Közélet

2017.06.22. 18:00

Intimitás, szenvedély és elköteleződés

Hogy valaki „alkalmas” legyen egy párkapcsolatra, az a másik félen is múlik – a párkapcsolatok útvesztőjében ezúttal Balatonfüredi Ágnes, gyöngyösi pszichológus kalauzol minket.

Juhász Henrietta



– Ha feltételezzük a másik fél részéről is, hogy komoly kapcsolatot szeretne, a legalapvetőbb a biztonságos kötődés kialakítása. Ez azt jelenti, hogy vágyunk a másik jelenlétére, ugyanakkor a távolságot is tudjuk tartani. Ezenkívül fontos az intimitásra való képesség, ami azt jelenti, hogy fizikailag és érzelmileg is közel tudjuk magunkhoz engedni a másikat, merjük számára kifejezni, ha valami bánt, vagy zavar – írta körül a párkapcsolat alapjait Balatonfüredi Ágnes pszichológus.




Hozzáfűzte: egyetért Sternberg elméletével, miszerint a szerelem érzése három összetevőből: az intimitás, a szenvedély és az elköteleződés komponenséből áll. Kíváncsiak voltunk, mit gondol a pszichológus a szerelemfüggőségről.

Párkapcsolat?

Balatonfüredi Ágnes véleménye szerint sok kapcsolatban valójában szülő-gyerek párosról beszélhetünk, ahol az érett fél az irányító, ő hozza a nagyobb döntéseket, az éretlen pedig követi az utasításokat.

Az elégedetlenség már egy következménye annak, hogy nem mertük kommunikálni érzéseinket a másik fél felé. Ha viszont ezt megtettük és mégis elégedetlenek vagyunk, érdemes önvizsgálatot tartani, hogy mi hogyan tudnánk tenni a másik elégedettségéért – javasolta Ágnes.



– Függőség olyankor alakul ki, ha valaki önálló személyiségként megszűnik létezni egy kapcsolatban, mindent a párjától tesz függővé. Vele szeretné tölteni minden idejét, mert fél hogy elveszíti. Így sok cselekedetét csak a félelem vezérli, viszont emiatt kevés valódi örömöt tud átélni egy kapcsolatban – válaszolta a pszichológus, aki hozzátette: sajnos gyakran kerülünk át egyik függő kapcsolatból a másikba, akár anya-gyermek kapcsolatból párkapcsolatba, vagy párkapcsolatból másik párkapcsolatba. – Saját személyiségünk megismerésével, önbizalmunk növelésével, korábbi kapcsolati sérelmek feldolgozásával lehet a szerelem vagy párkapcsolat-függőségből kiszakadni – tanácsolta.



Arra is rákérdeztünk, mik okozhatnak feszültséget egy kapcsolatban. Balatonfüredi Ágnes szerint ilyen lehet a túlféltés, mely alapvetően az önbizalomhiányból fakad és állandó féltékenykedéssel, a másik irányításával jár együtt.

– Érdemes végiggondolni, hogy mi a kapcsolat valódi célja, a másik fél milyen szerepet tölt be – hangsúlyozta.

A szeretet értéke

– Nagy értéke van az állandó, nem csak tartós, de erős párkapcsolatnak. Érdemes ezt megbecsülnünk, a saját és a másik személyiségét elfogadni, és ne akarjuk megváltoz­tatni. A legtöbb, amit tehetünk, hogy inkább mi fejlődünk és alkalmazkodunk úgy egy kapcsolatban, hogy saját személyiségünk megmaradjon, abból a jó tulajdonságainkat felerősítsük, és létrehozunk olyan közös értéket, ami újra és újra megújul a közös élményeken keresztül – zárta tanácsainak sorát a pszichológus.

Az elégedetlenség már egy következménye annak, hogy nem mertük kommunikálni érzéseinket a másik fél felé. Ha viszont ezt megtettük és mégis elégedetlenek vagyunk, érdemes önvizsgálatot tartani, hogy mi hogyan tudnánk tenni a másik elégedettségéért – javasolta Ágnes. A szeretet értéke – Nagy értéke van az állandó, nem csak tartós, de erős párkapcsolatnak. Érdemes ezt megbecsülnünk, a saját és a másik személyiségét elfogadni, és ne akarjuk megváltoz­tatni. A legtöbb, amit tehetünk, hogy inkább mi fejlődünk és alkalmazkodunk úgy egy kapcsolatban, hogy saját személyiségünk megmaradjon, abból a jó tulajdonságainkat felerősítsük, és létrehozunk olyan közös értéket, ami újra és újra megújul a közös élményeken keresztül – zárta tanácsainak sorát a pszichológus.

Becsüljük meg és fogadjuk el a társunkat Fotó: Shutterstock Fontos az intimitásra való képesség: hogy fizikailag és érzelmileg is közel tudjuk magunkhoz engedni a másikat Fotó: Shutterstock -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!