektől a halálig. A tavasz a születés, az újrakezdés, a fiatalság és a szerelem jelképe. Az antik hagyományokban Flórának, a virágok és a tavasz istennőjének és Vénusznak, a szerelem istennőjének időszaka. A természet megújul és ezzel az ember is. Számos kultúrában tavasszal kezdődött az új év: az április elsejéhez köthető tréfálkozás is ennek a maradványa – mesélte dr. Taskó Tünde.

Semmiképp se adjuk fel

Dr. Taskó Tünde azt javasolja, elsőként konkrét, rövid távú célokat tűzzünk ki magunknak.

– A hosszú távú célt se tévesszük szem elől, de ha nem tanuljuk meg értékelni a kisebb sikereket, akkor hamar alábbhagy a lelkesedés. A tevékenységek megtervezése mellett az időben történő tervezést se tévesszük szem elől, és ami fontos, hogy ha borul a terv, akkor ott az újratervezés lehetősége, semmiképp sem szabad feladnunk – vázolta fel a lehetséges utat az egyetem munkatársa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!