HEOL

Online kŲzvetŪtťs

KŲzgyŻlťs Egerben - 2012. mŠrcius

Adůkrůl, szŪnhŠzakrůl, arculatrůl, magŠnberuhŠzŠsok tŠmogatŠsŠrůl is dŲntŲtt a vŠrost vezetű testŁlet.

9.03: √Črkeznek a k√©pviselűk, de m√©g kor√°nsem teljes a l√©tsz√°m.

9.18: Habis L√°szl√≥ polg√°rmester √©ppen interj√ļt ad a TV Egernek. A tapasztalat azt mondatja: ezut√°n szokott kezdűdni az √ľl√©s. (b√°r idűk√∂zben meg√©rkezett a k√°v√©, ez okozhat egy kis zavart)

9.20: Prezent√°ci√≥ is lesz: a v√°ros egys√©ges arculat√°t mutatj√°k majd be. Az √ļj szlogen:
Eger, a Te történeted

9.26: Mindenki itt van, kezdűdik. Elűsz√∂r a rendűrs√©ghez tehetnek fel k√©rd√©st a k√©pviselűk. Ketten vannak, de az egyik nev√©t a polg√°rmester nem tudja elolvasni.
Martonn√© Adler Ildik√≥nak (Fidesz-KDNP) azonban "gy√∂ny√∂rŻ al√°√≠r√°sa van", √≠gy ű kezd. Elmondja: a Cifrakapu √©s a R√©gi Cifrakapu √ļton sokan nem tartj√°k be a sebess√©gkorl√°toz√°st. A V√°ros√ľzemeletet√©si Irod√°t√≥l azt k√©ri, vizsg√°lj√°k meg √°t lehet-e helyezni a Tetemv√°r √ļti keresztezűd√©sn√©l.

9.30: T√≥th Istv√°n (Jobbik) azt k√©rdezi emelkedett-e Egerben az elm√ļlt idűszakban a bŻncselekm√©nyek sz√°ma (ez √∂sszef√ľgghet-e a lomtalan√≠t√°ssal). Elmondja: bozotts√°gi √ľl√©sen felmer√ľlt, hogy m√°sk√©nt oldj√°k meg a j√∂vűben a lomtalan√≠t√°st, s ne a k√∂rny√©k bŻn√∂zűit cs√°b√≠ts√°k be a j√∂vűben.

V√°lasz√°ban K√°das Istv√°n, a rendűrs√©g k√©pviselűje elmondta √°prilis 1-tűl a Felsűv√°rosban m√°r 2 k√∂rzeti megb√≠zott dolgozik. T√≥th Istv√°nnak √ļgy v√°laszol: ilyenkor gyakrabban ellenűriznek, s az elm√ļlt h√©ten val√≥ban megnűtt a bŻncselekm√©nyek sz√°ma, p√©ld√°ul elloptak 4 ker√©kp√°rt. Hozz√°teszi, ilyenkor sokan j√∂nnek Egerbe k√∂rny√©kbeli telep√ľl√©sekrűl. Az alezredes is azt javasolja: keressenek m√°s megold√°st a lomtalan√≠t√°sra.

9.35: K√©t napirendet visszavont az elűterjesztűje: nem t√°rgyalnak a Neumann Iskola Alap√≠tv√°ny Alap√≠t√≥ Okirat√°nak m√≥dos√≠t√°s√°r√≥l √©s a vis maior p√°ly√°zatr√≥l.
Lesz h√°rom s√ľrgűss√©gi ind√≠tv√°ny: k√©t t√°mopos, √©s √∂sszesen hat m√°s p√°ly√°zat.

9.54: Kisebb adatforgalmi probl√©m√°nk ad√≥dott, k√∂zben elfogadta a test√ľlet az elsű n√©gy napirendet. M√≥dos√≠tott√°k az idegenforgalmi, az iparŻz√©si √©s a telekad√≥r√≥l sz√≥l√≥ rendeletet. V√°ltoz√°s nem t√∂rt√©nik, m√≥dosult jogszab√°lyokhoz igaz√≠tj√°k a helyi rendeleteket.¬†

9.57:

√Ėt√∂dik napirend. Ismert: 10-szeres√©re emelkedik talajterhel√©si d√≠j.¬†Kov√°cs Luca jehyszű elmondja: ennek¬†m√©rt√©ket a helyi hat√≥s√°g nem v√°ltoztathatja, az ad√≥kedvezm√©nyrűl √©s mentess√©grűl azonban d√∂nthet. T√≥th Istv√°n elmondja errűl a Parlamentben hozt√°k meg a d√∂nt√©st. Csarn√≥ √Ākos (LMP) azt hangs√ļlyozza, a megn√∂vekedett d√≠jjal elűsz√∂r 2013. m√°rcius√°ban tal√°lkoznak majd a fogyaszt√≥k, ez√©rt fontos t√°j√©koztatni mindenkit. Nagy Istv√°n (MSZP) azt emeli ki, hogy elvileg az lenne a c√©l, hogy min√©l t√∂bben k√∂ssenek a ki√©p√≠tett h√°l√≥zatra, de a r√°k√∂t√©s is nagyon dr√°ga.
A javaslatban szerepel a t√∂bbi k√∂z√∂tt az, hogy d√≠jmentess√©get javasolnak annak, aki √∂regs√©gi nyugd√≠jra jogosult, vagy megv√°ltozott munkak√©pess√©gŻ √©s a csal√°dban az egy fűre jut√≥ havi j√∂vedelem √∂sszege nem haladja meg az ad√≥√©v utols√≥ napj√°n √©rv√©nyes √∂regs√©gi teljes nyugd√≠j mindenkori legkisebb √∂sszeg√©nek (jelenleg ez 28.500Ft) h√°romszoros√°t (85.500 Ft).

10.07: Ficzere Gy√∂rgy (Fidesz-KDNP) kiemeli: nem mindenkire vonatkozik ez a d√≠j. Azokra, akik szennyvize a val√≥ban a talajt terheli. T√≥th Istv√°n szerint azonban kutyaszor√≠t√≥ba ker√ľl az, akire r√° akarj√°k k√©nyszer√≠teni a r√°csatlakoz√°st. Bogn√°r Ign√°c (Jobbik) m√≥dos√≠t√≥ javaslattal √©l, amelyben szerepel, hogy kedevzm√©nnyel cs√∂kkenthetű legyen a ki√©p√≠tett h√°l√≥zatra val√≥ r√°k√∂t√©s d√≠ja.
Habis L√°szl√≥ szerint "olyan szab√°lyok nehezen √©rv√©nyes√≠thetűk, amely szerint azok fizess√©k a r√°k√∂t√©si d√≠jat, akik ezt kor√°bban m√°r megtett√©k."

10.11: Kov√°cs Luca elmondja: Bogn√°r m√≥dos√≠t√≥ ind√≠tv√°nya ebben a kontextusban nem √©rtelmezhetű, mert az a mag√°nerűs beruh√°z√°sokra vonatkozik, de √©rdemes visszat√©rni a javaslatra. A jegyzűaaszony kiemeli: az√©rt √©szlelik k√©sűn a fogyaszt√≥k az emel√©st, mert √∂nad√≥z√°ssal kell bevallani.
A rendeletrűl szavaznak: 16 igen, 2 tart√≥zkod√°ssal elfogadt√°k.

10.17: Hetedik napirend: a mag√°nerűs k√ľlter√ľleti √ļt- √©s csapad√©kelvezetű rendszer karbantart√°s√°nak, √©p√≠t√©s√©nek szervez√©s√©rűl √©s a hozz√°j√°rul√°s rendszer√©rűl sz√≥l√≥ rendelet m√≥dos√≠t√°sa. A jegyszűasszony elmondta: tavaly 6 √©p√≠tűk√∂z√∂ss√©g ny√ļjtotta be ig√©ny√©t, 4-et t√°mogatott a b√≠r√°l√≥ bizotts√°g, √∂sszesen 5 milli√≥ forinttal.
T√≥th Istv√°n √ļgy fogalmaz fenntart√°sai vannak azzal kapcsolatban, hogy a b√≠r√°l√≥ bizotts√°gban nem¬†k√©pviselűk √ľlnek, hanem az √©rintett v√°rosh√°zi irod√°k vezetűi.

10.20: Cs√°sz√°r Zolt√°n (F√ľggetlen) egyszer helikopterűl is l√°tta a k√ľlter√ľleti utakat. Szerinte borzaszt√≥ √°llapotok is vannak.
Kov√°cs Luca √ļgy v√°laszol T√≥th Istv√°nnak: a bizotts√°g csak javaslatot tesz, a k√∂zgyŻl√©s d√∂nt. Val√≥sz√≠nŻleg az√©rt a bizotts√°g √°ll√°spotnj√°t t√°mogatj√°k, mert szakmailag elűk√©sz√≠tettek a javaslatok. Az elűterjeszt√©st elfogadj√°k.¬†

10.31: A De√°k Ferenc √ļti villasor √©p√ľleteinek helyi egyedi v√©delem al√° helyez√©s√©rűl szavaznak a k√©pviselűk. S√≥s Istv√°n alpolg√°rmester szerint oda kell figyelni ezekre a gy√∂ny√∂rŻ √©p√ľletekre, amelyek t√ļlnyom√≥ r√©szt az 1910-s √©s 1920-s √©vek k√∂rny√©k√©n √©p√ľltek poszt-szecesszi√≥s st√≠lusban.
A vita során elhangzanak pozitív és negatív példák az egri épített örökségek kapcsán.

10.42: A helyi v√©delem al√° helyez√©s 30 napos k√∂zszeml√©re bocs√°t√°s√°r√≥l d√∂nt√∂ttek egyhang√ļlag a k√©pviselűk.

10.45: 4 sz√°zal√©kkal emelkedik az oktat√°si-nevel√©si int√©zm√©nyekben ny√ļjtott √©tkez√©s, valamint a szoci√°lis szolg√°ltat√°sok √©s a gyermekek nappali ell√°t√°sa 2012. m√°jus 1-j√©tűl √©rv√©nyes t√©r√≠t√©si d√≠ja. Az ell√°t√°s mennyis√©gi √©s minűs√©gi szintentart√°sa √©rdek√©ben sz√ľks√©ges ez az emel√©s - mondja Kov√°cs Luca.

11.04: Bogn√°r Ign√°c javaslata ha a K√∂zgyŻl√©s nem t√°mogatja a napirendi pont idűkorl√°t n√©lk√ľl t√∂rt√©nű t√°rgyal√°s√°t, a hozz√°sz√≥l√°si lehetűs√©get kezdem√©nyezű automatikusan kapjon tov√°bbi 3 perc hozz√°sz√≥l√°si lehetűs√©get v√©lem√©ny√©nek kifejt√©s√©re.
Kialakul egy kisebb adok-kapok arr√≥l, ki mennyit √©s mirűl besz√©l. Cs√°sz√°r Zolt√°n nem √©rti mi az, hogy "Eger √©let√©t jelentűsen befoly√°sol√≥ napirend". G√°l Judit szerint j√≥, hogy kor√°bban idűkorl√°tot fogadott el a test√ľlet, 3 percn√©l tov√°bb nem lehet figyelni, szerinte egy√©bk√©nt az ellenz√©kben √ľlnek a sz√≥sz√°ty√°rok. Cs√°sz√°r Zolt√°n szerint nekik az a dolguk, hogy elmondj√°k a v√©lem√©ny√ľket, a Fidesz-KDNP k√©pviselűi k√∂z√ľl t√∂bben pedig √ļgy √ľlnek a teremben, mintha "csendest√°rsak lenn√©nek egy bizniszben".
A javaslatot v√©g√ľl nem fogadta el a test√ľlet:
4 igen, 7 nem, 4 tartózkodás, s ketten nem szavaztak.

11.06: S√ľrgűss√©gi ind√≠tv√°ny: v√°rosi kultur√°lis int√©zm√©nyek indulnak ifj√ļs√°gnevel√©si c√©l√ļ p√°ly√°zaton. Az EKMK √©s a k√∂nyvt√°r m√°r kor√°bban is indult, most m√°r azonban van egy sz√≠nh√°za, egy b√°bsz√≠nh√°za is a v√°rosnak - ezen int√©zm√©nyek l√°togat√≥sz√°m n√∂veked√©st is v√°rnak a sikeres p√°ly√°zatt√≥l. Az elűterjesztű Habis L√°szl√≥ elmondja: nem sz√≠vesen ny√ļjt be s√ľrgűss√©gi ind√≠tv√°nyt, most m√©gis megtette, mert a p√°ly√°zatokat be√©rkez√©si sorrendben b√≠r√°lj√°k el.
A test√ľlet t√°mogatja, hogy az int√©zm√©nyek p√°ly√°zzanak.

11.13: Iskolai tehets√©ggondoz√°ssal kapcsolatos t√°mopos p√°ly√°zaton indul a Br√≥dy k√∂nyvt√°r (3 k√∂z√©piskola vesz r√©szt benne). A test√ľlet egyhang√ļlag t√°mogatja.

11.13:

Harmadik s√ľrgűss√©gi ind√≠tv√°ny:
Elnyerhetű t√°mogat√°sokra ny√ļjt be p√°lyzatot a v√°ros.
A t√©rs√©gi form√°ban mŻk√∂dtetű int√©zm√©nyek fel√ļj√≠t√°s√°ra p√°ly√°zhatnak, valamint t√©rfigyelű kamera-rendszer fejleszt√©sre - ut√≥bbi egy 12,5 milli√≥s beruh√°z√°s. A belv√°rosban a t√∂bbi k√∂z√∂tt a Zal√°r utc√°ban √©s a Dob√≥ gimn√°ziumn√°l, az Eg√©szs√©gh√°z utc√°ban, m√≠g a Felsűv√°rosban a Malom√°rok √ļton bűv√ľlne a t√©rfigyelű rendszer.
Cs√°kv√°ri Antal (Fidesz-KDNP) azt k√©rdi, van-e arra lehetűs√©g, hogy mobil t√©rfigyelű kamer√°t is vegyenek?
Csath√≥ Csaba (Fidesz-KDNP) ugyanezt szeretn√©, sűt ak√°r kettűt.
T√≥th Istv√°n azt k√©rdi: mi√©rt s√ľrgűss√©ggel t√°rgyal√°j√°k ezt?
V√°lasz√°ban Habis L√°szl√≥ elmondja: a BM rendelet m√°rcius 1-j√©n sz√ľletett, √°prilis elej√©ig kell leadni. (T√≥th Istv√°n nem figyel, Habis √ļjra elmondja, hogy szor√≠t a hat√°ridű)
D√©r Ferenc irodavezetű a mobilkamer√°kkal kapcsolatban elmondja: az a k√©rd√©s, az adot ponton rendelkez√©sre √°ll-e kellű s√°vsz√©less√©gŻ adatforgalmi rendszer.
(k√∂zben a teremben eldűlt valami, kicsit mindannyian megijedt√ľnk)
Cs√°sz√°r Zolt√°n elmondja: a t√©rfigyelű kamer√°kkal eddig csak baj volt. Rossz a k√©pe, bonyolult, hogy ki √ľzemeltetheti. (R√°zsi Botond k√∂zbesz√≥l: nem errűl sz√≥l az elűterjeszt√©s, Cs√°sz√°r v√°laszol: ismeri m√°r ezt a t√∂rt√©netet - s folytatja tov√°bb)
T√≥th Istv√°n kap √ļjra sz√≥t. Megism√©tli Cs√°sz√°r v√©lem√©ny√©t, nem sok haszna volt eddig a kamer√°knak. Szerinte nem norm√°lis √°llapot, hogy mindig van s√ľrgűss√©gi ind√≠tv√°ny, A jobbikos v√°rosatya szerint √≠gy, hogy reggel kapj√°k meg az anyagot, nem lehet felelűs d√∂nt√©st hozni.

11.25: Csath√≥ Csaba tiszteli D√©r Ferencet. Azt k√©ri az irodavezetű vizsg√°lja alaposan a lehetűs√©geket. A tan√°csnok √ļgy v√©li a mobilinternet kor√°ban a s√°vsz√©less√©g nem lehet probl√©ma.
Cs√°sz√°r Zolt√°n visszat√©r kor√°bbi gondolat√°ra: j√≥, hogy vannak kamer√°k, de¬†nem √©rnek semmit. Megeml√≠ti a sz√©passzonyv√∂lgyi szoborrong√°l√°sokat, ahol ugyan volt kamera, m√©gsem sz√ľletett feljelent√©s.
S√≥s Istv√°n elmondja: a sz√©passzonyv√∂lgyi kamer√°k val√≥ban nem v√°ltott√°k be a hozz√°juk fŻz√∂tt rem√©nyeket. Most azonban v√°ltoztathatnak ezen.
Martonn√© Adler Ildik√≥ "kicsit t√ļldimenzion√°ltnak" √©rzi a vit√°t.
Bogn√°r Ign√°c √ļgy tekint¬†a kamerarendszerre, mint a Nagy Testv√©rre. √ögy √©rzi, azzal, hogy most √ļjabb p√©nzt √∂lnek bele, nem sokat √©rnek el. Szerinte m√°shol j√≥ helye lenne az √∂nerűre sz√°nt √∂sszegnek.

11.38: T√≥th Istv√°n hangs√ļlyozza: az√©rt √©rzi agg√°lyosnak az elűterjeszt√©st, mert azt sem tudj√°k, ki fogja √ľzemeltetni a kamer√°kat. Sűt, semmit nem tudnak igaz√°n, hiszen - mitn ism√©t elmondja - ma reggel kapt√°k meg a javaslatot.
Dr. Misz Mih√°ly hozz√°teszi: ez nem egy √ļj √∂tlet, k√©t milli√≥ forint f√©lre volt t√©ve erre, most csak arr√≥l d√∂ntenek, hogy az √∂nerűt 500 ezerrel megtoldj√°k.
Habis László szerint az ellenzék kötelességének érzi, hogy támadja a polgármestert.
A t√©m√°ban megsz√≥lal dr. G√°l J√°nos k√∂nyvvizsg√°l√≥ is. ’ abban b√≠zott √©s b√≠zik a j√∂vűben, hogy a v√°ros vezet√©se mindent megtesznek a fejlűd√©s√©rt. Elmondja: a mostani test√ľlet minden tagja j√≥l felk√©sz√ľlt szakember, s azt k√©ri tűl√ľk, seg√≠ts√©k s polg√°rmester √©s az alpolg√°rmester munk√°j√°t.
R√°zsi Botond levezetű eln√∂kk√©nt sz√≥lak meg. Elmondja: hivatalba l√©p√©se √≥ta foglalkozik a t√©m√°val, s az√©rt dolgoztak, hogy fejlessz√©k a t√©rfigyelű-kamer√°kat. Most azonban √©rtelmi v√°kuumban √ľl, mert v√©gre van egy p√°ly√°zat, √©s m√©gis ekkora vit√°t gener√°l.
A s√ľrgűss√©gi ind√≠tv√°nyt 16 igen, k√©t nemmel elfogadta a test√ľlet.¬†

11.51: El√©rkezt√ľnk a 13. napirendhez: a G√°rdonyi G√©za Sz√≠nh√°z, √©s a Harlekin B√°bsz√≠nh√°z Alap√≠t√≥ Okirat√°nak m√≥dos√≠t√°sa. Kov√°cs Luca eml√©keztet: decemberben d√∂nt√∂ttek: a v√°ros √°tveszi a k√©t int√©zm√©nyt, majd febru√°rban arr√≥l, hogy az EKVI foglalkozik a gazd√°lkod√°sukkal.¬†¬†

Pál György (MSZP) javaslata: áprilisban írjon ki pályázatot az önkormányzat az intézmény vezetésére.

Sa√°rossy Kinga elmondja: amennyiben √°llami t√°mogat√°st szeretne kapni a sz√≠nh√°z, maradnia kell a vezet√©snek. (K√©t √©ve mŻk√∂dű f√ľggetlen sz√≠nh√°z kaphat √°llami t√°mogat√°st - id√©zi az alpolg√°rmester)

Kov√°cs Luca: decemberben √ļgy d√∂ntt√∂tt a test√ľlet, hogy a sz√≠nh√°z vezetűj√©nek munk√°j√°t jogfolytonosnak tekintik. A Harlekinn√©l - mivel megb√≠zott igazgat√≥ dolgozik - p√°ly√°zatot √≠rnak majd ki.

Nagy Istv√°nnak az a k√©rd√©se ki kell-e √≠rni 2012. j√ļnius 30-a ut√°n int√©zm√©nyvezetűi p√°ly√°zatot. Habis v√°lasza: az idűpont azt jelzi, hogy minimum a mŻv√©szeti √©v v√©g√©ig nem t√∂rt√©nik a v√°ltoz√°s az int√©zm√©ny √©let√©ben.

P√°l Gy√∂rgy fenntartja m√≥dos√≠t√≥ ind√≠tv√°ny√°t, de a test√ľlet nem fogadta el. Az Alap√≠t√≥ Okiratok m√≥dos√≠t√°s√°t ellenben igen.

12.05: Meglepet√©st okozott a forgat√≥k√∂nyv: egy pillanatig nem volt biztos, ki is az elűad√≥ja a 15. napirendnek. Habis L√°szl√≥ elsű meg√©rz√©se j√≥ volt: ű az.
A G√°rdonyi G√©za Sz√≠nh√°z, valamint a Harlekin B√°bsz√≠nh√°z √°tv√©tele kapcs√°n az Egri K√∂zszolg√°ltat√°sok V√°rosi Int√©zm√©nye √°ltal √°tvett feladatokr√≥l, munkak√∂r√∂krűl, a megsz√ľntetni k√≠v√°nt st√°tuszokr√≥l, valamint az √°tvett dolgoz√≥k l√©tsz√°m√°r√≥l sz√≥l√≥ javaslat kapcs√°n¬†a polg√°rmester elmondja: A b√°bsz√≠nh√°zban 1 munkak√∂r szŻnik meg, a G√°rdonyi sz√≠nh√°zban pedig 6,5.
A javaslat √©rtelm√©ben l√©tsz√°mracionaliz√°l√°si p√°ly√°zatot is beny√ļjt majd az √∂nkorm√°nyzat.
A napirendet egyhang√ļlag elfogadta a test√ľlet.

12.20:

A v√°ros√ľzemeltet√©si feladatok ell√°t√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ k√∂zszolg√°ltat√°si szerzűd√©s hamarosan lej√°r. A v√°ros a j√∂vűben (5 √©vig) is a V√°rosgondoz√°s Eger Kft-vel v√©geztetn√© el a feladatot.

Tóth István 3 évre csökkentené az intervallumot.

12.25: T√≥th Istv√°n agg√°ly√°t fejezi azzal kapcsolatban, hogy nincs sz√ľks√©g k√∂zbeszerz√©sre. Szerinte √©rdemes lenne t√∂bb lehetűs√©get is megvizsg√°lni, hogy nagyobb r√°l√°t√°suk legyen. Szerinte j√≥ lenne egyfajta civil kontroll a c√©g f√∂l√∂tt.

Ficzere Gy√∂rgy (Fidesz-KDNP) szerint a c√©g feladatall√°t√°s√°nak sz√≠nvonala nem romlott, sűt javult, annak ellen√©re, hogy nem az elm√ļlt √©vekben nem v√°ltozott a gazd√°lkod√°suk. ’ megszavazn√°.

P√°l Gy√∂rgy lesz√∂gezi: t√°mogatja az anyagot. Azt is kijelenti¬† azonban: dics√©rtekbűl nem lehet meg√©lni. A c√©gnek ugyanis elfogy a fejleszt√©sre ford√≠that√≥ forr√°sa. P√°l szerint azt a lovat √ľtik, amelyik h√ļz (a c√©g ugyanis - √°ll√≠t√°sa szerint - kevesebb√©rt dolgozik, mint amennyibe a munka val√≥ban ker√ľl). "Ne k√©nyszer√≠ts√ľk bele a c√©get olyan szerzűd√©sbe, ami vesztes√©get hoz neki" - teszi hozz√° v√©g√ľl.

Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) szerint létezik civil kontroll: a város lakossága.

Császár Zoltán egyetért majdnem mindenkivel. Szerinte a játszótéri homokozók a legfontosabbak.

12.44: Jakab Zolt√°n, a V√°rosgondoz√°s vezetűje elmondta m√©g jobban odafigyelnek majd a homokz√≥ra. A civil kontrollal kapcsolatban √ļgy fogalmaz: l√©tezik szakiroda, amely ezzel foglalkozik.
A lomtalan√≠t√°ssal kapcsolatban elmondja 10 tonn√°nyit gyŻjtenek √∂ssze id√©n. Jakab Zolt√°n egy levelbűl is id√©z, amit a c√©g kapott. Ebben egy Egerbe l√°togat√≥ vend√©g d√≠cs√©rte meg munk√°jukat.
Az elűterjeszt√©st elfogadta a test√ľlet.

12.56: Az Agria Vol√°nnak tava√©y ny√ļjtott t√°mogat√°s elsz√°mol√°sa kapcs√°n term√©szetesen sz√≥ba ker√ľl az √ļj menetrend. Cs√°sz√°r Zolt√°n azt k√©rdi: hogy √©rinti a c√©get a magas √ľzemanyag√°r. A v√°lasz: nagyon.
Orosz L√°szl√≥n√© hajd√ļhegyi lak√≥k al√°√≠r√°s√°t, level√©t hozta el, azt k√©r a c√©g vezet√©s√©tűl olvass√°k el majd egy√ľtt. A tan√°csnokasszony kiemeli: lassan lej√°r az √ļj menetrend pr√≥baidűszaka, fontos, hogy minden egri v√©lem√©ny√©t megismerj√©k.
Habis L√°szl√≥: nem k√©rd√©s hogy √©sszerŻen hasz√°nlta-e fel a t√°mogat√°st a t√°rsas√°g. A k√©rd√©s a polg√°rmester szerint az, mit hoz a j√∂vű, de biztos abban, hogy a peremker√ľletek kritikus pontjain√°l tal√°lnak megold√°st.
Az elűterjeszt√©st elfogadta a test√ľlet.

13.06: Az egri √∂nkorm√°nyzat 89,14 %-ban tulajdonosa 18 %-os szavazati ar√°nnyal az Egerszal√≥ki Gy√≥gyforr√°st √územeltetű √©s Szolg√°ltat√≥ Kft-nek. A k√∂zgyŻl√©s most arr√≥l d√∂nt, hogy felhatalmazza polg√°rmestert, hogy kezdjen t√°rgyal√°sokat az √∂nkorm√°nyzat tulajdon√°ban l√©vű √ľzletr√©sz √©rt√©kes√≠t√©s√©vel √©s a szavazati ar√°ny megv√°ltozat√°s√°val kapcsolatosan, valamint elfogadj√°k besz√°mol√≥j√°t √©s k√∂nvvizsg√°l√≥i jelent√©s√©t.

13.13: √öjabb napirend, imm√°r a 24. Eger v√°ros egys√©ges arculat√°r√≥l. R√°zsi Botond elmondja: tavaly decemberben kezdt√©k a munk√°t, hogyan lehetne boros rendezv√©nyekre idegenforgalmat vonz√≥ marketinget kialak√≠tani. K√©sűbb √ļgy d√∂nt√∂ttek: a v√°ros eg√©sz√©nek kell m√°rk√°nak megjelennie, nem csak egyes rendezv√©nyeknek, vagy Eger bizonyos r√©szeinek.
Most a k√∂zgyŻl√©s felhatalmaz√°s√°t k√©rik e strat√©giai terv elk√©sz√≠t√©s√©re. A v√©djegyet szolg√°l√≥ egys√©ges arculat kialak√≠t√°sa m√°r megkezdűd√∂tt.
Az alpolg√°rmester hangs√ļlyozza a most bemutatott √°br√°k, szlogenek m√©g nem r√©szei az arculati k√©zik√∂nyvnek, mind√∂ssze tervek.

13.19: Id√©zet az elűterjeszt√©sbűl:
‚ÄěAz elfogadott embl√©ma √©s arculati terv tiszta, √°ttekinthetű, egyszerre hordoz tradicionalit√°st √©s korszerŻs√©get. Az EGER n√©v kieg√©sz√≠tű grafikai eleme a b√°stya, mely erűt sugall, utal az egri v√°rra, EGER t√∂rt√©net√©re. Az embl√©ma kiterjeszt√©s√©vel a r√©sztvevű int√©zm√©nyek √©s c√©gek mint EGER b√°sty√°i jelennek meg. A sz√≠nvil√°ga alap√©rtelmez√©sben EGER c√≠mer√©nek sz√≠neibűl (k√©k, aranyokker) √©p√≠tkezik.
Elengedhetetlen arculati elem a v√°ros szlogenje, mely megfogalmazza a v√°ros √ľzenet√©t a v√°roslak√≥k √©s az idel√°togat√≥k sz√°m√°ra. Ez a jelmondat az ‚ÄěEGER A TE T√ĖRT√ČNETED‚ÄĚ. A v√°roslak√≥k sz√°m√°ra ez azt az √ľzenetet hordozza, hogy ez a v√°ros az √∂v√©k, √©s olyan lesz, amilyennek űk alak√≠tj√°k, tov√°bb√° azzal a jelent√©ssel is b√≠r, hogy EGER az ű t√∂rt√©net√ľk, az ű √©let√ľk. Az idel√°togat√≥ sz√°m√°ra pedig egy felh√≠v√°s, hogy EGER v√°ljon az ű t√∂rt√©net√©v√© is, v√°ljon az √©lete r√©sz√©v√© az itt meg√©lt √©lm√©ny √°ltal.‚ÄĚ

13.22:

Csarn√≥ √Ākos √ľdv√∂zli az egys√©ges arculatot, a t√∂bbi p√°ly√°z√≥ munk√°j√°ra is ki√≠v√°ncsi azonban.

R√°zsi Botond √ļgy fogalmaz: a k√©sz arculati k√©zik√∂nnyvel egy√ľtt bemutatj√°k majd a t√∂bbit is.
Bogn√°r Ign√°cnak nem tetszik se a sz√∂veg, se a k√©p, m√©gis t√°mogatja. Azt javasolja: ahova p√©nzt ad a v√°ros, ott k√∂telezű legyen bemutatni, viselni a logot. (legyen az koncert Egerben, vagy sakkverseny Braz√≠li√°ban)
Császár Zoltán is támogatja, jó kezdeményezésnek tartja.

13.23: Császár azt is javasolja: legyen egy jó, olaszos indulója is a városnak.
R√°zsi Botond elmondja: a tervek k√∂z√∂tt szerepel - ha nem is olaszos, ink√°bb magyar √©s egri - zen√©rűl gondoskodni.

13.25:

F√©l √≥ra sz√ľnet k√∂vetkezik.

14.13: Az √ľl√©s folytat√≥dik. A k√©pviselűk t√°mogatj√°k az Egri Kultur√°lis √©s MŻv√©szeti K√∂zpont¬† k√∂zmŻvelűd√©si √©rdekelts√©gn√∂velű p√°ly√°zaton val√≥ r√©szv√©tel√©t. A a 2012/2013. tan√©vben ind√≠tand√≥ √°ltal√°nos iskolai elsű √©vfolyamos oszt√°lyok sz√°m√°r√≥l sz√≥l√≥ elűterjeszt√©s kapcs√°n R√°zsi botond elmondja: a Balassiban 2 oszt√°ly indul a kor√°bbi h√°rom helyett, m√≠g a Tin√≥diban pont ford√≠tva.
Az elűterjeszt√©st a k√©pviselűk egyhang√ļlag elfogadt√°k.

14.20: A Civil Alap szakmai programok/projektek megval√≥s√≠t√°sa 2012 civil szervezetek t√°mogat√°sa c√≠mŻ elűterjeszt√©s kapcs√°n dr. Misz Mih√°ly tan√°csnok elmondja: a v√°ros civilszervezetei minden ter√ľletre kiterjednek √©s Eger fejlűd√©s√©t szolg√°lj√°k. Hozz√°teszi: az id√©n is v√°ltozatlanul hagyta a t√°mogat√°s √∂sszeg√©t az √∂nkorm√°nyzat: 5,3 milli√≥¬† forintot osztott fel a Civil Alap b√≠r√°l√≥ bizotts√°ga.
Bogn√°r Ign√°c nem √©rti a Hun Fokos Sz√∂vets√©g mi√©rt kap feleannyi t√°mogat√°st, mint p√©ld√°ul a Part Egyes√ľlet.
Császár Zoltán szerint ezt a civil szférára kell bízni.
- Ahányan vagyunk, annyi féle képpen osztanánk el - mondja dr. Misz Mihály egyfajta bölcs zárásként.
Az elűterjeszt√©st elfogadta a test√ľlet.

14.27: A¬†k√∂zoktat√°si int√©zm√©nyek √©tkez√©si t√©r√≠t√©si d√≠jait √°tlagosan 4 sz√°zal√©kkal emelik m√°jus 1-j√©tűl, valamint az int√©zm√©nyeknek √∂sszesen 6,6 milli√≥ forint t√°mogat√°st is ny√ļjt az int√©zm√©nyeknek √∂nkorm√°nyzat.

14.30:

Egy sikeres p√°ly√°zat r√©v√©n 3 gyalog√°tkelűhely lehet biztons√°gosabb Egerben, Ficzere Gy√∂rgy tan√°csnok elmondta: a beruh√°z√°s 23 milli√≥ forint, amelybűl 15 milli√≥ az elnyert t√°mogat√°s. A munka v√©gezt√©vel biztons√°gosabb lesz a Fadrusz u-i, a K√ľlsűsor u-i √©s a¬†Vallon u-i csom√≥pont. Mindh√°rom csom√≥pontban s√°rga sz√≠nŻ figyelmeztetű jelzűk (gyalogos jelk√©pbet√©ttel ell√°tott s√°rga villog√≥) lesznek majd.

14.37: M√°r a kűfarag√≥n√°l van az a De√°k Ferencet √°br√°zol√≥ bronz mellszobor, amelyet a reform√°tus templom elűtt helyez majd el az Egri V√°rossz√©p√≠tű Egyes√ľlet. Erre a k√∂zgyŻl√©s is √°ld√°s√°t adja.
Cs√°sz√°r Zolt√°n szerint egy bronzszobrot kitenni √©letvesz√©lyes, oda tenn√© az elsű kamer√°t De√°k mell√©... a kezdem√©nyez√©st ezzel egy√ľtt t√°mogatja.

14.45:

M√°jusban nem az utols√≥, hanem az utols√≥ elűtti cs√ľt√∂rt√∂k√∂n lesz k√∂zgyŻl√©s - mondja Habis L√°szl√≥ az idei feladattervrűl sz√≥l√≥ hat√°rozati javaslat kapcs√°n. Az elűterjeszt√©st elfogadja a test√ľlet.

14.51: A tavalyi √∂nkorm√°nyzati ad√≥bev√©telek alakul√°s√°r√≥l t√°j√©koztatja a k√©pviselűket Kov√°cs Luca jegyzű. Elmondja:¬†a hivatal saj√°t bev√©telein bel√ľl 2011. √©vben 52,6%-ot √©rtek el az √∂nkorm√°nyzati ad√≥kb√≥l sz√°rmaz√≥ bev√©telek. Az ad√≥bev√©teleken bel√ľl, 86,2% a helyi ad√≥kb√≥l sz√°rmaz√≥ ad√≥r√©sz.
- Tavaly 3562,8 milli√≥ forint ad√≥bev√©telt tervezett a hivatal, ami 348,9 milli√≥ forint t√∂bblettel teljes√ľlt. A helyi ad√≥bev√©telek elsűdlegesen a helyi k√∂zszolg√°ltat√°sok kiad√°sait eg√©sz√≠tik ki. √Ėrvendetes, hogy 2011. √©vben 383 milli√≥ forinttal nagyobb √∂sszeg √©rkezett az ad√≥sz√°ml√°kra, mint a megelűzű √©vben - teszi hozz√°.

14.58: 2012. jan¬† 1-tűl a t√∂rv√©ny lehetűv√© teszi √∂nkorm√°nyzati ad√≥hat√≥s√°gnak is, hogy k√∂zz√© tegy√©k a tartoz√°ssal rendelkezű ad√≥z√≥kat. T√∂bb √∂nkorm√°nyzat megjelentette honlapj√°n az ad√≥tartoz√≥k list√°j√°t - ezt azonban az ombudsman agg√°lyosnak v√©lte. Kov√°cs Luca t√°j√©koztat√≥j√°ban elmondta: az egri Ad√≥ Iroda √°ll√°spontja az, hogy¬†a t√∂rv√©ny adta lehetűs√©get l√©nyegesen szŻk√≠tve - ezer √©s t√≠zezer forint helyett - ‚Äěcsak‚ÄĚ a sz√°zezer forint √∂sszeget el√©rű tartoz√°sok ker√ľln√©nek k√∂zz√©t√©telre. Erre akkor ker√ľl sor, ha a Nemzeti Adatv√©delmi √©s Inform√°ci√≥szabads√°g Hat√≥s√°g eln√∂k√©hez √≠rt √°ll√°sfoglal√°s k√©r√©sre v√°laszt kapunk.
Leghamarabb id√©n ny√°ron, j√ļnius 30-√°n lesz olvashat√≥ a V√°rosh√°za aul√°j√°ban az ad√≥tartoz√≥k nev√©nek list√°ja.

15.00: T√°j√©koztat√≥ a nevel√©si-oktat√°si int√©zm√©nyek elűzű f√©l√©vi eredm√©nyeirűl. Habis L√°szl√≥ felk√©ri R√°zsi Botondot a t√°j√©koztat√≥ megtart√°s√°ra, √°m v√©letlen√ľl dr. R√°zsi Botondot mond. Ez √°ltal√°nos der√ľlts√©get kelt a teremben.

Az alpolg√°rmester a k√©pviselűk figyelm√©be aj√°nlja a statisztik√°k tanulm√°nyoz√°s√°t.

15.02: A gr√©mium tagjait Lombeczki G√°bor (Fidesz-KDNP) t√°j√©koztatja az Ifj√ļs√°gi Kerekasztal mŻk√∂d√©s√©rűl. A k√©pviselű elmondja: munkacsoport alakult a f√≥rumon bel√ľl, amelynek feldata¬†egy javaslatcsomag kidolgoz√°sa, seg√≠tendű a k√©sz√ľlű v√°rosi kultur√°lis koncepci√≥t. Az Ifj√ļs√°gi Kerekasztalnak jelenleg 33 tagja van.

15.30:

Z√°rt √ľl√©s elűtt Martonn√© Adler Ildik√≥ elmondja: id√©n is megszervezik a lakoss√°gi f√≥rumot a Felsűv√°rosban, amelyre a v√°rosr√©szben √©lűkűn t√ļl megh√≠vtak t√∂bb irodavezetűt √©s a rendűrs√©g k√©pviselűit is.


Dr. Csarn√≥ √Ākos t√∂bb t√©m√°t is felvet. Elűsz√∂r az egri ker√©kp√°rosok helyzet√©rűl besz√©l. Elmondja: kev√©s a ker√©kp√°r-t√°rol√≥ Egerben. Azt k√©ri vizsg√°lj√°k meg, hov√° lehetne √ļjakat telep√≠teni. M√°sik t√©m√°ja: civilek festhen√©k ki a kopott v√°rosi falakat, traf√≥h√°zakat, betonker√≠t√©seket. Hozz√°teszi: lenne r√° jelentkezű, s egy c√©g is t√°mogatn√°.


Cs√°sz√°r Zolt√°n a "tarthatatlan √°llapotban l√©vű" Radn√≥ti utc√°r√≥l sz√≥l. Szerinte nem p√°rtpolitika az, hogy egy √©letvesz√©lyes utc√°t fel√ļj√≠tsanak-e, vagy sem.


G√°l Judit elmondja: a tŻzgy√ļjt√°si tilalom ellen√©re sokan m√©gis gazt √©getnek. Azt k√©ri: figyeljen jobban oda mindenki.

15.48: A wifi akadozik, egy√©bk√©nt is z√°rt √ľl√©s k√∂vetkezik: a k√∂zvet√≠t√©st befejezz√ľk.