HEOL

Online közvetítés

Heves Megyei Közgyűlés tanácskozása 2008. 08. 29.

A megyegyűlésben a Markhot Ferenc Kórház működtetése ismét napirendre kerül.

Ülésterem

1:

Elkezdődött. A megyegyűlĂ©s napirendjĂ©re kĂ©ri venni SĂłs Tamás a kĂ©t sĂĽrgőssĂ©gi indĂ­tványt, ami a Markhot Ferenc KĂłrház működtetĂ©sĂ©vel kapcsolatos. HarminchĂ©t igennel elfogadták.

2:

Napirend előtt vagyunk, de máris tĂ©ma a kĂłrház. FĂłtos Dániel a nĂ©hány hĂ©ttel ezelőtti kĂłrházi petĂ­ciĂł-átadás, illetve az azzal kapcsolatos rendőrsĂ©gi fellĂ©pĂ©s Ă©s megindĂ­tott eljárás kapcsán Ă©rdeklődik. KĂ©rdĂ©se veleje: ki hĂ­vta ki a rendőröket az esemĂ©nyre. Orosz Gyula, a főkapitány helyettese fog válaszolni.

3: Orosz Gyula: szabálysĂ©rtĂ©si eljárás zajlik az ĂĽgyben. Neveket nem mond, mert szemĂ©lyisĂ©gi jogokat sĂ©rtene. Hogy mikĂ©nt kerĂĽltek oda a rendőrök, arra Ă­rásban fog válaszolni.
Orosz beszĂ©de közben SzĂ­ki Károly - aki nemzetiszĂ­nű szalaggal átkötött mobiltelefonon bĂĽtykölt eleddig - többször javasolta fennhangon, hogy cserĂ©ljĂ©k ki Orosz mikrofonját. KicserĂ©ltĂ©k. A fenti választ tehát kiválĂłan lehetett immár hallani.

4: Nem csak a mikrofonnal van ezek szerint baj, Herman István kĂ©ri, hogy a szavazĂłgĂ©pet is csekkolják le. Ăšgy tesznek. A hátsĂł sorbĂłl fĂ©lhangos megjegyzĂ©s: rosszul működik a rendszer. Közben lecsekkolták. Működik. Továbbra is a napirend előtti bizottsági előterjesztĂ©sekről szavaznak.

5: TuzánĂ© Takács Zsuzsanna szerint a megyĂ©nek három szĂ­nháza van immár, a Gárdonyi Ă©s a Harleqin mellett megalakĂ­totta az MSZP frakciĂł is a maga amatőr társulatát. TuzánĂ© számonkĂ©ri SĂłson kĂ©pviselői eskĂĽjĂ©t. (SzĂ­ki: Szolzsenyicint kell olvasni).
Herman István: a közigazgatási hivatal Ă©s a megyegyűlĂ©s perĂ©t abszurdnak nevezi, szerinte az előterjesztĂ©s fĂ©rcmű. (Mint ismert, a közig. hivatal döntĂ©sĂ©t, amiben a HospInvesttel kötött szerződĂ©s jogszerűsĂ©gĂ©t vitatta, nem fogadta el a megyegyűlĂ©s, ezĂ©rt lesz a per.) IsmĂ©t szĂłba kerĂĽl az utĂłbbi hĂłnapokban már-már feledĂ©sbe merĂĽlt banki igazolás kĂ©rdĂ©se.
Herman: egy szĂłnak is száz a vĂ©ge: hogyan várjuk el az állampolgároktĂłl a törvĂ©nytisztelő magatartást, ha a törvĂ©nyalkotĂłk sem tartják be a szabályokat.

6: SĂłs Tamás: Magas mĂ©rcĂ©t állĂ­tottunk magunk elĂ© a pályázat kiĂ­rásakor. Az országban itt a legerősebbek a kiĂ­rásba beĂ©pĂ­tett garanciák. SzĂ­kiĂ©k aktivizálĂłdnak, A/4-es papĂ­rokat tartanak a magasba demonstratĂ­ve. SzĂ­ki Károly tacepaĂłján vĂ©rvörös betűkkel egyetlen szĂł Ă©g: Szolzsenyicin.
Az elnök közli: a megyeházán márpedig jogkövető magatartás van. ZĂşgolĂłdás: a saját jogotokat követitek.

7: Herman István: a politikai hasbeszĂ©lĂ©s magasiskolája zajlik. SzĂ©gyenhelyzetbe kerĂĽlt a közgyűlĂ©s, törvĂ©nytelensĂ©get követett el a közgyűlĂ©s, a közigazgatási hivatallal most aztán per következik. EmlĂ©keztet arra is: ha egy cĂ©g egy pályázaton aprĂłbb hibát vĂ©t, akkor is kizárják. Nemhogy akkor, ha - mint törtĂ©nt a HospInvesttel - egy a kiĂ­rásnak nem megfelelő banki igazolást ad be a pályázati anyagához.
Merczel JĂłzsef szocialista alelnök arrĂłl Ă©rdeklődik: miĂ©rt nem a pályázat bĂ­rálĂłbizottságában vállaltak inkább munkát a Fidesz-frakciĂł kĂ©pviselői, Ă©s miĂ©rt most folytatják le azt a vitát, amit akkor kellett volna.

8: A vita egyĂ©bkĂ©nt az elnöki jelentĂ©s kapcsán zajlik, Kontra Gyula arra emlĂ©keztet, hogy ez a tĂ©ma, ez a tárgy, ez a napirendi pont, tehát erről szĂ­veskedjenek beszĂ©lni. Bekiabálás: hogy nem szakad le az Ă©g.
SzĂ­ki a tacepaĂłt Ă©lőszőban propagálja, mondván: olvass Szolzsenyicint. Van másik ánĂ©gyes papĂ­r is: Csak az igazat felirattal. A hátsĂł sorban erősödik a bátorság, most már fennhangon mondogatja egy nő, hogy "csaltak". SĂłs figyelmeztetĂ©sben rĂ©szesĂ­ti az ĂĽlĂ©s rendjĂ©nek zavarásáért.

9: Herman Merczelnek: azĂ©rt nem vettek rĂ©szt a szerződĂ©s bĂ­rálatában, mert sosem Ă©rtettek egyet a privatizáciĂłval. Bár mindig is mondták, hogy struktĂşraváltásra szĂĽksĂ©g van. A leszegĂ©nyedett társadalomban piaci alapokra helyezni az egĂ©szsĂ©gĂĽgyet, több, mint bűn.
HĂ©t-nyolcan szűnni nem akarĂł tapsorkánban törnek ki. TuzánĂ© Takács Zsuzsanna: arcátlanság azt mondani, hogy itt minden törvĂ©nyes volt.
"Mondjuk már ki": törvĂ©nysĂ©rtő volt a köztes kft. megalakĂ­tása Ă©ppĂşgy, mint a banki igazolás dolga, meg az örökös határidő mĂłdosĂ­tások. TuzánĂ© javasolja SĂłsnak: döntse el, hogy megyei elnöki vagy országgyűlĂ©si kĂ©pviselői szĂ©kĂ©hez ragaszkodik-e jobban, Ă©s amelyikhez kevĂ©sbĂ©, abbĂłl álljon fel. (Innentől a jobboldali megszĂłlalĂłk tapsviharát csak akkor jelezzĂĽk, ha kĂĽlönösen szĂĽksĂ©ges, elvĂ©gre Ăşgy tűnik: ez automatikusan dukál.)

10 Mikor tárgyalják?: Tatár LászlĂł ĂĽgyrendben Ă©rdeklődik, hogy mikor tárgyalják a sĂĽrgőssĂ©ggel felvett tĂ©mát. Benkár JĂłzsef főjegyző tudatja: termĂ©szetesen a rendes napirendi pontok után.

Személyi döntések: Haladunk szĂ©p sorban a napirendekkel. Döntöttek arrĂłl, hogy a megyei önkormányzat bĂ©lapátfali FogyatĂ©kosok Otthona Ă©s MĂłdszertani IntĂ©zete vezetői tisztsĂ©gĂ©t öt Ă©vig KirálynĂ© Nagy Enikő tölti be.
Ugyancsak döntöttek arrĂłl, hogy a TerĂĽlet Választási Bizottság pĂłttagjává dr. Zelei JĂłzsefet, FĂĽzesabony nyugalmazott cĂ­mzetes főjegyzőjĂ©t választották meg.

költségvetés: Vita nĂ©lkĂĽl elfogadták a megye költsĂ©gvetĂ©si rendeletĂ©nek mĂłdosĂ­tását, eszerint a bevĂ©telek Ă©s a kiadások egyaránt 690 milliĂł forinttal növekednek. Most szĂĽnet következik.

14: VárhatĂłan csak dĂ©lután kerĂĽl sorra a kĂ©t kĂłrházi - sĂĽrgőssĂ©ggel felvett - napirend, a több, mint harminc megtárgyalandĂł tĂ©ma után. Jelenleg (11.26) a tizenkettedik napirendnĂ©l tartanak. Ez a gyöngyösi Károly RĂłbert kereskedelmi Ă©s vendĂ©glátĂłipari szakközĂ©piskola van terĂ­tĂ©ken. Mint ismert, a megyei fenntartásban működő közĂ©pisolát a Károly RĂłbert Főiskola Ă©s a gyöngyösi önkormányzat szeretnĂ© a továbbiakban működtetni, egy közösen lĂ©trehozott gazdasági társaság Ă©gisze alatt.
TuzánĂ© Takács Zsuzsanna szerint nem láthatĂłak biztosĂ­tĂ©kok arra, hogy az Ăşj formában hatĂ©konyabban tudna működni a suli, mint az eddigi intĂ©zmĂ©nyi keretek között.
Herman István egyenesen a megye öncsonkĂ­tásárĂłl beszĂ©lt az intĂ©zmĂ©nytől valĂł "megválás" kapcsán.

12.47: Lesz ebédszünet?: Egyelőre nem tudni. Az viszont bizonyos: az utolsĂł rendes napirendet tárgyalja most a közgyűlĂ©s. Eddig egy szokványos közgyűlĂ©sen vagyunk tĂşl, nĂ©mi politikai felhangokkal. De semmi kĂĽlönös.

(Újra) Kezdődik: Nem lesz ebĂ©dszĂĽnet. Herman István szĂłl.
Mi indokolja, hogy törvĂ©nytelensĂ©gek sokaságával szembesĂĽlve erőltetik a HospInvesttel megkötött szerződĂ©st?

17: SĂłs Tamás válasza: a betegközpontĂşság. Első sĂ­pszĂł megtörtĂ©nt, meg az első fĂşjjolás is.
Bizottsági vĂ©lemĂ©nyek: LĂ©nárt András (eĂĽ. biz.) ne bontsanak szerződĂ©st. Kontra Gyula: adják meg a lehetősĂ©get a HospInvestnek a hosszabbĂ­tásra. (SĂ­pszĂł közbe megint.)
Herman: visszafogottnak kell lennie, hogy az indulatait visszatartsa. Az elmĂşlt hĂłnapban szembesĂĽlniĂĽk kellett azzal, hogy hĂşsz szocialista kĂ©pviselő Ă©s egy fĂĽggetlen szavazĂłgĂ©p törvĂ©nytelensĂ©gek sokaságát erőlteti rá a megyĂ©re.

18 - Ötvenes évek: Herman István folytatja: a HospInvest jogtalanul van benn a kĂłrházban, presszionálja az embereket. TörtĂ©net jön: egy dolgozĂł kĂ©rt munkáltatĂłi igazolást a Markhot Ferenc KĂłrháztĂłl, Ă©s azt a Bugát Pál KĂłrház nevĂ©ben adták ki neki.
Továbbá: a kommandĂłscsapatokat - nyilván a biztonsági szolgálat - sem a kĂłrház finanszĂ­rozta. PszicholĂłgiai terrort alkalmaznak. SzázhĂşsz orvos közjegyző által hitelesĂ­tett aláírása a birtokukban van. Mi lesz ezután? A HospInvest komolytalan. Mert megszegte a szerződĂ©st, amit "SĂłs Tamás Ă­rt alá."
SĂłs Tamás az időkeretre figyelmezteti Hermant. Válasz: a kĂ©pviselő-társaim átadták nekem az időkeretĂĽket. Folytatja: SĂłsĂ©k mindent megtesznek azĂ©rt, hogy Hevesben bĂ©kĂ©tlensĂ©g alakuljon ki. Ă–nös, fölyfös pĂ©nzĂĽgyi Ă©rdekek számĂ­tanak. A jog figyelmen kĂ­vĂĽl hagyásával átgázolnak mindenen. Ez Hermant az ötvenes Ă©vekre emlĂ©kezteti.

19 Hol az ezüst?: TuzánĂ© Takács Zsuzsanna: a HospInvest az egyĂĽttműködĂ©si kötelezettsĂ©gre hivatkozva kĂ©ri a hatvan napos hosszabbĂ­tást. Ennek a kötelezettsĂ©gnek a cĂ©g eddig miĂ©rt nem tett eleget? MiĂ©rt várja el, hogy a megye "ugrik" a kĂ©rĂ©sĂĽkre, miközben ők meg sorozatosan megszegik a szerződĂ©st.
(Ügyeletes tacepao: hol van az ezüstpénz, Júdás?)

20 Szappanopera: Tatár doktor a dolgozĂłk petĂ­ciĂłját olvassa. Ennek lĂ©nyege: bontsák fel a szerződĂ©st. Ha nem teszik, akkor szeptembertől a nyomásgyakorlás eszközeit bevetik. Tatár doktor a petĂ­ciĂłt átadja SĂłs Tamásnak. SĂłs Tamás átveszi.
DeĂ© András: Szappanopera folyik, hosszabbĂ­tással. Sporthasonlat: a bĂ­rĂł addig hosszabbĂ­t, mĂ­g az általa preferált csapat nyerni nem bĂ­r. A huszonegy "ellenoldali" kĂ©pviselő polgárjogi Ă©s bĂĽntetőjogi felelőssĂ©gĂ©t figyelmen kĂ­vĂĽl hagyva "erőlteti azt, ami nem megy".
Semmilyen kár nem érné a megyei önkormányzatot, ha nem adnák meg a hatvan napos hosszabbítást.
Hogyan lehet azt megengedni, hogy HospInvest köszönőleveleket kĂĽldjön olyan dolgozĂłknak, akik nem is Ă­rtak alá nekik. "Itt kell megállni, most kell megállni. Nem szabad ezt tovább folytatni."

21: FĂłtos Dániel: Ha most megadják a hosszabbĂ­tást a HospInvestnek, akkor a többi pályázĂł Ă©rdekei erősen sĂ©rĂĽlnek, s ha közĂĽlĂĽk bárki emiatt fellĂ©p a megyĂ©vel szemben, akkor bizony fennállhat a megyei önkormányzat kártĂ©rĂ­tĂ©si felelőssĂ©ge.

22: Herman István: most lehet Ăşgy kiszállni ebből, hogy a közgyűlĂ©s Ă©s az intĂ©zmĂ©ny sem anyagi, sem erkölcsi felelőssĂ©get nem visel. Ha mĂ©gis megadják a hosszabbĂ­tást, továbbra is Ă©letben tartják a sĂşlyosan szerződĂ©st szegőt. Ennek erkölcsi, politikai Ă©s egyĂ©b felelőssĂ©ge a huszonegyeket illeti. Semmi nem indokolja, hogy a szerződĂ©st felbontsuk..... bocsánat. fenntartsuk. Lehet ezen mosolyogni, de ha az önök Ă©desanyja fekszik majd a folyosĂłn, akkor nem lesz ilyen mulatságos.

23: Keresztes György: az egĂ©szsĂ©gĂĽgyi bizottság elsősorban nem szakmai alapon döntött. A megyei önkormányzat kĂ©pviselői hivatalos szemĂ©lyek, akik ennek megfelelően kötelezettsĂ©gekkel vannak terhelve. PĂ©ldául: ha törvĂ©nysĂ©rtĂ©s jut tudomásukra, meg kell tenniĂĽk a megfelelő lĂ©pĂ©seket. Márpedig a HospInvest törvĂ©nyt sĂ©rtett, amikor nem adta le a mĂ©rlegbeszámolĂłt. Amit egyĂ©bkĂ©nt mĂ©g nem is tárgyalt  a cĂ©g felĂĽgyelőbizottsága. Ez a mulasztás a Btk-ba ĂĽtközik. Erre felhĂ­vta Benkár JĂłzsef főjegyző figyelmĂ©t is, hogy a HospInvest törvĂ©nysĂ©rtő mulasztásban van. Ebben a helyszetben nem lehet megalapozottan dönteni arrĂłl, hogy a HospInvestnek - egyszerűsĂ­tve - van-e pĂ©nze ahhoz, hogy működtesse Ă©s fejlessze a kĂłrházat.

24- Tűnjenek el!: Gászpor Jenő vezĂ©rigazgatĂł: szerződĂ©st nem szegtĂĽnk. Bekiabálás: tűnjenek el, nincs magukra szĂĽksĂ©g. SĂ­pszĂł. Gászpor: majd akkor mutatnak mĂ©rlegbeszámolĂłt, "ha aktĂ­vvá válik az egri működĂ©sĂĽk". Bekiabálás: tűnjenek el, emberellenesek.
SĂłs Tamás: kĂ©rte a főorvosi kart, hogy... (bekiabálás: nem vagyunk kĂ­váncsiak rá. Az lehet, de Ă­gy más se hallja - a szerk:))
Herman: Itt nem arrĂłl van szĂł, hogy a HospInvest akadályoztatva lenne, sokkal inkább arrĂłl, hogy megszegte többször a szerződĂ©st, Ă©s ezĂ©rt kerĂĽlt ebbe a helyzetbe, hogy hatvan napos hosszabbĂ­tást kell kĂ©rnie. Ezt ne akarják már erĂ©nykĂ©nt beállĂ­tani.
Tuzáné: Gászpor nyilatkozzon, hogy leadták-e a cégbíróságra a mérlegbeszámolót?
SĂłs nem engedi.
Megszavaták persze, a hatvan napos hosszabbĂ­tást. FĂĽttyszĂł, szĂ©gyelljĂ©k magukat, sĂĽljön le a kĂ©petekről a bőr, törvĂ©nyt leszarĂłk. (a nĂ©p hangja)
Tatár: megalapozottan javasolták a szerződĂ©sbontást, mivel a hosszabbĂ­tásrĂłl döntöttek, ez okafogyott, de akkor "elnök Ăşr ezt a szĂ­njátĂ©kot is csinálja vĂ©gig", tehát szavaztassa.
Továbbá: ha szeptember elsejĂ©től ellátási problĂ©mák lesznek, akkor az a megye felelőssĂ©ge, hogyan kĂ©pzelik, tervezik ezt a helyzetet kezelni. Márpedig ellátási problĂ©mákkal számolni kell.

25 Csak egy maradhat: SĂłs Tamás: az emberek azt szeretnĂ©k, hogy vĂ©ge legyen az ádáz harcnak, bĂ©ke legyen a kĂłrházban, nyugalom legyen, a feladatukra koncentráljanak az emberek. Köszöni a kĂłrház dolgozĂłinak, akik teszik a dolgukat, erőn felĂĽl teljesĂ­tenek. Köszöni.
Sajnálja, hogy a kĂłrházi dolgozĂłk meg vannak tĂ©vesztve. Legyenek partnerek abban, hogy a főorvosi kar a leendő működtetővel egyeztessen. Az igazi Ă©rdekvĂ©dők azok, akik aláírtak, Ă©s a megyei önkormányzat. Sajnálja, hogy a betegekről Ă©s az orvos-szakmai kĂ©rdĂ©sekről, munkajogi kĂ©rdĂ©sekről nem esik szĂł. (Foltokban hallani, mert pont az öt kĂłrházvĂ©dő mögött ĂĽlök, Ă©s folyamatosan kommentálnak, visszafogottan, de közel vannak - a szerk.)
Hegyaljai Judit Ă©s kĂ©t másik kĂłrházi Ă©rdekvĂ©dő távozott. Aztán mĂ©g egy hölgy. Egy fĂ©rfi - a jĂşdásostáblás - mĂ©g hallgatja a törtĂ©nĂ©seket. Most Ă©ppen LĂ©nárt Andrást. Aki arrĂłl beszĂ©l: febr 29-Ă©n szĂĽletett meg a tulajdonosi döntĂ©s, aminek hat hĂłnap alatt nem tudtak Ă©rvĂ©nyt szerezni.

26 - Utójáték: LĂ©nárt András: a szakszervezet hogyan szervezhet munkaidőben tiltakozĂł akciĂłkat olyan veszĂ©lyek ellen, amelyek egyĂ©bkĂ©nt nem fenyegetnek.
Herman: ha SĂłs komolyan gondolná a felelőssĂ©gĂ©t, nem adott volna lehetősĂ©get egy notĂłrius szerződĂ©sszegőnek. Gyöngyössel Ă©s Hatvannal pĂ©ldálĂłzik. Hogy ezt ők nem szeretnĂ©k.
"Milyen szakmai előremozdulásrĂłl beszĂ©lhetĂĽnk, amikor halott orvosoknak kĂĽldtek ki szerződĂ©ses ajánlatot, meg autĂłszerelőknek?"
A jelen közgazdasági környezetben nem lehet gazdasági alapokra helyezni az egĂ©szsĂ©gĂĽgyet. "Nem állĂ­tom, hogy ez kĂ©sőbb nem törtĂ©nhet meg." "Mitől szocialisták a szocialisták, mi jobban vĂ©djĂĽk az emberek Ă©rdekeit, mint önök." Káosz van, zűrzavar.
Merczel JĂłzsef: higgadtan kellen már vĂ©gre viselkedni. Van több, mint hĂ©tszáz ember, aki szerete dolgozni. RĂłluk miĂ©rt nem esik szĂł? Illegitimek a kĂłrházvĂ©dők.
"István, december ötödikĂ©n ti bent voltatok a kĂłrházban, politikai gyűlĂ©st tartottatok." És rĂ©mtörtĂ©neteket mesĂ©l a naggyűlĂ©sek okozta ellátási problĂ©mákrĂłl.  Taccsvonalon kĂ­vĂĽlről osszátok (sic!) az igazságot. El kellene gondolkodni azon, hogy nem-e (-sic!)a másik hĂ©tszáz embernek van igaza."

27 Döntés után folyik a vita: FĂłtos Dániel: nem a dolgozĂłkrĂłl kell beszĂ©lni, hanem a döntĂ©shozĂłkrĂłl, akik a nĂ©pakarattal szemben döntenek. Bár FĂłtos hozzászĂłlása elejĂ©n egyetĂ©rtett azzal, hogy le kellene higgadni, a vĂ©gĂ©n emelt hangon citálta: hazudtatok reggel, hazudtatok dĂ©lben...
Sós megszavaztatta, hogy zárják le a vitát. Húsz igennel sikerült. Hússzal.
Zárt ülés következik. Közvetítést zárjuk.

Szolgálati közlemény

Lassítunk: Mivel nĂ©hány Ăłra mĂşlva várhatĂł, hogy a kĂłrházrĂłl - napirend keretĂ©ben - szĂł essĂ©k, kicsit lassĂ­tunk a közvetĂ­tĂ©sen. Mondjuk fĂ©lĂłránkĂ©nt azĂ©rt frissĂ­tĂĽnk. Persze, ha gyorsulnak az esemĂ©nyek, gyorsulunk mi is velĂĽk.