HEOL

Online kŲzvetŪtťs

KŲzgyŻlťs Egerben - 2012. Šprilis

‹lťseztek az egri kťpviselűk. ZŠrszŠmadŠs, kŲrnyezetvťdelem ťs pŠlyŠzatok kerŁltek terŪtťkre.

9.20: Lassan minden k√©pviselű elfoglalja a hely√©t, hamarosan kezd√ľnk.

9.27:

Habis L√°szl√≥ polg√°rmester k√∂sz√∂nti a megjelenteket. Elsűk√©nt az Eger V√°ros √Ėszt√∂nd√≠jasa c√≠m √°tad√°s√°ra ker√ľl sor. Azok kaphatnak tanulm√°nyi t√°mogat√°st, akiknek tanulm√°nyi eredm√©nye j√≥, √©s szoci√°lis szempontok is indokolj√°k a t√°mogat√°st. Az √∂ nkorm√°nyzat √©vente k√©tszer √≠rja ki a p√°ly√°zatot felsűfok√ļ tanulm√°nyokat folytat√≥ hallgat√≥knak. √Ėsszesen 400 ezer forintot tesz ki a t√°mogat√°s (havonta 20 ezer forint + egy √∂sszegben 200 ezer) Az eddigi gyakorlattal szemben teh√°t dupla az √∂sszeg.
Eger v√°ros √Ėszt√∂nd√≠jasai:
Balázs Lilla, a Debreceni Egyetem  hallgatója,
Barta Viktória, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem hallgatója
J√°mbor Attila, a Budapesti MŻszaki √©s Gazdas√°gi Egyetem hallgat√≥ja
Jékli Alexandra, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója
Kovács Dalma Melinda, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem hallgatója
Surányi Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója

Bánrévi Nóra, a Debreceni Egyetem hallgatója,
Lukács Szilvia, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem hallgatója
Nagy Brigitta, a Debreceni Egyetem hallgatója,
Szabó Edina, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója

9.33:

Minden k√©pviselű itt van. T√∂bben szeretn√©nek k√©rdezni a rendűrs√©g k√©pviselűj√©tűl. Bogn√°r Ign√°c (Jobbik) azt k√©rdi, mennyire megszokott az, hogy fokozott ellenűrz√©s c√≠m√©n egy nap h√°romszor is ellenűrzik ugyanazt a j√°rmŻvet, r√°ad√°sul √ļgy, hogy az k√∂ztudott, a H√≠rTV-nek k√©sz√≠t riportot √©ppen akkor. Azt is k√©rdi, h√°nyan egri rendűr vett r√©szt a 2006-os űszi esem√©nyeken, k√∂z√ľl√ľk h√°nyan dolgoznak m√©g a megyesz√©khelyen: "h√°ny potenci√°lis egyenruh√°sbŻn√∂zűvel dolgozik √Ėn egy√ľtt?"

9.36: G√°l Judit (Fidesz-KDNP) √∂r√ľl, hogy m√°r k√©t kmb van a Felsűv√°rosban. Azt k√©ri, az elsűseg√©ly-l√°da ellenűrz√©s sor√°n tolerancia legyen.

9.37: Dr. Petrovics Andr√°s rendűrkapit√°ny v√°laszol: fokozott ellenűrz√©s sor√°n elűfordulhat, hogy 4-5 alkalommal is igazoltatnak valakit. Azt, hogy a fűv√°rosban ki, mit tett, nem az ű hat√°sk√∂re. Akkor nem is ű volt a kapit√°ny. A k√©rd√©ssel a budapesti vagy a megyei fűkapit√°nyhoz kell fordulni. Visszautas√≠tja, hogy bŻn√∂zűnek nevezz√©k koll√©g√°it. Hat√°rozottan.

9.40: Hajd√ļ Viktor r. z√°szl√≥s¬†mutatja be a kapit√°ny, ű a m√°sodik felsűv√°rosi k√∂rzeti megb√≠zott √°prilis 1-j√©tűl. (A z√°szl√≥snak a napokban h√°rmasikrei sz√ľlettek)
Elsűseg√©lydoboz-razzia pedig nincs - jelenti ki.

9.46: 33 napirend v√°r a k√©pviselűkre (ebbűl 2 s√ľrgűss√©gi ind√≠tv√°ny).
1. napirend: a 2011. évi zárszámadásról, és a központi támogatások elszámolásáról.
Habis L√°szl√≥ √ļgy fogalmaz, mindig √©rdekes visszatekinteni. K√∂sz√∂netet mond mindenkinek, hogy eredm√©nyesen, j√≥l gazd√°lkodhatott Eger. A bev√©telek megk√∂zle√≠tett√©k a 18 milli√°rd forintos elűir√°nyzatot, r√°ad√°sul t√∂bb mint 2 milli√°rdal t√∂bb volt a bev√©tel, mint a kiad√°s.
A központi költségvetési támogatás több mitn 5 milliárdot tett ki.

9.54: A beruh√°z√°sok k√∂z√ľl Habis kiemeli a fogyat√©kosok √ļj napk√∂zi otthon√°t √©s a t√∂bbi k√∂z√∂tt a nyugd√≠jash√°z energetikai korszerŻs√≠t√©s√©t, valamitn a pince- √©s partfaloml√°s helyre√°ll√≠t√°si munk√°kat. K√©rd√©s nincs, v√©lem√©ny, hozz√°sz√≥l√°s van: Csath√≥ Csaba (Fidesz-KDNP) tan√°csnok k√©r sz√≥t. Szerinte a v√°ros biztons√°gos befektet√©sbe teszi a p√©nz√©t, √©s ez j√≥. √Āltal√°ban minden gondolat ut√°n elmondja: j√≥ vagyongazd√°lkod√°t mutatnak az eredm√©nyek. Lej√°rt az idű, megsz√≥lalt a gong. ’ az√©rt m√©gis befejezi, ha m√°r elkezdte.
Cs√°kv√°ri Antal (Fidesz-KDNP) arr√≥l besz√©l: a z√°rsz√°mad√°s is mutatja, hogy a v√°ros √°ltal megv√°lszatott int√©zm√©nyvezetűk j√≥l gazd√°lkodtak. ’ is megk√∂sz√∂ni mindenkinek az eredm√©ny(eke)t. "Ez egy nagyon sz√©p gazdas√°gi eredm√©ny" - sz√∂gezi le.

10.06: Martonn√© Adler Ildik√≥ (Fidesz-KDNP) szerint a neh√©z gazdas√°gi helyzet ellen√©re felelűsen, j√≥l gazd√°lkodott a v√°ros. Szakm√°j√°hoz t√©r: az oktat√°sr√≥l besz√©l, kiemeli a Balassi iskol√°ban t√∂rt√©nt fejleszt√©st.

10.08: P√°l Gy√∂rgy (MSZP) szerint a sz√°raz sz√°mhalmazb√≥l sokat nem is lehet √©rteni. Nem vitatja: Egernek a 2011-es √©v kiegyens√ļlyozott volt, annak ellen√©re amit "az Orb√°n-korm√°ny mŻvelt az √∂nk√∂rm√°nyzatokkal".
- Sajnos itt tartunk, hogy eredm√©nyk√©nt kell kiemelni, hogy a pedaggusok megkapj√°k a b√©r√ľket - reag√°l Martonn√© Adler Ildik√≥ felsz√≥lal√°s√°ra.
Hozz√°teszi: az √≥vod√°k, b√∂lcsűd√©k nem mŻk√∂dnek an√©lk√ľl, hogy a sz√ľlűk nem visznek be tisztas√°gi csomagot. Elmondja: ez nem az ű feladatuk lenne, s a k√∂lts√©gvet√©shez k√©pest ez minim√°lis √∂sszeg, de probl√©m√°t jelent.

10.11: Cs√°sz√°r Zolt√°n (F√ľggetlen) is l√°tja, hogy a "k√∂lts√©gvet√©sen dolgoz√≥ hivatali alkalmazottak" j√≥l dolgoznak. K√ľl√∂n kiemeli G√°l J√°nos k√∂nvvizsg√°l√≥ munk√°j√°t.
Sajn√°lja, hogy a politika "vastagon benne van a d√∂nt√©sekben". Indokol: a k√∂rzet√©ben nem t√∂rt√©nt √ļtfel√ļj√≠t√°s, pedig kor√°bban √≠g√©rt√©k.

10.17: G√°l Judit elmondja: az √≥vod√°kban viszont sok olyan programot szerveznek (pl.: b√°bsz√≠nh√°zi elűad√°s) amit viszont nem fedez a k√∂lts√©gvet√©s. Ugyancsak¬†P√°l Gy√∂rgy mondand√≥j√°ra reag√°l Martonn√©¬†Adler Ildik√≥: val√≥ban vannak probl√©m√°k, ez√©rt t√∂rt√©nik meg a fenntart√≥v√°lt√°s, az √°llam veszi √°t¬†az iskol√°kat, mert sok helyen nem tudj√°k fenttartani.
Csathó Csaba kijelenti: Császár Zoltán körzetében történik a legtöbb fejlesztés.  

10.27: Bogn√°r Ign√°c f√©lbeszak√≠tja Csath√≥ Csab√°t, vita alakul ki. R√°zsi Botond elmondja: Csath√≥ Csaba tan√°csnok, bizotts√°gi eln√∂k, m√©g lett volna ideje. Dr. Csarn√≥ √Ākos (LMP) szerint az alpolg√°rmesternek van igaza. Bogn√°r Ign√°c ezzel nem √©rt egyet, azt mondja t√∂r√∂lj√©k el a korl√°toz√≥ rendeletet, mert senki nem tudja betartani. K√∂zben folytat√≥dik a Cs√°sz√°r-Csath√≥ cs√∂rte. Hol volt fejleszt√©s, melyik a k√∂rzet a prefer√°lt - t√©mak√∂r√∂kben.
Dr. G√°l J√°nos k√∂nyvvizsg√°l√≥ "az esűs √©jszaka" ut√°n √©rt√©kel.

10.45: A¬†hat√°rozati javaslatot elfogadta a test√ľlet (13 igen, 1 nem, 4 tart√≥zkod√°s)
K√∂vetkezű (m√°sodik!) napirend: a vagyongazd√°lkod√°si rendelet m√≥dos√≠t√°sa.
"Az √∂nkorm√°nyzati tulajdon√ļ ingatlanok egyes b√©rlűinek jogszab√°lyai k√∂telezetts√©gen alapul√≥ vagy egy√©b speci√°lis jog√°ll√°s√°b√≥l k√∂vetkezűen olyan nagy √©rt√©kŻ beruh√°z√°sok v√©gz√©s√©re k√∂telezettek, melyek a hat√°lyos √∂nkorm√°nyzati vagyonrendelet alapj√°n √©rt√©kn√∂velű beruh√°z√°sk√©nt figyelembe nem vehetű, √≠gy ezen beruh√°z√°sok √©rt√©ke a fizetendű b√©rleti d√≠jban sem kompenz√°lhat√≥k. Fenti esetekben a vagyonrendelet √°ltal√°nos szab√°lyai szerint megk√∂t√∂tt b√©rleti szerzűd√©sek eset√©n a b√©rlűk vagyoni h√°tr√°nyba ker√ľlnek, melybűl k√∂vetkezűen az √∂nkorm√°nyzati b√©rlem√©nyek versenyk√©pess√©ge nagym√©rt√©kben romlik." - indokol a tan√°csnok, majd hozz√°teszi: az √∂nkorm√°nyzati b√©rlem√©nyek versenyk√©pess√©g√©nek biztos√≠t√°sa c√©lj√°b√≥l javasolja a rendelet m√≥dos√≠t√°s√°t.

10.52: Harmadik napirend: helyi kit√ľntet√©sek, d√≠jak, elismerű c√≠mek alap√≠t√°s√°r√≥l √©s adom√°nyoz√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ rendelet m√≥dos√≠t√°s√°ra.
Dr. Kov√°cs Luca jegyzű elmondja: m√≥dosul, hogy a kit√ľntettetek szem√©ly√©re ¬†ki tehet javaslatot. (polg√°rmesteri elismer√©sre p√©ld√°ul ne a bizotts√°g tegyen javaslatot.) Jelentűs v√°ltoz√°s, dr. Misz Mih√°ly (Fidesz-KDNP) tan√°csnok javaslata alapj√°n legyen egy olyan d√≠j, ami egy j√≥l dolgoz√≥ civil munk√°j√°t ismerne el. A d√≠jazott szem√©ly√©re az Egri Civil Kerekasztal tenne javaslatot, s az Eger √únnep√©n adn√°k √°t a d√≠jat.
Martonn√© Adler Ildik√≥ arr√≥l besz√©l hogy a pedag√≥gus elismer√©sekn√©l nagyon kev√©s (10-bűl egy a tan√≠t√≥). Azt k√©ri h√≠vj√°k fel az igazgat√≥k figyelm√©t, ne csak a tanulm√°nyi versenyek eredm√©ny√©t vegy√©k figyelembe.
Bogn√°r Ign√°c m√≥dos√≠t√≥ ind√≠tv√°nya: k√©t sz√≠nh√°za is van m√°r a v√°rosnak, legyen d√≠j is hozz√°. Az Eger Kiv√°l√≥ Elűad√≥mŻv√©sze d√≠jat javasolja, √©vente egyszer adn√°k √°t, a Magyar Kult√ļra Napj√°n.

10.58: Dr. Kovács Luca egyetért Martonné Adler Ildikóval: nem csak az a kiváló pedagógus, aki sikereket ér el diákjaival a versenyeken.
Bogn√°r Ign√°c ind√≠tv√°ny√°t nem t√°mogatja, mert a m√≥dos√≠t√°snak nem c√©lja a kit√ľntet√©sek sz√°m√°nak n√∂vel√©se. A civil szf√©ra kit√ľntet√©se a Pro Agria szakmai d√≠j egyike lenne (ebbe egy√©bk√©nt szerinte beletartozhat a jobbikos honatya javaslata is)

11.01: A m√≥dos√≠t√≥ ind√≠tv√°nyt nem fogadta el a test√ľlet, a rendeletet azonban igen.

11.05: A sz√≠nh√°zak gazdas√°gi √°tszervez√©s√©rűl sz√≥l√≥ rendelettűl d√∂ntenek.
A G√°rdonyi G√©za Sz√≠nh√°z eset√©ben megszŻnnek az al√°bbi munkak√∂r√∂k:
Gazdasági igazgató
Fűk√∂nyvelű
2 fű k√∂nyvelű
Anyagelszámoltató
P√©nz√ľgyi √ľgyint√©zű
Anyagk√∂nyvelű
Belsű ellenűr (napi 4 √≥r√°s)
2 fű szervezű
1 fű d√≠sz√≠tű
1 fű g√©pkocsivezetű
illetve a gazdas√°gi titk√°r, a munka√ľgyi elűad√≥i √©s fűp√©nzt√°rosi feladat
2 fű munka√ľgyi √©s gazdas√°gi √ľgyint√©zűi √©s
1 fű produkci√≥s √ľgyint√©zű gazdas√°gi vezetű munkak√∂r√∂kk√© alakul.
Ezen k√≠v√ľl 1 fű kontroller st√°tusz is z√°rol√°sra ker√ľl, mint √ľres √°ll√°shely.
Az EKVIn√©l 6 √ļj st√°tusz l√©tes√ľl, melyre 6 fűt vesz √°t a G√°rdonyi G√©za Sz√≠nh√°z gazdas√°gi hivatal szem√©lyi √°llom√°ny√°b√≥l. A G√°rdonyi G√©za Sz√≠nh√°zn√°l 12,5 fű st√°tuszt , 11,5 fű l√©tsz√°mot, a Harlekin B√°bsz√≠nh√°zn√°l 1 fű st√°tuszt z√°rol a fenntart√≥, melynek k√∂lts√©gkihat√°sai fedezet√©re az √∂nkorm√°nyzat l√©tsz√°m-racionaliz√°l√°si p√°ly√°zatot ny√ļjt be a¬† Bel√ľgyminiszt√©riumhoz.

11.06: Dr. Csarn√≥ √Ākos¬†k√©rdez Moln√°r L√°szl√≥t√≥l.
Meg tudja-e erűs√≠teni, hogy r√∂vid idűn bel√ľl ad√≥ss√°g n√©lk√ľl maradhat fenn a sz√≠nh√°z. Az EKVI igazgat√≥ja nincs a teremben. Habis L√°szl√≥ v√°laszol: l√°that√≥, hogy az √©v elej√©n az idűar√°nyosn√°l nagyobb m√©rt√©kŻ volt a k√∂√ľlts√©gfelhaszn√°l√°s, a bev√©tel pedig alacsonyabb - teh√°t "sz√ľks√©ges egyfajta beavatkoz√°s".
A vita lez√°rva, a javaslatot elfogadt√°k a k√©pviselűk.

11.10: S√ľrgűss√©gi ind√≠tv√°ny k√∂vetkezik: elűterjeszt√©s p√°ly√°zati √∂nr√©sz biztos√≠t√°s√°ra. Blask√≥ Bal√°zs jelezte kor√°bban: szeptemberben szeretn√©nek t√°ncfesztiv√°lt a st√ļdi√≥ban. A 6 milli√≥s rendezv√©nyre 4,8 milli√≥t nyerhetnek.
Minden k√©pviselű igent mond az űszi t√°ncfesztiv√°lra.

11.15: K√∂zszolg√°ltat√°si szerzűd√©st k√∂t az √∂nkorm√°nyzat √©s az EVAT parkol√≥ √ľzemeltet√©sre. A kor√°bbi meg√°llapod√°s m√°jus 31-√©n j√°r le. A mostani szerzűd√©s 2013. m√°jus 31-ig sz√≥l.
S√≥s Istv√°n elűterjesztű elmondja: a j√∂vben¬†a parkol√°ssal kapcsolatos rendelet is megv√°ltozik majd.

11.38:

Cs√°sz√°r Zolt√°n √ļjra felteszi az ilyenkor szok√°sos k√©rd√©s√©t: "mi a parkol√≥?" Szerinte egy parkol√≥ a t√∂bbi k√∂z√∂tt legyen tiszta. Felh√≠vja a figyelmet: a piact√©ri parkol√≥ban fosztogatj√°k az automat√°t. Csath√≥ Csaba √∂r√ľl a felsz√≥lal√°snak, azt javasolja Cs√°sz√°rnak, tegyen feljelent√©st. G√°l Judit is √∂r√ľl, sűt (ritka eset) egyet√©rt Cs√°sz√°rral, aki √ļgy v√°laszol: mindent megbocs√°t a k√©pviselűnűnek.


Juh√°sz Istv√°n helyett Szucsik Gy√∂rgy ker√ľl az Agria Hum√°n Kft. fel√ľgyelűbizotts√°gi tags√°g√°ba.

11.41: Az Egri TISZK besz√°mol√≥ja a k√∂vetkezű napirend. Egyhang√ļlag elfogadt√°k a k√©pviselűk.

11.44: A Polg√°rmesteri Hivataln√°l √©s int√©zm√©nyeinel √©vgzett belsű ellenűrz√©sek tapasztalatair√≥l sz√≥l a k√∂vetkezű napirend.
T√≥th Istv√°n (Jobbik) azt k√©rdi:¬†a belsű ellenűrz√©s kiterjedt-e az Egri Alternat√≠v Kultur√°lis Egyes√ľlet √©s a v√°ros √°ltal k√∂ttetett szerzűd√©sre, √©s mindent rendben tal√°ltak-e. Habis L√°szl√≥ v√°lasza: az ellenűrz√©s erre t√©telesen nem terjedt ki, de vizsg√°lj√°k az √ľgyet. Ha nincs minden rendben, megteszik a sz√ľks√©ges l√©p√©seket.
Cs√°sz√°r Zolt√°n szereti az űszintes√©get.

11.59: Majdnem f√©lt√°v: kiemelt turisztikai attrakci√≥k p√°ly√°zatra beny√ļjtand√≥ fejleszt√©si javaslatok.
A polg√°rmester elmondja: √°prilis 6-√°n jelent meg a ki√≠r√°s, s a szakemberek szerint r√∂vid hat√°ridűk vannak, ugyanakkor nem lesz egy gyors p√°ly√°zat.
- Tudom√°sul kell venn√ľnk, hogy az a mintegy 10 milli√°rd forint, ami a¬† p√°ly√°zati alapban rendelkez√©sre √°ll, nagy t√ľleked√©st eredm√©nyez majd. √ögy v√©lem, akkor j√°runk el b√∂lcsess√©ggel, ha a test√ľlettűl felhatalmaz√°st kapok¬† a beny√ļjtand√≥ dokumentumok al√°√≠r√°s√°ra - mondja Habis L√°szl√≥.¬†
A két tervezett projekt: a Bárány-uszoda gyógyhely fejlesztése, illetve egy beruházás a Város a város alatt pincerendszerben.
A hat√°rozati javaslatokat elfogadta a k√∂zgyŻl√©s.
(Kis közjáték után: 17 igen, 1 tartózkodás, de Tóth István nincs itt. Újraszavaztak, elfogadták)

12.08: Turisztikai attrakci√≥k √©s szolg√°ltat√°sok fejleszt√©se √ČMOP p√°ly√°zat. A javaslat √ļgy k√©sz√ľlt, hogy m√©g nem volt ki√≠rva a p√°ly√°zat (csak tegnap jelent meg).
A polg√°rmesteri szerint itt sem v√°rhat√≥ kisebb t√ľleked√©s, mint az elűzűn√©l.
A tervek szerint ezzel megval√≥sulhat az √Čszak-d√©li ker√©kp√°r√ļtvonal (Felsűt√°rk√°ny - Eger - Egerszal√≥k √ļtvonalon)
Csath√≥ Csaba nagy h√≠ve a ker√©kp√°roz√°snak. √öjra bejelenti: "Eger az egyik legker√©kp√°rbar√°tabb v√°ros". Van m√©g sz√≠v√ľgye: a f√©nyfest√©s is az.

12.12:

Dr. Csarn√≥ √Ākos szerint Egerben szinte m√°r nem is kell n√©pzserŻs√≠teni a ker√©kp√°roz√°st, annyian tekernek. Felid√©zi a vas√°rnapi biciklis napot, √©s a Critical Mass-t.
Cs√°sz√°r Zolt√°n a bring√°z√°s hagyom√°nyair√≥l besz√©l: holland p√©ld√°kat id√©z. √ďvatoss√°gra int: annak is √∂r√ľlne, ha rendes aut√≥utak lenn√©nek a v√°rosban. T√°mogatja a javaslatot.

12.16: T√ĀMOPOS p√°ly√°zaton indulna a v√°ros: ‚ÄěA bŻnmegelűz√©s szempontj√°b√≥l kiemelten fontos, bŻnelk√∂vetű vagy bŻnelk√∂vet√©s szempontj√°b√≥l vesz√©lyeztetett gyermek- √©s fiatalkor√ļak seg√≠t√©se‚ÄĚ elnevez√©sŻ ki√≠r√°son. R√°zsi Botond alpolg√°rmester ennek jelentűs√©g√©rűl besz√©l. Elmondja: e p√°ly√°zat √∂sszefog√°sra is lehetűs√©get ad.

12.18:

A biztons√°gos sz√≥rakoz√≥hely fogalma R√°zsi Botond szerint elm√©leti. E p√°ly√°zattal azonban lehetűs√©g lenne megval√≥s√≠tani - teszi hozz√°.
Cs√°sz√°r Zolt√°n egyet√©rt az alpolg√°rmesterrel. Kell az ilyen p√°ly√°zat. Kiemeli: nem v√°ltozott semmi, mi√≥ta a Bart√≥k t√©ren, a Rossztemplom mellett megny√≠lt az iskola. Kiemeli: az ott egy bŻn√∂b√∂l, ragaszt√≥t sz√≠vnak ott a fiatalok. Ezt pedig fel kell sz√°molni.
Csath√≥ Csaba felh√≠vja a figyelmet: a Szala v√°rosr√©szben lak√≥ cig√°ny fiatalokat is vonj√°k be a programokba. Szeretn√©, ha ezzel k√ľl√∂n is foglalkozn√°nak.
Rázsi Botond mindkét hozzászólással egyetért. A Templom Galéria környékén konkrét terveik is vannak.
Az elűterjeszt√©st t√°mogatt√°k a k√©pviselűk.

12.31: Napirendek között a 20.
Elűterjeszt√©s¬†a v√°rosi j√©gp√°lya infrastrukt√ļr√°j√°nak ki√©p√≠t√©s√©re vonatkoz√≥ k√∂zter√ľlet-alak√≠t√°si tervrűl. T√ľrk Antal tervezű ismerteti a tervet. A j√©gp√°lya ter√ľlet√©n 96 f√°t √ľltetnek 16-ot v√°gnak ki. Bek√∂tű utat √©p√≠tenek 36 parkol√≥val, s tov√°bbi 36-ot √°thelyeznek.
Martonn√© Adler Ildik√≥ elmondja: e terv illeszkedik a lakoss√°gi ig√©nyekhez. Szerinte a v√°rosr√©sz komoly parkol√°si gondokkal k√ľzd, ez¬† a terv seg√≠t ezen √©s a parkos√≠t√°son is.
Hozzáteszi: a korábbi jégpálya maradványai még mindig ott van a sportpályán.
Bogn√°r Ign√°c szerint 40 f√©le n√∂v√©ny szerepel a tervben. "J√©gp√°lya lesz ez vagy botanikus kert?"- k√©rdezi. √ögy v√©li ha m√°r n√∂v√©nyeket √ľltetnek, aminek ehetű a term√©se.
R√°zsi Botond elmondja. ez nem a j√©gp√°ly√°r√≥l sz√≥l, hanem annak k√∂rnyezet√©rűl, de √©rdemes elgondolkodni a gy√ľm√∂lcs√∂s√∂n.
Cs√°sz√°r Zolt√°n jelzi: vigy√°zzanak, el ne lopj√°k a j√©gp√°lya cs√∂veit. Kicsit kert√©szkedik ű is, szak√©rtűt k√©r a tervhez.
Ficzere György (Fidesz-KDNP) tanácsnok elmondja: természetesen szakember válogatta a növényeket.
A javaslatot egyhang√ļlag elfogadt√°k a g√©rmium tagjai.

12.40:

Elűterjeszt√©s sportc√©l√ļ t√°mogat√°s √°tcsoportos√≠t√°s√°r√≥l. Habis L√°szl√≥ elmondja: ugyan nem a v√°ros¬† hib√°j√°b√≥l, de elmaradt az Eger Rali. Az erre elűir√°nyzott √∂sszeget csoportos√≠tj√°k √°t.
√ćgy:
Agria Ker√©kp√°r √©s Triatlon Klub r√©sz√©re¬†egymilli√≥ forintot, melyet az ‚ÄěEger Nagyd√≠j Triatlon‚ÄĚ verseny megrendez√©s√©re k√≠v√°nnak ford√≠tani.

400 ezer¬†forintot Kov√°cs Zs√≥fia, az Agria Ker√©kp√°r √©s Triatlon Klub versenyzűj√©nek t√°mogat√°s√°ra, felk√©sz√ľl√©s√©re, aki nagy es√©llyel p√°ly√°zik a ‚ÄěLondoni Olimpi√°n‚ÄĚ val√≥ r√©szv√©telre.

400 ezer¬†forinttal Gyarmati Panka snowboard vil√°gbajnok versenyzű felk√©sz√ľl√©s√©re √©s versenyeken val√≥ r√©szv√©tel√©re.

Tóth István kérdi: menniyre gyakori, hogy egyéni sportokban ilyen, viszonylag magas támogatást adnak?
Habis v√°lasza: ez itt most a kiv√©tel erűs√≠ti a szab√°lyt esete.
Sós István elmondja, hogy ismeri Gyarmati Pankát.

12.45: Alap√≠tv√°nyt hoz l√©tre az Egri V√°rosi Sportiskola. E l√©p√©ssel olyan t√°mogat√°shoz juthatnak, amellyel az ut√°np√≥tl√°st seg√≠thetik. E "komoly es√©lyt" figyelembe v√©ve javasolja Habis L√°szl√≥, hogy j√∂jj√∂n l√©tre a ‚ÄěSportol√≥ Nemzed√©k√©rt Alap√≠tv√°ny‚ÄĚ nevŻ szervezet.
Bogn√°r Ign√°c azt √©rzi probl√©m√°snak, hogy az alap√≠t√≥ okiratban az szerepel Magyarorsz√°g ter√ľlet√©n mŻk√∂dű sportol√≥k, sportszervezetek t√°mogat√°sa. Szerinte az egri √©s megyesz√©khely k√∂rny√©kieket kellene t√°mogatni.
Habis L√°szl√≥ elmondja: a kurat√≥rium √∂sszet√©tel√©bűl ad√≥dik, hogy az alap√≠tv√°ny Egerhez k√∂thetű, a szab√°lyokat t√°gabban kell √©rtelmezni az√©rt, hogy forr√°shoz juthassanak. Sz√≥ sincs arr√≥l, hogy szentgoth√°rdi egyes√ľletet fognak t√°mogatni.
A javaslatot elfogadta a k√∂zgyŻl√©s.

12.52: √úgyrendi adok-kapok: Habis L√°szl√≥ Cs√°sz√°r Zolt√°n "rosszm√°j√ļ megjegyz√©s√©re" reag√°lva olvassa fel, mirűl is szavaztak az elűbb. Cs√°sz√°r Zolt√°n k√©r sz√≥t,¬†szerinte azt, hogy "bizonytalan itt minden" a vil√°g eg√©sz√©re √©rtette, a vil√°g csod√°ja lenne, ha beleker√ľlne a jegyzűk√∂nyvbe, mint rosszm√°j√ļ megjegyz√©s.¬†
"Fantasztikus" - csattan fel a polg√°rmester, majd hozz√°teszi: Cs√°sz√°r folyamatosan dar√°lja mondand√≥j√°t, s ez n√©ha az elűad√≥t is zavarja.¬†

13.01: F√©l √≥ra sz√ľnet k√∂vetkezik.

13.45: Az √ľl√©s a t√°j√©koztat√≥k t√°rgyal√°s√°val folytat√≥dik.

13.48: Elsű t√°j√©koztat√≥ a 2012. I. negyed√©vi K√∂lts√©gvet√©si √©s Gazd√°lkod√°si Bizotts√°g vagyoni t√≠pus√ļ, illetve a Polg√°rmester saj√°t hat√°sk√∂rben hozott d√∂nt√©seinek v√©grehajt√°s√°r√≥l.
Csath√≥ Csaba kifejti: tal√°n annyi k√∂vetkeztet√©st le lehet vonni, hogy 8 ingatlan k√∂lts√©gvet√©si licit√©rűl sz√ľletett a bizotts√°gban elj√°r√°s, ebbűl 6 kelt el sikeresen.
A t√°j√©koztat√≥t egyhang√ļlag elfogadt√°k a k√©pviselűk.

13.49:

A tavalyi k√∂rnyezetv√©delmi programokr√≥l sz√≥l√≥ t√°j√©koztat√≥ kapcs√°n Ficzere Gy√∂rgy tan√°csnok kifejti: a rendezv√©nyek¬†sz√©les t√∂megeket mozgattak meg √©s a sz√©les spektrumban √©rt√©k el a c√©lk√∂z√∂ns√©get. Elmondja: nagyon¬†erűs fegyverekkel "harcolunk" a k√∂rnyzet ellen: kemik√°li√°kkal, sug√°rz√≥ anyagokkal, sz√°z √©v alatt sem leboml√≥ mŻanyagokkal.¬†
- Valah√°nyunknak komoly felelűss√©ge van abban, hogy gyermekeinknek, unok√°inknak ne t√©rdig √©rű szem√©tben kelljen g√°zolniuk. √Čgetű feladataink¬†vannak - h√ļzza al√°.

Martonn√© Adler Ildik√≥ besz√°mol a F√∂ld Napja alkalm√°b√≥l tartott felsűv√°rosi szem√©tszed√©si akci√≥r√≥l. K√∂sz√∂netet mond azoknak, akik r√©szt vettek a munk√°ban - az esű ellen√©re.¬†
Hozz√°teszi:¬†a szem√©tgyŻjtű zs√°kokat haszn√°lj√°k a gyermekek a felsűv√°rosi sporttelepen, de azt szomor√ļan tapasztalja, hogy a focip√°lya k√∂r√ľl eldob√°lt cigarettacsikkeket l√°t.
Egy rendelet megalkot√°s√°t fogja kezdem√©nyezni, amely arr√≥l fog sz√≥lni, hogy a v√°rosi sportl√©tes√≠tm√©nyek ter√ľlet√©n ne lehessen doh√°nyozni.¬†

14.04: Cs√°sz√°r Zolt√°n bocs√°natot k√©r a kor√°bbi sz√≥v√°lt√°s miatt Habis L√°szl√≥t√≥l, majd √∂r√∂m√©t fejezi, hogy Ficzere Gy√∂rgy, az urbanisztikai √©s K√∂rnyezetv√©delmi Bizotts√°g eln√∂kek√©nt "mint egy j√≥ kisgazda" sz√≥lalt meg. Hi√°nyolja a parkűr√∂ket.
Csath√≥ Csaba szerint v√°ltoztatni kellene a k√∂zter√ľlet-fel√ľgyelet b√ľntet√©si politik√°j√°n is. A megelűz√©s a legfontosabb - emeli ki.
Dr. Misz Mihály csatlakozik: "Ne dobjuk el!" - ismétli Csathó Csabát.
Mindenkinek sz√≠v√ľgye a t√©ma: G√°l Judit √∂r√ľl, hogy egyre t√∂bb lakos foglalkozik azzal, hogy a Felsűv√°rosban rend √©s tisztas√°g legyen.

14.10:

Gál Judit egyszer rászólt egy nénire, aki a bokor alatt végezte el a dolgát.

Dr. Csarn√≥ √Ākos szerint a fejekben a gondolkod√°s megv√°ltoztat√°sa ott kezdűdik, hogy ne termelj√ľnk ennyi szemetet. Javaslata: az elűremutat√≥ szem√©tszed√©si programokon t√ļl, olyanok is induljanak az oktat√°si int√©zm√©nyekben, amelyek k√∂rnyezettudatoss√°gra nevel√©ssel foglalkoznak.

G√°l Judit szerint rengeteg rendezv√©ny van. √ögy v√©li, az a l√©nyeg, hogy j√°t√©kos programok legyenek, s a gyerekek √©rzelmileg k√∂tűdjenek a t√©m√°hoz.

Cs√°sz√°r Zolt√°n elmondja: űk is r√©szt vesznek az ilyen programokban.

Cs√°kv√°ri Antal √∂r√ľl, hogy mindenki hozz√°sz√≥l. ’ is fog. √ögy v√©li, a v√°rosi t√©v√©b√©n kellene bemutatni azokat az embereket, akik rendben tartj√°k a h√°zuk elűtt a k√∂rnyezetet. P√©ld√°kat szeretne.

14.18: Dr. Csarn√≥ √Ākos a 26 √©vvel ezelűtti csernobili katasztr√≥f√°ra eml√©keztet.

Ficzere Gy√∂rgy is √∂r√ľl, hogy ez a napirend ennyi hozz√°sz√≥l√°sra k√©sztette a k√©pviselűket. Annak pedig k√ľl√∂n √∂r√ľl, hogy Cs√°sz√°r Zolt√°n is majdnem teljes eg√©sz√©ben meg√©rtette a mondand√≥j√°t.

14.22: Utols√≥ t√°j√©koztat√≥: Habis L√°szl√≥ sz√°mol be a Poriban rendezett Magyar H√©trűl.

14.25: P√°l Gy√∂rgy ny√ļjtott be interpell√°ci√≥t. H√°rom percben elmondhatja.
A szil√°rdhullad√©k-kezel√©s legmagasabb d√≠j√°r√≥l sz√≥l√≥ rendeletet tavaly decemberben elfogadta a k√∂zgyŻl√©s - eml√©keztet a szocialista v√°rosatya. Hozz√°teszi: m√°snap a korm√°ny elfogadott egy "sal√°tat√∂rv√©nyt", amely kimondja, hogy 2012. janu√°r 1-j√©tűl a rendeletben foglalt d√≠j m√©rt√©ke nem felelt meg az elv√°r√°soknak. P√°l szerint nem lett volna akad√°lya, hogy janu√°rban m√≥dos√≠ts√°k a rendeletet. Azt is elmondja: √°prilis 15-tűl m√°r j√≥ az egri¬†rendelet.
V√©lem√©nye: biztos√≠tani kell a lakoss√°gnak a d√≠jk√ľl√∂nbs√©g visszafizet√©s√©nek lehetűs√©g√©t a janu√°r 1. - √°prilis 15. k√∂z√∂tti idűszakra.

Gál Judit sokat gondolkodott a témán. Szerinte a lakosokat például rá kell kényszeríteni, hogy a legális szemétlerakohoz tegyék a hulladékot.

Dr. Kov√°cs Luca jegyzű elmondja: az interpell√°ci√≥ban nincs helye vit√°nak. Dr. Csarn√≥ √Ākos ugyanezt szerette volna mondani.

Habis László válaszában kiemeli:
Ha csak áprilisban döntenek a díjról, akkor komoly mértékben kellett volna emelni.
Orsz√°ggyŻl√©si k√©pviselűk√©nt kezdem√©nyezte a hullad√©kgazd√°lkod√°si t√∂rv√©ny √ļjragondol√°s√°t.

Pál György azért nem fogadja el a választ, mert szerinte január 1. és április 15. között nem az aktuális törvények szerint történt Egerben a szemétszállítási díj megállapítása.

10 igen, 6 nem, 1 tart√≥zkod√°ssal az interpell√°ci√≥ra adott v√°laszt a test√ľlet elfogadta.

14.38:

Napirend ut√°n sz√≥l Cs√°kv√°ri Antal. √Ėr√∂mh√≠re van: √°prilis 21-√©n √ľnnepelj√ľk a b√∂lcsűdei dolgoz√≥k napj√°t Id√©n k√©t egrit is kit√ľntettek az alkalomb√≥l:
Juhász Attiláné és Rozsnaki Jakab Erzsébet vehetett át elismerést Réthelyi Miklóstól.

T√≥th Istv√°n elmondja: a Merengű utcai helyzet miatt kerest√©k meg √°llampolg√°rok. A k√©pviselű m√°r kor√°bban is jelezte, hogy egy f√©lig elbontott √©p√ľlet √°ll az utc√°ban, az udvar gondozatlan, a k√∂zvil√°g√≠t√°s hi√°nyos. Azt is elmondja, hogy a Merengű utca v√©g√©n l√©vű vaskeresztet rendszeresen fel√∂lt√∂ztetik ismeretlenek sapk√°ba √©s meleg√≠tűbe. Mindez - szerinte¬†- az√©rt van, mert a k√∂rny√©k elhagyatott. Felt√©telezei, hogy itt est√©nk√©nt majd embereket t√°madnak meg.

14.46: Dr. Csarn√≥ √Ākos k√©rdez: az Alkotm√°nyb√≠r√≥s√°g megsemmis√≠tette √∂nkorm√°nyzati tulajdon√ļ ingatlanok p√°rtoknak t√∂rt√©nű b√©rbead√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ rendelet√©t.

A többi között azt kérdezi: mi alapján fizetnek most a pártok bérleti díjakat?

Választ írásban kap majd.

14.48: Cs√°sz√°r Zolt√°n eml√©keztet. egy 93 √©ves egri urat a fogadott a¬†minisztereln√∂k, s 1956-os Eml√©klapot adott √°t neki. A k√©pviselű szerint egy k√∂zgyŻl√©si k√©zfog√°s is j√°rna.

Orosz L√°szl√≥n√© a k√∂rzet√©t √©rintű probl√©m√°kr√≥l besz√©l: szem√©thegy alakult ki a Laktanya √ļtn√°l. Azt k√©rdi: lehetne-e a hullad√©k elsz√°ll√≠t√°s rendj√©t √ļjragondolni.

14.52: Csath√≥ Csaba eml√©keztet: nemr√©g ism√©t bet√∂rt√©k a TŻzolt√≥ t√©ri √∂r√∂km√©cses √ľveg√©t. A csere f√©lmilli√≥ba ker√ľl. A megold√°son, megelűz√©sen gondolkodik, hiszen m√°r nem elűsz√∂r kell cser√©lni. Rem√©li: mielűbb megval√≥sul a t√©rfigyelűkamera-rendszer.
M√°sik t√©m√°ja: az elk√©sz√ľlt Torok k√∂z, de k√©t √©v ut√°n m√°r j√∂nnek ki a k√∂vek. √Črdemes lenne megvizsg√°lni, mi√©rt van ez.

15.00: Lakoss√°gi felsz√≥lal√°sok k√∂vetkeznek, majd z√°rt √ľl√©s. A k√∂zvet√≠t√©st befejezz√ľk.