HEOL

Online kŲzvetŪtťs

KŲzgyŻlťs Egerben - 2012. mŠjus

‹lťsezik az egri kťpviselű-testŁlet. A 44 napirendi pont kŲzŲtt szerepel a parkolůk-Łgye, az AndrŠssy iskola egyhŠzi kťzbe adŠsa, s az \"Šllandů bizottsŠgok szemťlyi Ųsszetťtelťnek vŠltoztatŠsŠrůl\" szůlů is.

8.46: H√°romnegyed kilenc k√∂r√ľl m√©g szinte √ľres a V√°rosh√°za d√≠szterme, pontosabban most √©rkezett meg dr. Kov√°cs Luca jegyzű, √∂l√©ben egy hatalmas paksam√©t√°val. Hossz√ļ napnak √≠g√©rkezik.

9.28: √Ėsszevont bizotts√°gi √ľl√©s miatt h√ļz√≥dik el a kezd√©s. A teremben m√°r itt vannak a bajnok p√≥l√≥s l√°nyok, űket is k√∂sz√∂ntik majd a k√©pviselűk.

9.33: Kezdűdik.
Habis L√°szl√≥ polg√°rmester elmondja: F√°bi√°n Zsuzsanna logop√©dus, gy√≥gypedag√≥gus, tan√°r, igazi tan√°r, a sz√≥ legnemesebb √©rtelm√©ben. P√°r napja a dr. Palot√°s G√°bor-d√≠jat √©s az azzal j√°r√≥ Mesterlogop√©dus c√≠met vehette √°t.¬†A szakembert tapssal, vir√°ggal k√∂sz√∂nti a test√ľlet.¬†

9.36: √öjabb k√∂sz√∂nt√©s: a ZF-Eger nűi csapat√°t √ľnneplik a k√©pviselűk.

9.45:

Napirend elűtt sz√≥l Martonn√© Adler Ildik√≥ (Fidesz-KDNP) a Nyitva van az Aranyakapu elnevez√©sŻ k√∂zelgű j√≥t√©konys√°gi rendezv√©nyrűl. J√ļnius 7-√©n, a sz√≠nh√°zba h√≠vja, v√°rja a k√©pviselűket, egrieket a k√©pviselűasszony.

Csath√≥ Csaba (Fidesz-KDNP) a k√∂zmunkaprogramr√≥l besz√©l. Kiemeli: j√ļnius 1-j√©tűl 45 fű fizikai munk√°s (alacsonyabb v√©gzetts√©gŻ) ker√ľl be a programba.

9.50:

Elsű napirend: Eger k√∂zbiztons√°g√°nak helyzet√©rűl sz√≥l√≥ besz√°mol√≥.¬†Jelen van dr. Ormossy Attila r. ezredes megyei fűkapit√°ny √©s dr. Petrovics Andr√°s r. ezredes v√°rosi kapit√°ny. Ut√≥bbi tartja a t√°j√©koztat√≥t.

9.56: Az egri rendűrkapit√°ny elmondja: nem csak a megyesz√©khelyen dolgoznak, k√∂zel 50 telep√ľl√©s tartozik hozz√°juk. Az √°llom√°ny l√©tsz√°ma nagyot nűtt az ut√≥bbi idűben, t√∂bb j√°rűrt¬†lehet l√°tni az utc√°n, a Felsűv√°rosban m√°r k√©t k√∂rzeti megb√≠zott is dolgozik. A kapit√°ny elmondja:¬†az egri kapit√°nys√°g rendűreinek √°tlag√©letkora 32 √©v.

10.06: Jelentűsen cs√∂kkent a bet√∂r√©ses lop√°sok sz√°ma, a csal√°sok sz√°ma azonban emelkedett - elemzi¬† a kivet√≠tett grafikont dr. Petrovits Andr√°s.
A nyomoz√°s eredm√©nyess√©ge cs√∂kkent - ez betudhat√≥ annak, hogy a szakmai tapasztalat is nyugd√≠jba ment a rendűr√∂kkel.
A k√∂zleked√©si helyzetrűl sz√≥lva az ezredes kiemeli: a legfűbb baleseti ok a gyorshajt√°s, de komoly gondot okoznak az ittas vezetűk is.

10.22: Cs√°kv√°ri Antal (Fidesz-KDNP) m√°r l√°t elűremutat√≥ jeleket, t√∂bb gyalogos rendűrt l√°t Egerben. Hi√°ny√©rzete is van: √©jszaka kevesli a rendűri jelenl√©tet. A Bart√≥k t√©ri j√°tsz√≥t√©ren sok √©jjelente az illet√©ktelen.
Sa√°rossy Kinga elmondja: sokan motoroznak az √Črsekkertben.
Cs√°sz√°r Zolt√°n (F√ľggetlen) azt k√©ri: figyeljenek oda bizonyos helyzetekre. Arra k√©ri a rendűri vezetűket ne¬† csak a paragrafust n√©zz√©k, hanem az emberi oldal√°t is az eseteknek. A k√©pviselű l√°tta a Robotzsaru c√≠mŻ filmet, √©s nem akar olyat.

10.34:

R√°zsi Botond kiemeli j√≥ az egy√ľttmŻk√∂d√©s a rendűrs√©g √©s az √∂nkorm√°nyzat k√∂z√∂tt.

Bogn√°r Ign√°c (Jobbik) szerint hangzatos a l√°that√≥ rendűrs√©g hangzatos kifejez√©s, de amikor kell, nincs ott senki. Tudni szeretn√©: mennyi a nyugd√≠jas rendűr√∂k √°tlag√©letkora. Azt k√©rdi, mi√©rt hallani mostan√°ban egyre t√∂bb ker√©kp√°rlop√°sr√≥l.

Martonn√© Adler Ildik√≥ szerint korrekt a kapcsolat a k√©pviselű-test√ľlet √©s a rendűrs√©g k√∂z√∂tt. "Biztosn√°gos s√©t√°ra" h√≠vja a rendűr√∂ket, hogy egy√ľtt n√©zz√©k meg, mik a probl√©m√°s helyek egy-egy k√∂rzetben.
T√≥th Istv√°n (Jobbik) √∂r√ľl, hogy siker√ľlt megerűs√≠teni a k√∂zbiztosn√°got a Felsűv√°rosban, de a Merengű v√°rosr√©szben romlik a helyzet.

10.36: A kapit√°ny v√°laszol.
Cs√°kv√°ri tan√°csnok felvet√©s√©re √ļgy fogalmaz: j√ļlius 1-j√©n vizsg√°znak a fiatalok, ut√°na t√∂bb gyalogos rendűr lesz az utc√°n. Ellenűrizni fognak a j√°tsz√≥t√©ren, √©s (az alpolg√°rmesterasszony felvet√©s√©re) az √Črsekkertben is.
Cs√°sz√°r Zolt√°nnak elmondja: val√≥ban nem kell bizonyos helyzetekben a b√≠rs√°g felsű hat√°r√°t kiszabni, de a jogszab√°lyt nem a rendűr√∂k alkotj√°k, nem űk d√∂nt√∂ttek a b√≠rs√°g √∂sszeg√©nek emel√©s√©rűl. Eddig egy esetben szabtak ki 50 ezer forintos b√≠rs√°got.
Bogn√°r Ign√°cnak elmondja: a rendűrs√©g p√°rtatlan, igyekeznek min√©l t√∂bb helyen ott lenni.¬† A kapit√°ny tud arr√≥l, hogy nűtt a ker√©kp√°rlop√°sok sz√°ma. Kor√°bban¬† elfogtak egy band√°t, de "sajnos¬†mindig van ut√°np√≥tl√°s".

10.43: A¬†besz√°mol√≥t elfogadta a test√ľlet. Szem√©lyi √ľgyekrűl t√°rgyalnak: int√©zm√©nyvezetűk kinevez√©s√©rűl. H√°rom √≥v√≥da, k√©t √°ltal√°nos iskola √©s k√©t szakiskola vezetűi p√°ly√°zat√°t b√≠r√°lj√°k el a k√©pviselűk.

10.49: A Benedek Elek √ďvoda vezetűje, az eddigi igazgat√≥, G√°l Judit.

A Ney Ferenc √ďvoda vezetűje, az eddigi igazgat√≥, Csom√°nyn√© P√≥s Judit

A Sziv√°rv√°ny √ďvoda vezetűje is marad: Felf√∂ldin√© Szabados √Āgnes.

Ugyancsak nincs v√°ltoz√°s a Hunyadi M√°ty√°s √Āltal√°nos Iskola √©l√©n: Bodn√°r G√°bor marad az igazgat√≥.

A Kem√©ny Ferenc Sportiskola √©s √Āltal√°nos Iskola vezetűje K√©kesi L√°szl√≥ jelenlegi igazgat√≥ lesz,

Bornemissza Gergely Szakk√∂z√©p-, Szakiskola √©s Koll√©gium vezetűi √°ll√°s√°t ketten p√°l√°yzt√°k meg: a jelenlegi igazgat√≥ Borb√©ly Andr√°s, √©s Balogh Zsolt tan√°r. A test√ľlet Borb√©ly Andr√°st t√°mogatta.

A Kossuth Zsuzsanna Szakk√∂z√©piskola, Szakiskola √©s Koll√©gium vezetűi √°ll√°s√°t Kerekn√© F√°bri Eufrozina az int√©mz√©ny igazgat√≥helyettese p√°ly√°zta meg, a test√ľlet t√°mogatta a szakembert.

10.54: A test√ľlet tagjai a lajosv√°rosi b√∂lcsűdebűv√≠t√©s projektz√°r√≥j√°ra mennek: sz√ľnet k√∂vetkezik. Azt√°n folytatj√°k, a (tal√°n) legink√°bb v√°rt napirenddel: a sokat sejtetű "√°lland√≥ bizotts√°gok szem√©lyi √∂sszet√©tel√©nek v√°ltoztat√°s√°r√≥l" sz√≥l√≥val.

12.44:

Meg√©rkeztek a k√©pviselűk, folytatj√°k. Folytatjuk.

12.45: 3. napirend: Elűterjeszt√©s √∂nkorm√°nyzati √°lland√≥ bizotts√°gok szem√©lyi √∂sszet√©tel√©nek v√°ltoztat√°s√°ra. (egyelűre nem tudni, hogy ez pontosan mit takar, a v√°rosi honlapon az szerepel: "Az anyag k√©sűbbi idűpontban ker√ľl kik√ľld√©sre")

12.48: Habis L√°szl√≥ elűterjesztűk√©nt ismerteti az elűterjeszt√©st.
-Igazából két személyi kérdést érint, de öt személyi javaslatom van.
M√°jus 7-√©n lev√©lben fordultam a P√©nz√ľgyi √©s √úgyrendi Bizotts√°ghoz, nyilv√°n√≠tson v√©lem√©nyt, √©szleltek-e jogszab√°lys√©rt√©sre utal√≥ k√∂r√ľlm√©nyt a Kultur√°lis √©s Idegenforgalmi Bizotts√°g tavaly szeptemberi √ľl√©s√©n.
Habis javaslata: Orosz L√°szl√≥n√©t h√≠vj√°k vissza a bizotts√°g √©l√©rűl, s egyben aztz is G√°l Judit legyen a bizotts√°g eln√∂ke, az ű hely√©re pedig dr. Misz Mih√°ly ker√ľlj√∂n.
Jung L√°szl√≥ (Fidesz-KDNP) lev√©lben t√°j√©koztatta a polg√°rmestert arr√≥l, hogy munkahelyi elfoglalts√°gai miatt nem tud r√©szt venni az urbaniszitkai bizotts√°g munk√°j√°ban, az ű hely√©re Lombeczki G√°bor ker√ľlne.

12.52: dr. Csarn√≥ √Ākos k√©rdez: mit gondol Habis arr√≥l, hogy a bizotts√°gi √°ll√°spont szerint felmer√ľlt a gyan√ļ, hogy hivatali vissza√©l√©s t√∂rt√©nt.
T√≥th Istv√°n sz√≥l: elhamarkodottnak v√©li a javaslatot. K√©rdi: az √°rtatlans√°g v√©delme megilleti-e tan√°csnokasszonyt. Azt is k√©rdi¬†hasonl√≥ra sz√°m√≠that-e Az Evat Zrt. √©s a MŻv√©szetek H√°za vezetűje.
P√°l Gy√∂rgy (MSZP):¬†k√©t k√©pviselűvel szemben fogalmaz√≥dott meg ugyanaz az agg√°ly, mi√©rt csak az egyiken k√©rik sz√°mon a t√∂rt√©nteket, valamit arra is v√°laszt v√°r: mi t√∂rt√©nt a MŻv√©szetek H√°za fel√ľgyelűbizotts√°gi √ľl√©s√©n.
Bogn√°r Ign√°c k√©rdi: mi√©rt nem kaptak semmilyen anyagot eddig errűl.¬†

12.56: Habis László válaszol.
Csarn√≥ k√©rd√©s√©re elmondja: √≠r√°sos megkeres√©st kapott a Heves Megyei Rendűr-fűkapit√°nys√°gt√≥l, √∂t dokumentumot k√©rtek a kultur√°lis bizotts√°g tavaly szeptemberi √ľl√©s√©rűl.
T√≥th Istv√°nnak elmondja: term√©sztesen mindenkit megillet az √°rtatlans√°g v√©delme, de ez bŻncselekm√©nyekkor haszn√°latos fogalom. A javaslatot csak azzal kapcsolatban tette, ami az √ľl√©s vezet√©s√©vel kapcsolatban elhangzott, ez√©rt kezdem√©nyezi a v√°lt√°st.
Tóth Istvánnak elmondja: csak saját hatáskörben tehet javaslatot.
P√°l Gy√∂rgynek v√°laszolva elmondta: a "m√°sik k√©pviselű" r√©szt sem vett az √ľl√©sen.
Bognár Ignácnak felel: az utolsó pillanatban is folytak az egyeztetések.

13.00: Orosz L√°szl√≥n√© (Fidesz-KDNP) elmondja: Egerben nem politikai hovatartoz√°s vagy vall√°si identit√°s¬†miatt nem ker√ľlt sor egy mŻv√©sz fell√©p√©sre. A megyesz√©khelyen soha nem k√©sz√ľlt nemk√≠v√°natos mŻv√©szekrűl sz√≥l√≥ lista - hangs√ļlyozza.

- T√©ny √©s val√≥. a bizotts√°g eln√∂ke v√©tett, mert¬†teret engedett egy olyan besz√©lget√©snek, aminek nem lett volna helye. Olyanok is felsz√≥laltak, akiknek nem lett volna erre joguk. Elfogadom a javaslatot, az √ļj eln√∂kasszonynak sok sikert k√≠v√°nok¬†- z√°rja mondand√≥j√°t.

P√°l Gy√∂rgy (MSZP) m√©g mindig a fel√ľgyelűbizotts√°gi √ľl√©srűl k√©rdez, Habis szerint ez az elűterjeszt√©s nem errűl sz√≥l.

Dr. Csarn√≥ √Ākos szerint fontos¬†P√°l k√©rd√©se.

Jung L√°szl√≥: val√≥ban ma reggel fel√ľgyelűbizotts√°gi √ľl√©st tartottak ma. De korai lenne m√©g errűl t√°j√©koztat√°st adni. El√∂lj√°r√≥ban annyit elmondhat: az MH Eger kftnek nem volt (vagy az igazgat√≥asszony nem biztos benne) hogy volt szerzűd√©se a¬†Sz√©khelyit megh√≠v√≥ egyes√ľlettel. Jung hozz√°teszi: a sajt√≥b√≥l tudt√°k meg, hogy az igazgat√≥nű √°ll√≠t√°sa szerint űt k√©t k√©pviselű megkereste tavaly. A fel√ľgyelűbizotts√°g √°ll√°spontja szerint űket kellett volna elűsz√∂r √©rtes√≠teni, mert l√©ptek volna. A k√©pviselű szerint a fel√ľgyelűbizotts√°g m√©g nem z√°rta le az √ľgyet, a k√∂vetkezű √ľl√©s√ľk√∂n folytatj√°k.

13.09: Cs√°sz√°r Zolt√°n nem √©rti, mi√©rt hallgat Cs√°kv√°ri Antal. (R√°zsi Botond r√°sz√≥l a k√©pviselűre: szor√≠atkozzon a napirendre, Cs√°sz√°r szerint ez ahhoz tartozik)
A f√∂ggetlen k√©pviselű szerint a "most megtehetj√ľk" a borzalmas az eg√©szben - ennek kell g√°tat szabni - h√ļzza al√°.

13.14: Nagy Istv√°n (MSZP) nem √©rti az elűterjeszt√©st, mert szerinte etikai k√©rd√©sbűl jog√°szkod√°st csin√°lnak. Szerinte Orosz l√°szl√≥n√©nak nem az√©rt kell t√°voznia a posztj√°b√≥l, mert rosszul vezette az √ľl√©st, hanem az√©rt amit Cs√°kv√°ri Antallal tettek √©s mondtak - ha igaz, ami Pataki zsuzsanna √°ll√≠t.
- Ha bebizonyosodik, hogy Cs√°kv√°ri Antal nem mondott igazat, akkor neki, ha bebizonyosodik, hogy Pataki Zsuzsanna nem mondott igazat, akkor neki kell lemondania. Ez az elűterjeszt√©s csak elmaszatolja az √ľgyet.

13.16: Bogn√°r Ign√°c tagja a Kultur√°lis Bizotts√°gnak, de mint mondja: eddig nem sz√≥lt hozz√° az √ľgyh√∂z. - Most elvileg be kellene √°llnom az √≥cs√°rol√≥k sor√°ba, de nem teszem, mert v√©gig j√≥ munkaviszonyban voltam a k√©pviselűkkel. A "most megtehetj√ľk" - az √∂tvenes √©vekben is megtehett√©k. Ezzel az elűterjeszt√©ssel rossz ir√°nyba megy az √ľgy. Ettűl sokkal nagyobb probl√©m√°k vannak Egerben, minthogy egy bizotts√°gi √ľl√©sen mi hangzik el. - El kell gondolkodnom, r√©szt vegyek-e ilyen kiher√©lt bizotts√°gban.

13.18: Habis László reagál.
- Orosz L√°szl√≥n√©t, mint a Hajd√ļ-hegyi v √°rosr√©sz k√©pviselűj√©t nagyra becs√ľl√∂m, √ļgy v√©lem √∂sszess√©g√©ben a Kultur√°lis √©s Idegenforgalmi Bizotts√°g is j√≥ munk√°t v√©gzem. Ezzel egy√ľtt azon az omin√≥zus √ľl√©sen t√∂rt√©nt, ami t√∂rt√©nt - erre fogalmazta meg v√©lem√©ny√©t, a P√©nz√ľgyi √©s √úgyrendi Bizotts√°g.

13.20: P√°l Gy√∂rgy nem √©rt egyet Habissal. Szerinte az igazi k√©rd√©s az: meddig mehet el egy k√©pviselű. - Most √ļgy n√©z ki, megint a legkisebben fog csattani az ostor - teszi hozz√°.
M√≥dos√≠t√≥ ind√≠tv√°nya: Eger MJV felk√©ri a polg√°rmestert, a k√∂vetkezű k√∂zgyŻl√©si √ľl√©sre terjessze elű a Hum√°n Erűforr√°s Bizotts√°g eln√∂k√©nek visszah√≠v√°s√°t.
Nagy Istv√°n, P√°l Gy√∂rgy, Csarn√≥ √Ākos, T√≥th Istv√°n, Bogn√°r Ign√°c √©s Cs√°sz√°r Zolt√°n n√©v szerinti szavaz√°st k√©r.

S√≥s Istv√°n szerint: a "most megtehetj√ľk" rosszul hangzik P√°l Gy√∂rgy sz√°j√°b√≥l. - Velem megtett√©k, amit megtudtak, a k√©t igazgat√≥ tiszts√©gembűl f√©l √©v alatt visszah√≠vtak - fakad ki az alpolg√°rmester.

13.25: Cs√°sz√°r Zolt√°n k√©r sz√≥t, szerinte S√≥sra is r√° kellett volna sz√≥lni. - Semmi probl√©m√°m G√°l √örh√∂lggyel, Ibolya val√≥sz√≠nŻleg fog ennek seg√≠teni, sok sikert k√≠v√°nok √Ėnnek - mondja, hozz√°t√©ve: Cs√°kv√°ri "ne j√°tssza az irgalmas szamarit√°nust".

Bogn√°r Ign√°c kijelenti: neki nem a szam√©lyekkel van baja, hanem az elvekkel. √ögy v√©li a d√∂nt√©s Egert szolg√°lta, ű Esterh√°zy megh√≠v√°sakor is jelezte, probl√©ma lehet. - Most f√©lig megh√≠vtuk Sz√©khelyi J√≥zsefet, gondoljuk √°t ezt is - mondja.

13.28: Orosz Lászlóné kezében Magyarország Alaptörvényével a kezében válaszol: ebben szerepel a Himnusz védelme.

Dr. Csarn√≥ √Ākos: elhangzott, nem k√©r√ľnk az 50-es 60-as √©vekbűl. El lehet jog√°szkodni a dolgon, de felmer√ľlnek erk√∂lcsi √©s etikai k√©rd√©sek is. R√©gebben volt MSZP √©s Fidesz is, de LMP nem, fogadj√°k meg tűlem: ez √≠gy nem j√°rja! - hangs√ļlyozza.

13.31: Dr. Misz Mih√°ly kap sz√≥t. Szerinte ez a t√∂rt√©net felkavarta az orsz√°got, j√≥ lenne v√©glegesen, egy√©rtelmŻen lez√°rni. √ögy v√©li: egy√©rtelmŻ elutas√≠tanak mindenf√©le megk√ľl√∂nb√∂ztet√©st.
- Nem √©rt√ľnk egyet azzal, hogy "most megtehetj√ľk". Sajnos p√©ld√°k voltak r√°, de ennek most k√∂vetkezm√©nye van, s ezt mi egy√ľtt vontuk le. √ögy gondolom, most helyesen j√°runk el. Ez az √ľgyet be kell z√°rni, el kell felejteni. Azt, hogy t√∂rt√©nt-e m√©g valami, azt bizony√≠tani kell, s azt m√°s szintre tartozik. Most egyik azt mondja, hogy t√∂rt√©nt, a m√°sik meg, hogy nem.

13.34: P√°l Gy√∂rgy √ļgy fogalmaz - utalva Bogn√°r szavaira - : ennyit a toler√°ns v√°rosr√≥l. - Mindennek van k√∂vetkezm√©nye, ezt mi j√≥l tudjuk , a szocialista frakci√≥b√≥l csak ketten √ľl√ľnk itt.

13.35: Csákvári Antal (FIdesz-KDNP) kér szót, s felolvassa a Székhelyi-féle "Himnusz-gyalázás" részletét. Elmondja: egriek keresték meg, hogy nem lenne szerencsés Székhelyi fellépése Egerben.
- Aki ismer engem, az tudja, hogy √©n¬† csak k√©rek, soha nem utas√≠tok. Aki v√°daskodik, az bizony√≠tsonm k√ľl√∂nben ez olyan √≥v√≥d√°s dolog.
Cs√°kv√°ri ezut√°n Dsida Jenűt id√©zi:
"GyŻl√∂lj√©k √©s √ľld√∂zz√©k, k√©rem, a butas√°got, mert az orvostudom√°ny haladt√°val lassank√©nt ez marad mint egyetlen gy√≥gy√≠thatatlan betegs√©g a vil√°gon."

13.28: Nagy Istv√°n szerint az√©rt mert Orb√°n Viktorra valaki cs√ļny√°t mond, m√©g elj√∂het Egerbe. - A fű k√©rd√©s, hogy ne utas√≠tson, ne k√©rjen senki egy int√©zm√©nyvezetűt.

Császár Zoltán kér szót, de már nem kaphat.

13.41: Habis L√°szl√≥: a rendszerv√°lt√°s √≥ta eltelt t√∂bb mint 20 √©v alatt Eger v√°ros √∂nkorm√°nyzata p√©ldamutat√≥ munk√°t v√©gzett, de sok rossz p√©lda is eml√≠thetű. A baloldali v√°rosvezet√©s csak az√©rt vont √∂ssze k√©t int√©zm√©nyt, hogy az egyik vezetűj√©t elt√°vol√≠ts√°k.
- A kialakult helyzet √∂n√°ll√≥ √©letet kezdett √©lni, m√°sr√≥l sz√≥lt a m√©dia √©s a poltikai harc, mint ami val√≥j√°ban t√∂rt√©nt. Egy v√°rosnak kell lennie egy gerinc√©nek egy alap√©rt√©k√©nek, amit nek√ľnk k√∂z√∂sen kell megtal√°lni. Az √ļjs√°gban elk√©pesztű hazugs√°gokat lehetett olvasni, s elk√©pesztű hazugs√°gokat nyilatkoztak politikai szereplűk. A k√∂vetkeztet√©seket m√©lyebben kell megkeresn√ľnk, s levonnunk a tanuls√°gokat. ennek az elűk√©sz√≠t√©se megt√∂rt√©nt. N√©h√°ny esetben szem√©lyes javaslatokat is meg kell tenni, hogy jelezz√ľk: k√©sz vagyunk a sz√ľks√©ges int√©zked√©seket megtenni.
Habis nem fogadja el Pál módosító javaslatát.

13.53:

P√°l m√≥dos√≠t√≥ ind√≠tv√°ny√°r√≥l szavaznak: azaz, hogy Habis a k√∂vetlezű k√∂zgyŻl√©sre elűterjessze-e a Hum√°n Erűforr√°s Bizotts√°g eln√∂k√©nek visszah√≠v√°s√°ra sz√≥l√≥ elűterjeszt√©st. N√©v szerint voksoltak: 13 nem szavazat.¬†(igennel voksolt: Csarn√≥, Cs√°sz√°r, P√°l, Nagy, tart√≥zkodott: Cs√°kv√°ri Antal)

Ugyancsak n√©v szerinti voksol√°s: 13 igen, 4 nem - Orosz L√°szl√≥n√©t visszah√≠vt√°k a bizotts√°g eln√∂ki tiszts√©g√©bűl

Gál Juditot megszavazták elnöknek: 15 igen, 1 nem, két tartózkodás.

dr. Misz Mihályt javasolják a KIB-tagságába: 3 nem, 2 tartózkodás, 13 igen.

13.53: Dr. Csarn√≥ √Ākos k√©rdi a jegyzűtűl: nem kelett volna megk√©rdezni, hogy az √©rtintettek szavazhatnak-e magukr√≥l? Ut√≥lag megteszik: 15 igen.

14.04: A¬†fizetű v√°rokoz√≥helyekrűl sz√≥l√≥ elűterjeszt√©s kapcs√°n¬† Ficzere Gy√∂rgy (Fidesz-KDNP) elmondja: a belv√°ros rehabilit√°c√≥ja r√°vil√°g√≠tott a parkol√°si gondokra is. Az elűterjeszt√©sben szerepel: fizetű parkol√≥helly√© v√°lna (II. k√∂rzet) a Stadion utca, s idűkorl√°tot vezetn√©nek be a Szvor√©nyi utc√°ban. Ingyenes parkol√≥ √©p√ľlne viszont a T√ľnd√©rparton, a kor√°bbi salakos focip√°ly√°n.¬†

14.16: A parkol√≥helyek kijel√∂l√©s√©rűl, mi lehet fizetűs √©s mi nem folyik a vita, az elűzű √ľgyh√∂z k√©pest csendesebben. Kint d√∂r√∂g az √©g, szakad az esű. N√©ha belefagy a k√©pviselűkbe a sz√≥.

14.27: Szab√°lyozta a test√ľlet a k√ľlter√ľleti n√∂v√©nyi hullad√©k √©get√©s√©nek rendj√©t: ezent√ļl okt√≥ber 1. √©s j√ļnius 30. k√∂z√∂tt idűszakban csak kedd √©s p√©nteki napokon enged√©lyezett n√∂v√©nyi hullad√©k √©get√©se, kiv√©ve, ha m√°s hat√≥s√°g tŻzgy√ļjt√°si tilalmat erre az idűszakra nem rendel el.

14.29: Kilencedik napirendi pont van soron.¬†A javaslat szerint a j√∂vűben csak az jogosult a foglalkoztat√°st helyettes√≠tű t√°mogat√°sra √©s a lak√°sfenntart√°si t√°mogat√°sra, ha rendben tartja lak√°s√°t √©s lak√≥k√∂rnyezet√©t.

G√°l Judit t√°mogatja Bogn√°r Ign√°c elűterjeszt√©s√©t, P√°l Gy√∂rgy szerint azonban ez rossz ir√°ny. Szerinte azt kell n√©zni, hogy ki jogosult az ell√°t√°sra.
Bogn√°r Ign√°c szerint azonban ez csak egy figyelemfelh√≠v√°s. A szoci√°lis t√∂rv√©ny lehetűs√©get ad a szab√°lyoz√°sra. A javaslatot 14 igen, 3 nem √©s 1 tart√≥zkod√°ssal elfogadta a test√ľlet.

14.34: Fejleszt√©si hitelfelv√©tel a k√∂vetkezű napirend. Habis L√°szl√≥ elmondja: m√°r csak n√©h√°ny ter√ľleten lehets√©ges korm√°nyzati hozz√°j√°rul√°s n√©lk√ľl hitelt felveni. Hangs√ļlyozza: a k√∂lts√©gvet√©si rendeletbe foglalt √∂sszegrűl van sz√≥, s amennyiben lehet, csak kedvezm√©nyes kamat√ļ hitelt venn√©nek fel.
Ahhoz, hogy a k√∂zbeszerz√©sekhez sz√ľks√©ges elűk√©sz√≠tű munka elkezdűdj√∂n, sz√ľks√©g van a mai d√∂nt√©sre - teszi hozz√°.

Dr. Csarn√≥ √Ākos azt k√©rdi: sz√°m√≠thatunk-e - ak√°r indirekt m√≥don - munkahelyteremt√©sre a beruh√°z√°sokt√≥l.

A polg√°rmester v√°lasz√°ban elmondja: igen, olyan fejleszt√©sek a c√©lszerŻek, amelyek munkahelyeket is termethetnek.

14.40: Az Egri Városfejlesztési Kft. beszámolójával kapcsolatban Habis László elmondja: a cég jól gazdálkodott.
Bogn√°r Ign√°c a pr√©miumfeladatok kapcs√°n fogalmaz meg kritik√°t. A k√©pviselű szerint az√©rt nem j√°r plusz p√©nz, ha valaki v√©gzi a dolg√°t.

15.00: 15. napirend: Az Evat Zrt. t√∂rzstűke emel√©s√©rűl.
Habis L√°szl√≥ elmondja: kieg√©sz√≠tű elűterjeszt√©st is tesznek. Az eredeti l√©nyege, hogy 50 milli√≥val emelik a t√∂rzstűk√©t, tekintettel a sz√°mos sikeres p√°ly√°zatra.
A kieg√©sz√≠tű anyagban szerepel: V√°rkonyi Gy√∂rgy lemondott az igazgat√≥s√°gi tags√°g√°r√≥l.
Hely√©re Lombeczki P√©ter ker√ľl(het).

15.02:

Cs√°sz√°r Zolt√°n elmondja: egyre t√∂bb "lok√°lpatri√≥ta urat" l√°t a fel√ľgyelűbizotts√°gokban. "Azon gondolkodom, hogyan lehetn√©k √©n lok√°lpatri√≥ta?" - k√©rdezi.

15.04: Elfogadta a test√ľlet az Agria Film Kft. besz√°mol√≥j√°t √©s az Arnaut Pasa F√ľrdűje Kft. r√©sz√©re 2011. √©vben ny√ļjtott √°ltal√°nos c√©l√ļ mŻk√∂d√©si t√°mogat√°s elsz√°mol√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ elűterjeszt√©st. A v√°ros c√©gei j√≥l gazd√°lkodnak - der√ľlt ki.
Az √∂nkorm√°nyzat √©s a nemzetis√©gi √∂nkorm√°nyzatok k√∂z√∂tt k√∂tendű egy√ľttmŻk√∂d√©si meg√°llapod√°sr√≥l sz√≥l√≥ elűterjeszt√©s kapcs√°n Bogn√°r Ign√°c elmondja: a kisebbs√©gi √∂nkorm√°nyzatoknak ny√ļjtott helyis√©gek rezsij√©t az √∂nkorm√°nyzat √°llja. Azt k√©rdi, hogyan lehetne takar√©koss√°gra sarkallni a nemzetis√©gi √∂nkorm√°nyzatokat, hogy ne √©ljenek vissza a helyzettel.
Habis László elmondja: figyelemmel kísérik a költségeket, korrekt magatartást tapasztalnak.

15.23: 20. napirend: elűterjeszt√©s az Andr√°ssy Gy√∂rgy K√∂zgazdas√°gi Szakk√∂z√©piskola fenntart√≥i jog√°nak az Egri Fűegyh√°zmegye r√©sz√©re t√∂rt√©nű √°tad√°s√°ra.
Habis L√°szl√≥ elmondja: egy jelentűs d√∂nt√©srűl van sz√≥. Egy olyan int√©zm√©ny sors√°r√≥l, amelyet 90 √©vvel ezelűtt az √©rseks√©g alap√≠tott: az Egri √Črseki Kereskedelmi Iskol√°r√≥l.
- Dr. Terny√°k Csaba √©rsek √ļr, lev√©lben keresett meg, hogy az egyh√°z szewretn√© az iskola fenntart√°si feladatait √°tv√°llalni - mondja a polg√°rmester. - Az alkalmazottak, sz√ľl√∂k, szakemberek v√©lem√©ny√©t is kik√©rt√ľk az √ľgyben. Sz√©lesk√∂rŻ konszenzus alakult ki abban a tekintetben, hogy az egyh√°z foglalkoztatja a jelenlegi tan√°ri kart, az int√©zm√©ny di√°kjai is kifejezt√©k azt a sz√°nd√©kukat, hogy ebben az iskol√°ban szeretn√©k folytatni tanulm√°nyaikat. A legkev√©sb√© szeretn√©m vagyoni k√©rd√©sk√©nt felt√ľntetni az √ľgyet. Meggyűzűd√©sem: a d√∂nt√©s az int√©zm√©ny sz√°m√°ra tov√°bbi fejlűd√©si lehetűs√©get is ny√ļjt.

15.29: Nagy Istv√°n k√©rdez. Azt k√©rdi mit jelent az anyagban: "Az Egri Fűegyh√°zmegye v√°llalta, hogy a katolikus felekezethez val√≥ tartoz√°s elűnyt fog jelenteni, de nem lesz a j√∂vűben sem felt√©tele az int√©zm√©nyben t√∂rt√©nű tanul√°snak, illetve munkav√©gz√©snek." - azaz h√°tr√°nyba ker√ľlnek-e a nem h√≠vűk.
Azt is szeretn√© tudni, mi√©rt a v√°ros feladata az ingatlan¬† √°tad√°sa. A szocialista k√©pviselű szerint a szerzűd√©s egyoldal√ļ, nem k√∂telezi az egyh√°zat pl. arra, hogy tov√°bbra is szakk√©pzű int√©zm√©ny legyen az Andr√°ssy.

15.32: Habis L√°szl√≥ szerint "a h√°tr√°nyos megk√ľl√∂nb√∂ztet√©s" kiford√≠t√°s. - √Čvsz√°zados hagyom√°nya van annak, hogy m√°s felekezethez tartoz√≥k is tanulhatnak egyh√°zi fenntart√°s√ļ iskol√°ban. Az ing√≥s√°got t√©r√≠t√©smentesen adjuk haszn√°latba, figyelembe v√©ve a haszn√°lati idűszakot √©s a fel√ļj√≠t√°si √ľgyeket.
A polg√°rmester hangs√ļlyozza: ma szigor√ļbbak a jogszab√°lyok, mint 2011. december 31-e elűtt.
- R√©szletesen szab√°lyoztuk egyebek mellett azt, hogy hogyan lehet a fel√ļj√≠t√°si munk√°ban elj√°rni. Szab√°lyoztuk a rendk√≠v√ľli felmond√°s k√©rd√©s√©t is, nem √©rzem egyoldal√ļnak a meg√°llapod√°st - √∂sszegez.

15.38: Cs√°kv√°ri Antal t√°mogatja az elűterjeszt√©st, az egyik gyereke is egyh√°zi fenntart√°s√ļ iskol√°ba j√°rt, szerinte az egyh√°z toleranci√°ja maxim√°lis.

Nagy Istv√°n √ļgy v√©li a meg√°llapd√°sban van olyan pontok, amelyek tov√°bbra is fenntartj√°k agg√°lyait. Azzal van probl√©m√°ja, hogy ha cs√∂kken a tanul√≥i l√©tsz√°m, akkor bűv√≠tik a pedag√≥giai programot, lehetűs√©geket, √≠gy gimn√°ziumi oszt√°lyt ind√≠thatnak, s ez √∂nkorm√°nyzati iskol√°kat lehetetlen√≠thet el. Nagy szerint, ha v√°ltozik a finansz√≠roz√°si strukt√ļra, lehet, hogy jobb lenne, √∂nkorm√°nyzati fenntart√°sban tartani az iskol√°t - ennek a lehetűs√©g√©t szeretn√© megtartani a v√°rosatya.

15.44: Martonn√© Adler Ildik√≥ szerint az egyh√°zi fenntart√°s√ļ iskol√°k √©len j√°rnak, j√≥ d√∂nt√©s az Andr√°ssyt az egyh√°zra b√≠zni.
Cs√°sz√°r Zolt√°n elmondja. az iskolasz√©k t√°mogatja a d√∂nt√©st. Nem √©rti, mi√©rt kellett az Egri Cig√°ny √Ėnkorm√°nyzatt√≥l t√°mogat√≥ nyilatkozatot k√©rni.

Habis L√°szl√≥ elmondja: a k√∂zoktat√°si √©s az es√©lyegyenlűs√©gi t√∂rv√©nyt, minden jogszab√°lyt igyekeztek figyelembe venni, minden √©rintett szakmai szervezet v√©lem√©ny√©t kik√©rt√©k. A polg√°rmester sz√°m√°ra pozit√≠v meglepet√©s volt, hogy mind a tan√°rok, mind a di√°kok pozit√≠van fogadt√°k a v√°ltoz√°st.

15.54: D√∂nt√∂ttek: egyh√°zi fenntart√°s√ļ lesz az Andr√°ssy.

Elűterjeszt√©s Eger Megyei Jog√ļ V√°ros egyes szakk√©pz√©si feladatainak √°tszervez√©s√©re¬† a k√∂vetkezű napirend. R√°zsi Botond elmondja: k√©t int√©zm√©nyt √©rint a d√∂nt√©s. Az Egri Kereskedelmi, Mezűgazdas√°gi, Vend√©gl√°t√≥ipari Szakk√∂z√©p-, Szakiskola √©s Koll√©gium M√°ty√°s kir√°ly √ļti √©p√ľlet√©t felszabad√≠tj√°k, s a Bornemissza Gergely Szakk√∂z√©p-, Szakiskola √©s Koll√©gium Kert√©sz √ļti √©p√ľleteibe helyezik el a di√°kokat.

T√≥th Istv√°n k√©rdi: mi lesz a felszabadult √©p√ľlettel?

R√°zsi Botond v√°laszol: benne van az elűterjeszt√©sben, hogy √ľgyelni kell az √°llagmeg√≥v√°sra, √©s keresni kell megold√°st a tov√°bbi hasznos√≠t√°sra.

16.08: √öjabb sz√ľnet k√∂vetkezik, a De√°k Ferenc mellszobr√°t avatj√°k fel a reform√°tus templom mellett.

Mi m√°r nem j√∂v√ľnk vissza. A k√∂zvet√≠t√©st befejezt√ľk.