HEOL

Online közvetítés

Közgyűlés Egerben - 2012. április

Üléseztek az egri képviselők. Zárszámadás, környezetvédelem és pályázatok kerültek terítékre.

9.20: Lassan minden képviselő elfoglalja a helyét, hamarosan kezdünk.

9.27:

Habis László polgármester köszönti a megjelenteket. Elsőként az Eger Város Ösztöndíjasa cím átadására kerül sor. Azok kaphatnak tanulmányi támogatást, akiknek tanulmányi eredménye jó, és szociális szempontok is indokolják a támogatást. Az ö nkormányzat évente kétszer írja ki a pályázatot felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak. Összesen 400 ezer forintot tesz ki a támogatás (havonta 20 ezer forint + egy összegben 200 ezer) Az eddigi gyakorlattal szemben tehát dupla az összeg.
Eger város Ösztöndíjasai:
Balázs Lilla, a Debreceni Egyetem  hallgatója,
Barta Viktória, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem hallgatója
Jámbor Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem hallgatója
Jékli Alexandra, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója
Kovács Dalma Melinda, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem hallgatója
Surányi Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója

Bánrévi Nóra, a Debreceni Egyetem hallgatója,
Lukács Szilvia, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem hallgatója
Nagy Brigitta, a Debreceni Egyetem hallgatója,
Szabó Edina, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója

9.33:

Minden képviselő itt van. Többen szeretnének kérdezni a rendőrség képviselőjétől. Bognár Ignác (Jobbik) azt kérdi, mennyire megszokott az, hogy fokozott ellenőrzés címén egy nap háromszor is ellenőrzik ugyanazt a járművet, ráadásul úgy, hogy az köztudott, a HírTV-nek készít riportot éppen akkor. Azt is kérdi, hányan egri rendőr vett részt a 2006-os őszi eseményeken, közülük hányan dolgoznak még a megyeszékhelyen: "hány potenciális egyenruhásbűnözővel dolgozik Ön együtt?"

9.36: Gál Judit (Fidesz-KDNP) örül, hogy már két kmb van a Felsővárosban. Azt kéri, az elsősegély-láda ellenőrzés során tolerancia legyen.

9.37: Dr. Petrovics András rendőrkapitány válaszol: fokozott ellenőrzés során előfordulhat, hogy 4-5 alkalommal is igazoltatnak valakit. Azt, hogy a fővárosban ki, mit tett, nem az ő hatásköre. Akkor nem is ő volt a kapitány. A kérdéssel a budapesti vagy a megyei főkapitányhoz kell fordulni. Visszautasítja, hogy bűnözőnek nevezzék kollégáit. Határozottan.

9.40: Hajdú Viktor r. zászlós mutatja be a kapitány, ő a második felsővárosi körzeti megbízott április 1-jétől. (A zászlósnak a napokban hármasikrei születtek)
Elsősegélydoboz-razzia pedig nincs - jelenti ki.

9.46: 33 napirend vár a képviselőkre (ebből 2 sürgősségi indítvány).
1. napirend: a 2011. évi zárszámadásról, és a központi támogatások elszámolásáról.
Habis László úgy fogalmaz, mindig érdekes visszatekinteni. Köszönetet mond mindenkinek, hogy eredményesen, jól gazdálkodhatott Eger. A bevételek megközleítették a 18 milliárd forintos előirányzatot, ráadásul több mint 2 milliárdal több volt a bevétel, mint a kiadás.
A központi költségvetési támogatás több mitn 5 milliárdot tett ki.

9.54: A beruházások közül Habis kiemeli a fogyatékosok új napközi otthonát és a többi között a nyugdíjasház energetikai korszerűsítését, valamitn a pince- és partfalomlás helyreállítási munkákat. Kérdés nincs, vélemény, hozzászólás van: Csathó Csaba (Fidesz-KDNP) tanácsnok kér szót. Szerinte a város biztonságos befektetésbe teszi a pénzét, és ez jó. Általában minden gondolat után elmondja: jó vagyongazdálkodát mutatnak az eredmények. Lejárt az idő, megszólalt a gong. Ő azért mégis befejezi, ha már elkezdte.
Csákvári Antal (Fidesz-KDNP) arról beszél: a zárszámadás is mutatja, hogy a város által megválszatott intézményvezetők jól gazdálkodtak. Ő is megköszöni mindenkinek az eredmény(eke)t. "Ez egy nagyon szép gazdasági eredmény" - szögezi le.

10.06: Martonné Adler Ildikó (Fidesz-KDNP) szerint a nehéz gazdasági helyzet ellenére felelősen, jól gazdálkodott a város. Szakmájához tér: az oktatásról beszél, kiemeli a Balassi iskolában történt fejlesztést.

10.08: Pál György (MSZP) szerint a száraz számhalmazból sokat nem is lehet érteni. Nem vitatja: Egernek a 2011-es év kiegyensúlyozott volt, annak ellenére amit "az Orbán-kormány művelt az önkörmányzatokkal".
- Sajnos itt tartunk, hogy eredményként kell kiemelni, hogy a pedaggusok megkapják a bérüket - reagál Martonné Adler Ildikó felszólalására.
Hozzáteszi: az óvodák, bölcsődék nem működnek anélkül, hogy a szülők nem visznek be tisztasági csomagot. Elmondja: ez nem az ő feladatuk lenne, s a költségvetéshez képest ez minimális összeg, de problémát jelent.

10.11: Császár Zoltán (Független) is látja, hogy a "költségvetésen dolgozó hivatali alkalmazottak" jól dolgoznak. Külön kiemeli Gál János könvvizsgáló munkáját.
Sajnálja, hogy a politika "vastagon benne van a döntésekben". Indokol: a körzetében nem történt útfelújítás, pedig korábban ígérték.

10.17: Gál Judit elmondja: az óvodákban viszont sok olyan programot szerveznek (pl.: bábszínházi előadás) amit viszont nem fedez a költségvetés. Ugyancsak Pál György mondandójára reagál Martonné Adler Ildikó: valóban vannak problémák, ezért történik meg a fenntartóváltás, az állam veszi át az iskolákat, mert sok helyen nem tudják fenttartani.
Csathó Csaba kijelenti: Császár Zoltán körzetében történik a legtöbb fejlesztés.  

10.27: Bognár Ignác félbeszakítja Csathó Csabát, vita alakul ki. Rázsi Botond elmondja: Csathó Csaba tanácsnok, bizottsági elnök, még lett volna ideje. Dr. Csarnó Ákos (LMP) szerint az alpolgármesternek van igaza. Bognár Ignác ezzel nem ért egyet, azt mondja töröljék el a korlátozó rendeletet, mert senki nem tudja betartani. Közben folytatódik a Császár-Csathó csörte. Hol volt fejlesztés, melyik a körzet a preferált - témakörökben.
Dr. Gál János könyvvizsgáló "az esős éjszaka" után értékel.

10.45: A határozati javaslatot elfogadta a testület (13 igen, 1 nem, 4 tartózkodás)
Következő (második!) napirend: a vagyongazdálkodási rendelet módosítása.
"Az önkormányzati tulajdonú ingatlanok egyes bérlőinek jogszabályai kötelezettségen alapuló vagy egyéb speciális jogállásából következően olyan nagy értékű beruházások végzésére kötelezettek, melyek a hatályos önkormányzati vagyonrendelet alapján értéknövelő beruházásként figyelembe nem vehető, így ezen beruházások értéke a fizetendő bérleti díjban sem kompenzálhatók. Fenti esetekben a vagyonrendelet általános szabályai szerint megkötött bérleti szerződések esetén a bérlők vagyoni hátrányba kerülnek, melyből következően az önkormányzati bérlemények versenyképessége nagymértékben romlik." - indokol a tanácsnok, majd hozzáteszi: az önkormányzati bérlemények versenyképességének biztosítása céljából javasolja a rendelet módosítását.

10.52: Harmadik napirend: helyi kitüntetések, díjak, elismerő címek alapításáról és adományozásáról szóló rendelet módosítására.
Dr. Kovács Luca jegyző elmondja: módosul, hogy a kitüntettetek személyére  ki tehet javaslatot. (polgármesteri elismerésre például ne a bizottság tegyen javaslatot.) Jelentős változás, dr. Misz Mihály (Fidesz-KDNP) tanácsnok javaslata alapján legyen egy olyan díj, ami egy jól dolgozó civil munkáját ismerne el. A díjazott személyére az Egri Civil Kerekasztal tenne javaslatot, s az Eger Ünnepén adnák át a díjat.
Martonné Adler Ildikó arról beszél hogy a pedagógus elismeréseknél nagyon kevés (10-ből egy a tanító). Azt kéri hívják fel az igazgatók figyelmét, ne csak a tanulmányi versenyek eredményét vegyék figyelembe.
Bognár Ignác módosító indítványa: két színháza is van már a városnak, legyen díj is hozzá. Az Eger Kiváló Előadóművésze díjat javasolja, évente egyszer adnák át, a Magyar Kultúra Napján.

10.58: Dr. Kovács Luca egyetért Martonné Adler Ildikóval: nem csak az a kiváló pedagógus, aki sikereket ér el diákjaival a versenyeken.
Bognár Ignác indítványát nem támogatja, mert a módosításnak nem célja a kitüntetések számának növelése. A civil szféra kitüntetése a Pro Agria szakmai díj egyike lenne (ebbe egyébként szerinte beletartozhat a jobbikos honatya javaslata is)

11.01: A módosító indítványt nem fogadta el a testület, a rendeletet azonban igen.

11.05: A színházak gazdasági átszervezéséről szóló rendelettől döntenek.
A Gárdonyi Géza Színház esetében megszűnnek az alábbi munkakörök:
Gazdasági igazgató
Főkönyvelő
2 fő könyvelő
Anyagelszámoltató
Pénzügyi ügyintéző
Anyagkönyvelő
Belső ellenőr (napi 4 órás)
2 fő szervező
1 fő díszítő
1 fő gépkocsivezető
illetve a gazdasági titkár, a munkaügyi előadói és főpénztárosi feladat
2 fő munkaügyi és gazdasági ügyintézői és
1 fő produkciós ügyintéző gazdasági vezető munkakörökké alakul.
Ezen kívül 1 fő kontroller státusz is zárolásra kerül, mint üres álláshely.
Az EKVInél 6 új státusz létesül, melyre 6 főt vesz át a Gárdonyi Géza Színház gazdasági hivatal személyi állományából. A Gárdonyi Géza Színháznál 12,5 fő státuszt , 11,5 fő létszámot, a Harlekin Bábszínháznál 1 fő státuszt zárol a fenntartó, melynek költségkihatásai fedezetére az önkormányzat létszám-racionalizálási pályázatot nyújt be a  Belügyminisztériumhoz.

11.06: Dr. Csarnó Ákos kérdez Molnár Lászlótól.
Meg tudja-e erősíteni, hogy rövid időn belül adósság nélkül maradhat fenn a színház. Az EKVI igazgatója nincs a teremben. Habis László válaszol: látható, hogy az év elején az időarányosnál nagyobb mértékű volt a köültségfelhasználás, a bevétel pedig alacsonyabb - tehát "szükséges egyfajta beavatkozás".
A vita lezárva, a javaslatot elfogadták a képviselők.

11.10: Sürgősségi indítvány következik: előterjesztés pályázati önrész biztosítására. Blaskó Balázs jelezte korábban: szeptemberben szeretnének táncfesztivált a stúdióban. A 6 milliós rendezvényre 4,8 milliót nyerhetnek.
Minden képviselő igent mond az őszi táncfesztiválra.

11.15: Közszolgáltatási szerződést köt az önkormányzat és az EVAT parkoló üzemeltetésre. A korábbi megállapodás május 31-én jár le. A mostani szerződés 2013. május 31-ig szól.
Sós István előterjesztő elmondja: a jövben a parkolással kapcsolatos rendelet is megváltozik majd.

11.38:

Császár Zoltán újra felteszi az ilyenkor szokásos kérdését: "mi a parkoló?" Szerinte egy parkoló a többi között legyen tiszta. Felhívja a figyelmet: a piactéri parkolóban fosztogatják az automatát. Csathó Csaba örül a felszólalásnak, azt javasolja Császárnak, tegyen feljelentést. Gál Judit is örül, sőt (ritka eset) egyetért Császárral, aki úgy válaszol: mindent megbocsát a képviselőnőnek.


Juhász István helyett Szucsik György kerül az Agria Humán Kft. felügyelőbizottsági tagságába.

11.41: Az Egri TISZK beszámolója a következő napirend. Egyhangúlag elfogadták a képviselők.

11.44: A Polgármesteri Hivatalnál és intézményeinel évgzett belső ellenőrzések tapasztalatairól szól a következő napirend.
Tóth István (Jobbik) azt kérdi: a belső ellenőrzés kiterjedt-e az Egri Alternatív Kulturális Egyesület és a város által köttetett szerződésre, és mindent rendben találtak-e. Habis László válasza: az ellenőrzés erre tételesen nem terjedt ki, de vizsgálják az ügyet. Ha nincs minden rendben, megteszik a szükséges lépéseket.
Császár Zoltán szereti az őszinteséget.

11.59: Majdnem féltáv: kiemelt turisztikai attrakciók pályázatra benyújtandó fejlesztési javaslatok.
A polgármester elmondja: április 6-án jelent meg a kiírás, s a szakemberek szerint rövid határidők vannak, ugyanakkor nem lesz egy gyors pályázat.
- Tudomásul kell vennünk, hogy az a mintegy 10 milliárd forint, ami a  pályázati alapban rendelkezésre áll, nagy tülekedést eredményez majd. Úgy vélem, akkor járunk el bölcsességgel, ha a testülettől felhatalmazást kapok  a benyújtandó dokumentumok aláírására - mondja Habis László. 
A két tervezett projekt: a Bárány-uszoda gyógyhely fejlesztése, illetve egy beruházás a Város a város alatt pincerendszerben.
A határozati javaslatokat elfogadta a közgyűlés.
(Kis közjáték után: 17 igen, 1 tartózkodás, de Tóth István nincs itt. Újraszavaztak, elfogadták)

12.08: Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése ÉMOP pályázat. A javaslat úgy készült, hogy még nem volt kiírva a pályázat (csak tegnap jelent meg).
A polgármesteri szerint itt sem várható kisebb tülekedés, mint az előzőnél.
A tervek szerint ezzel megvalósulhat az Észak-déli kerékpárútvonal (Felsőtárkány - Eger - Egerszalók útvonalon)
Csathó Csaba nagy híve a kerékpározásnak. Újra bejelenti: "Eger az egyik legkerékpárbarátabb város". Van még szívügye: a fényfestés is az.

12.12:

Dr. Csarnó Ákos szerint Egerben szinte már nem is kell népzserűsíteni a kerékpározást, annyian tekernek. Felidézi a vasárnapi biciklis napot, és a Critical Mass-t.
Császár Zoltán a bringázás hagyományairól beszél: holland példákat idéz. Óvatosságra int: annak is örülne, ha rendes autóutak lennének a városban. Támogatja a javaslatot.

12.16: TÁMOPOS pályázaton indulna a város: „A bűnmegelőzés szempontjából kiemelten fontos, bűnelkövető vagy bűnelkövetés szempontjából veszélyeztetett gyermek- és fiatalkorúak segítése” elnevezésű kiíráson. Rázsi Botond alpolgármester ennek jelentőségéről beszél. Elmondja: e pályázat összefogásra is lehetőséget ad.

12.18:

A biztonságos szórakozóhely fogalma Rázsi Botond szerint elméleti. E pályázattal azonban lehetőség lenne megvalósítani - teszi hozzá.
Császár Zoltán egyetért az alpolgármesterrel. Kell az ilyen pályázat. Kiemeli: nem változott semmi, mióta a Bartók téren, a Rossztemplom mellett megnyílt az iskola. Kiemeli: az ott egy bűnöböl, ragasztót szívnak ott a fiatalok. Ezt pedig fel kell számolni.
Csathó Csaba felhívja a figyelmet: a Szala városrészben lakó cigány fiatalokat is vonják be a programokba. Szeretné, ha ezzel külön is foglalkoznának.
Rázsi Botond mindkét hozzászólással egyetért. A Templom Galéria környékén konkrét terveik is vannak.
Az előterjesztést támogatták a képviselők.

12.31: Napirendek között a 20.
Előterjesztés a városi jégpálya infrastruktúrájának kiépítésére vonatkozó közterület-alakítási tervről. Türk Antal tervező ismerteti a tervet. A jégpálya területén 96 fát ültetnek 16-ot vágnak ki. Bekötő utat építenek 36 parkolóval, s további 36-ot áthelyeznek.
Martonné Adler Ildikó elmondja: e terv illeszkedik a lakossági igényekhez. Szerinte a városrész komoly parkolási gondokkal küzd, ez  a terv segít ezen és a parkosításon is.
Hozzáteszi: a korábbi jégpálya maradványai még mindig ott van a sportpályán.
Bognár Ignác szerint 40 féle növény szerepel a tervben. "Jégpálya lesz ez vagy botanikus kert?"- kérdezi. Úgy véli ha már növényeket ültetnek, aminek ehető a termése.
Rázsi Botond elmondja. ez nem a jégpályáról szól, hanem annak környezetéről, de érdemes elgondolkodni a gyümölcsösön.
Császár Zoltán jelzi: vigyázzanak, el ne lopják a jégpálya csöveit. Kicsit kertészkedik ő is, szakértőt kér a tervhez.
Ficzere György (Fidesz-KDNP) tanácsnok elmondja: természetesen szakember válogatta a növényeket.
A javaslatot egyhangúlag elfogadták a gérmium tagjai.

12.40:

Előterjesztés sportcélú támogatás átcsoportosításáról. Habis László elmondja: ugyan nem a város  hibájából, de elmaradt az Eger Rali. Az erre előirányzott összeget csoportosítják át.
Így:
Agria Kerékpár és Triatlon Klub részére egymillió forintot, melyet az „Eger Nagydíj Triatlon” verseny megrendezésére kívánnak fordítani.

400 ezer forintot Kovács Zsófia, az Agria Kerékpár és Triatlon Klub versenyzőjének támogatására, felkészülésére, aki nagy eséllyel pályázik a „Londoni Olimpián” való részvételre.

400 ezer forinttal Gyarmati Panka snowboard világbajnok versenyző felkészülésére és versenyeken való részvételére.

Tóth István kérdi: menniyre gyakori, hogy egyéni sportokban ilyen, viszonylag magas támogatást adnak?
Habis válasza: ez itt most a kivétel erősíti a szabályt esete.
Sós István elmondja, hogy ismeri Gyarmati Pankát.

12.45: Alapítványt hoz létre az Egri Városi Sportiskola. E lépéssel olyan támogatáshoz juthatnak, amellyel az utánpótlást segíthetik. E "komoly esélyt" figyelembe véve javasolja Habis László, hogy jöjjön létre a „Sportoló Nemzedékért Alapítvány” nevű szervezet.
Bognár Ignác azt érzi problémásnak, hogy az alapító okiratban az szerepel Magyarország területén működő sportolók, sportszervezetek támogatása. Szerinte az egri és megyeszékhely környékieket kellene támogatni.
Habis László elmondja: a kuratórium összetételéből adódik, hogy az alapítvány Egerhez köthető, a szabályokat tágabban kell értelmezni azért, hogy forráshoz juthassanak. Szó sincs arról, hogy szentgothárdi egyesületet fognak támogatni.
A javaslatot elfogadta a közgyűlés.

12.52: Ügyrendi adok-kapok: Habis László Császár Zoltán "rosszmájú megjegyzésére" reagálva olvassa fel, miről is szavaztak az előbb. Császár Zoltán kér szót, szerinte azt, hogy "bizonytalan itt minden" a világ egészére értette, a világ csodája lenne, ha belekerülne a jegyzőkönyvbe, mint rosszmájú megjegyzés. 
"Fantasztikus" - csattan fel a polgármester, majd hozzáteszi: Császár folyamatosan darálja mondandóját, s ez néha az előadót is zavarja. 

13.01: Fél óra szünet következik.

13.45: Az ülés a tájékoztatók tárgyalásával folytatódik.

13.48: Első tájékoztató a 2012. I. negyedévi Költségvetési és Gazdálkodási Bizottság vagyoni típusú, illetve a Polgármester saját hatáskörben hozott döntéseinek végrehajtásáról.
Csathó Csaba kifejti: talán annyi következtetést le lehet vonni, hogy 8 ingatlan költségvetési licitéről született a bizottságban eljárás, ebből 6 kelt el sikeresen.
A tájékoztatót egyhangúlag elfogadták a képviselők.

13.49:

A tavalyi környezetvédelmi programokról szóló tájékoztató kapcsán Ficzere György tanácsnok kifejti: a rendezvények széles tömegeket mozgattak meg és a széles spektrumban érték el a célközönséget. Elmondja: nagyon erős fegyverekkel "harcolunk" a környzet ellen: kemikáliákkal, sugárzó anyagokkal, száz év alatt sem lebomló műanyagokkal. 
- Valahányunknak komoly felelőssége van abban, hogy gyermekeinknek, unokáinknak ne térdig érő szemétben kelljen gázolniuk. Égető feladataink vannak - húzza alá.

Martonné Adler Ildikó beszámol a Föld Napja alkalmából tartott felsővárosi szemétszedési akcióról. Köszönetet mond azoknak, akik részt vettek a munkában - az eső ellenére. 
Hozzáteszi: a szemétgyűjtő zsákokat használják a gyermekek a felsővárosi sporttelepen, de azt szomorúan tapasztalja, hogy a focipálya körül eldobált cigarettacsikkeket lát.
Egy rendelet megalkotását fogja kezdeményezni, amely arról fog szólni, hogy a városi sportlétesítmények területén ne lehessen dohányozni. 

14.04: Császár Zoltán bocsánatot kér a korábbi szóváltás miatt Habis Lászlótól, majd örömét fejezi, hogy Ficzere György, az urbanisztikai és Környezetvédelmi Bizottság elnökeként "mint egy jó kisgazda" szólalt meg. Hiányolja a parkőröket.
Csathó Csaba szerint változtatni kellene a közterület-felügyelet büntetési politikáján is. A megelőzés a legfontosabb - emeli ki.
Dr. Misz Mihály csatlakozik: "Ne dobjuk el!" - ismétli Csathó Csabát.
Mindenkinek szívügye a téma: Gál Judit örül, hogy egyre több lakos foglalkozik azzal, hogy a Felsővárosban rend és tisztaság legyen.

14.10:

Gál Judit egyszer rászólt egy nénire, aki a bokor alatt végezte el a dolgát.

Dr. Csarnó Ákos szerint a fejekben a gondolkodás megváltoztatása ott kezdődik, hogy ne termeljünk ennyi szemetet. Javaslata: az előremutató szemétszedési programokon túl, olyanok is induljanak az oktatási intézményekben, amelyek környezettudatosságra neveléssel foglalkoznak.

Gál Judit szerint rengeteg rendezvény van. Úgy véli, az a lényeg, hogy játékos programok legyenek, s a gyerekek érzelmileg kötődjenek a témához.

Császár Zoltán elmondja: ők is részt vesznek az ilyen programokban.

Csákvári Antal örül, hogy mindenki hozzászól. Ő is fog. Úgy véli, a városi tévébén kellene bemutatni azokat az embereket, akik rendben tartják a házuk előtt a környezetet. Példákat szeretne.

14.18: Dr. Csarnó Ákos a 26 évvel ezelőtti csernobili katasztrófára emlékeztet.

Ficzere György is örül, hogy ez a napirend ennyi hozzászólásra késztette a képviselőket. Annak pedig külön örül, hogy Császár Zoltán is majdnem teljes egészében megértette a mondandóját.

14.22: Utolsó tájékoztató: Habis László számol be a Poriban rendezett Magyar Hétről.

14.25: Pál György nyújtott be interpellációt. Három percben elmondhatja.
A szilárdhulladék-kezelés legmagasabb díjáról szóló rendeletet tavaly decemberben elfogadta a közgyűlés - emlékeztet a szocialista városatya. Hozzáteszi: másnap a kormány elfogadott egy "salátatörvényt", amely kimondja, hogy 2012. január 1-jétől a rendeletben foglalt díj mértéke nem felelt meg az elvárásoknak. Pál szerint nem lett volna akadálya, hogy januárban módosítsák a rendeletet. Azt is elmondja: április 15-től már jó az egri rendelet.
Véleménye: biztosítani kell a lakosságnak a díjkülönbség visszafizetésének lehetőségét a január 1. - április 15. közötti időszakra.

Gál Judit sokat gondolkodott a témán. Szerinte a lakosokat például rá kell kényszeríteni, hogy a legális szemétlerakohoz tegyék a hulladékot.

Dr. Kovács Luca jegyző elmondja: az interpellációban nincs helye vitának. Dr. Csarnó Ákos ugyanezt szerette volna mondani.

Habis László válaszában kiemeli:
Ha csak áprilisban döntenek a díjról, akkor komoly mértékben kellett volna emelni.
Országgyűlési képviselőként kezdeményezte a hulladékgazdálkodási törvény újragondolását.

Pál György azért nem fogadja el a választ, mert szerinte január 1. és április 15. között nem az aktuális törvények szerint történt Egerben a szemétszállítási díj megállapítása.

10 igen, 6 nem, 1 tartózkodással az interpellációra adott választ a testület elfogadta.

14.38:

Napirend után szól Csákvári Antal. Örömhíre van: április 21-én ünnepeljük a bölcsődei dolgozók napját Idén két egrit is kitüntettek az alkalomból:
Juhász Attiláné és Rozsnaki Jakab Erzsébet vehetett át elismerést Réthelyi Miklóstól.

Tóth István elmondja: a Merengő utcai helyzet miatt keresték meg állampolgárok. A képviselő már korábban is jelezte, hogy egy félig elbontott épület áll az utcában, az udvar gondozatlan, a közvilágítás hiányos. Azt is elmondja, hogy a Merengő utca végén lévő vaskeresztet rendszeresen felöltöztetik ismeretlenek sapkába és melegítőbe. Mindez - szerinte - azért van, mert a környék elhagyatott. Feltételezei, hogy itt esténként majd embereket támadnak meg.

14.46: Dr. Csarnó Ákos kérdez: az Alkotmánybíróság megsemmisítette önkormányzati tulajdonú ingatlanok pártoknak történő bérbeadásáról szóló rendeletét.

A többi között azt kérdezi: mi alapján fizetnek most a pártok bérleti díjakat?

Választ írásban kap majd.

14.48: Császár Zoltán emlékeztet. egy 93 éves egri urat a fogadott a miniszterelnök, s 1956-os Emléklapot adott át neki. A képviselő szerint egy közgyűlési kézfogás is járna.

Orosz Lászlóné a körzetét érintő problémákról beszél: szeméthegy alakult ki a Laktanya útnál. Azt kérdi: lehetne-e a hulladék elszállítás rendjét újragondolni.

14.52: Csathó Csaba emlékeztet: nemrég ismét betörték a Tűzoltó téri örökmécses üvegét. A csere félmillióba kerül. A megoldáson, megelőzésen gondolkodik, hiszen már nem először kell cserélni. Reméli: mielőbb megvalósul a térfigyelőkamera-rendszer.
Másik témája: az elkészült Torok köz, de két év után már jönnek ki a kövek. Érdemes lenne megvizsgálni, miért van ez.

15.00: Lakossági felszólalások következnek, majd zárt ülés. A közvetítést befejezzük.