HEOL

Online közvetítés

Közgyűlés Egerben - 2012. május

Ülésezik az egri képviselő-testület. A 44 napirendi pont között szerepel a parkolók-ügye, az Andrássy iskola egyházi kézbe adása, s az \"állandó bizottságok személyi összetételének változtatásáról\" szóló is.

8.46: Háromnegyed kilenc körül még szinte üres a Városháza díszterme, pontosabban most érkezett meg dr. Kovács Luca jegyző, ölében egy hatalmas paksamétával. Hosszú napnak ígérkezik.

9.28: Összevont bizottsági ülés miatt húzódik el a kezdés. A teremben már itt vannak a bajnok pólós lányok, őket is köszöntik majd a képviselők.

9.33: Kezdődik.
Habis László polgármester elmondja: Fábián Zsuzsanna logopédus, gyógypedagógus, tanár, igazi tanár, a szó legnemesebb értelmében. Pár napja a dr. Palotás Gábor-díjat és az azzal járó Mesterlogopédus címet vehette át. A szakembert tapssal, virággal köszönti a testület. 

9.36: Újabb köszöntés: a ZF-Eger női csapatát ünneplik a képviselők.

9.45:

Napirend előtt szól Martonné Adler Ildikó (Fidesz-KDNP) a Nyitva van az Aranyakapu elnevezésű közelgő jótékonysági rendezvényről. Június 7-én, a színházba hívja, várja a képviselőket, egrieket a képviselőasszony.

Csathó Csaba (Fidesz-KDNP) a közmunkaprogramról beszél. Kiemeli: június 1-jétől 45 fő fizikai munkás (alacsonyabb végzettségű) kerül be a programba.

9.50:

Első napirend: Eger közbiztonságának helyzetéről szóló beszámoló. Jelen van dr. Ormossy Attila r. ezredes megyei főkapitány és dr. Petrovics András r. ezredes városi kapitány. Utóbbi tartja a tájékoztatót.

9.56: Az egri rendőrkapitány elmondja: nem csak a megyeszékhelyen dolgoznak, közel 50 település tartozik hozzájuk. Az állomány létszáma nagyot nőtt az utóbbi időben, több járőrt lehet látni az utcán, a Felsővárosban már két körzeti megbízott is dolgozik. A kapitány elmondja: az egri kapitányság rendőreinek átlagéletkora 32 év.

10.06: Jelentősen csökkent a betöréses lopások száma, a csalások száma azonban emelkedett - elemzi  a kivetített grafikont dr. Petrovits András.
A nyomozás eredményessége csökkent - ez betudható annak, hogy a szakmai tapasztalat is nyugdíjba ment a rendőrökkel.
A közlekedési helyzetről szólva az ezredes kiemeli: a legfőbb baleseti ok a gyorshajtás, de komoly gondot okoznak az ittas vezetők is.

10.22: Csákvári Antal (Fidesz-KDNP) már lát előremutató jeleket, több gyalogos rendőrt lát Egerben. Hiányérzete is van: éjszaka kevesli a rendőri jelenlétet. A Bartók téri játszótéren sok éjjelente az illetéktelen.
Saárossy Kinga elmondja: sokan motoroznak az Érsekkertben.
Császár Zoltán (Független) azt kéri: figyeljenek oda bizonyos helyzetekre. Arra kéri a rendőri vezetőket ne  csak a paragrafust nézzék, hanem az emberi oldalát is az eseteknek. A képviselő látta a Robotzsaru című filmet, és nem akar olyat.

10.34:

Rázsi Botond kiemeli jó az együttműködés a rendőrség és az önkormányzat között.

Bognár Ignác (Jobbik) szerint hangzatos a látható rendőrség hangzatos kifejezés, de amikor kell, nincs ott senki. Tudni szeretné: mennyi a nyugdíjas rendőrök átlagéletkora. Azt kérdi, miért hallani mostanában egyre több kerékpárlopásról.

Martonné Adler Ildikó szerint korrekt a kapcsolat a képviselő-testület és a rendőrség között. "Biztosnágos sétára" hívja a rendőröket, hogy együtt nézzék meg, mik a problémás helyek egy-egy körzetben.
Tóth István (Jobbik) örül, hogy sikerült megerősíteni a közbiztosnágot a Felsővárosban, de a Merengő városrészben romlik a helyzet.

10.36: A kapitány válaszol.
Csákvári tanácsnok felvetésére úgy fogalmaz: július 1-jén vizsgáznak a fiatalok, utána több gyalogos rendőr lesz az utcán. Ellenőrizni fognak a játszótéren, és (az alpolgármesterasszony felvetésére) az Érsekkertben is.
Császár Zoltánnak elmondja: valóban nem kell bizonyos helyzetekben a bírság felső határát kiszabni, de a jogszabályt nem a rendőrök alkotják, nem ők döntöttek a bírság összegének emeléséről. Eddig egy esetben szabtak ki 50 ezer forintos bírságot.
Bognár Ignácnak elmondja: a rendőrség pártatlan, igyekeznek minél több helyen ott lenni.  A kapitány tud arról, hogy nőtt a kerékpárlopások száma. Korábban  elfogtak egy bandát, de "sajnos mindig van utánpótlás".

10.43: A beszámolót elfogadta a testület. Személyi ügyekről tárgyalnak: intézményvezetők kinevezéséről. Három óvóda, két általános iskola és két szakiskola vezetői pályázatát bírálják el a képviselők.

10.49: A Benedek Elek Óvoda vezetője, az eddigi igazgató, Gál Judit.

A Ney Ferenc Óvoda vezetője, az eddigi igazgató, Csományné Pós Judit

A Szivárvány Óvoda vezetője is marad: Felföldiné Szabados Ágnes.

Ugyancsak nincs változás a Hunyadi Mátyás Általános Iskola élén: Bodnár Gábor marad az igazgató.

A Kemény Ferenc Sportiskola és Általános Iskola vezetője Kékesi László jelenlegi igazgató lesz,

Bornemissza Gergely Szakközép-, Szakiskola és Kollégium vezetői állását ketten páláyzták meg: a jelenlegi igazgató Borbély András, és Balogh Zsolt tanár. A testület Borbély Andrást támogatta.

A Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium vezetői állását Kerekné Fábri Eufrozina az intémzény igazgatóhelyettese pályázta meg, a testület támogatta a szakembert.

10.54: A testület tagjai a lajosvárosi bölcsődebővítés projektzárójára mennek: szünet következik. Aztán folytatják, a (talán) leginkább várt napirenddel: a sokat sejtető "állandó bizottságok személyi összetételének változtatásáról" szólóval.

12.44:

Megérkeztek a képviselők, folytatják. Folytatjuk.

12.45: 3. napirend: Előterjesztés önkormányzati állandó bizottságok személyi összetételének változtatására. (egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan mit takar, a városi honlapon az szerepel: "Az anyag későbbi időpontban kerül kiküldésre")

12.48: Habis László előterjesztőként ismerteti az előterjesztést.
-Igazából két személyi kérdést érint, de öt személyi javaslatom van.
Május 7-én levélben fordultam a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottsághoz, nyilvánítson véleményt, észleltek-e jogszabálysértésre utaló körülményt a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság tavaly szeptemberi ülésén.
Habis javaslata: Orosz Lászlónét hívják vissza a bizottság éléről, s egyben aztz is Gál Judit legyen a bizottság elnöke, az ő helyére pedig dr. Misz Mihály kerüljön.
Jung László (Fidesz-KDNP) levélben tájékoztatta a polgármestert arról, hogy munkahelyi elfoglaltságai miatt nem tud részt venni az urbaniszitkai bizottság munkájában, az ő helyére Lombeczki Gábor kerülne.

12.52: dr. Csarnó Ákos kérdez: mit gondol Habis arról, hogy a bizottsági álláspont szerint felmerült a gyanú, hogy hivatali visszaélés történt.
Tóth István szól: elhamarkodottnak véli a javaslatot. Kérdi: az ártatlanság védelme megilleti-e tanácsnokasszonyt. Azt is kérdi hasonlóra számíthat-e Az Evat Zrt. és a Művészetek Háza vezetője.
Pál György (MSZP): két képviselővel szemben fogalmazódott meg ugyanaz az aggály, miért csak az egyiken kérik számon a történteket, valamit arra is választ vár: mi történt a Művészetek Háza felügyelőbizottsági ülésén.
Bognár Ignác kérdi: miért nem kaptak semmilyen anyagot eddig erről. 

12.56: Habis László válaszol.
Csarnó kérdésére elmondja: írásos megkeresést kapott a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságtól, öt dokumentumot kértek a kulturális bizottság tavaly szeptemberi üléséről.
Tóth Istvánnak elmondja: természtesen mindenkit megillet az ártatlanság védelme, de ez bűncselekményekkor használatos fogalom. A javaslatot csak azzal kapcsolatban tette, ami az ülés vezetésével kapcsolatban elhangzott, ezért kezdeményezi a váltást.
Tóth Istvánnak elmondja: csak saját hatáskörben tehet javaslatot.
Pál Györgynek válaszolva elmondta: a "másik képviselő" részt sem vett az ülésen.
Bognár Ignácnak felel: az utolsó pillanatban is folytak az egyeztetések.

13.00: Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) elmondja: Egerben nem politikai hovatartozás vagy vallási identitás miatt nem került sor egy művész fellépésre. A megyeszékhelyen soha nem készült nemkívánatos művészekről szóló lista - hangsúlyozza.

- Tény és való. a bizottság elnöke vétett, mert teret engedett egy olyan beszélgetésnek, aminek nem lett volna helye. Olyanok is felszólaltak, akiknek nem lett volna erre joguk. Elfogadom a javaslatot, az új elnökasszonynak sok sikert kívánok - zárja mondandóját.

Pál György (MSZP) még mindig a felügyelőbizottsági ülésről kérdez, Habis szerint ez az előterjesztés nem erről szól.

Dr. Csarnó Ákos szerint fontos Pál kérdése.

Jung László: valóban ma reggel felügyelőbizottsági ülést tartottak ma. De korai lenne még erről tájékoztatást adni. Elöljáróban annyit elmondhat: az MH Eger kftnek nem volt (vagy az igazgatóasszony nem biztos benne) hogy volt szerződése a Székhelyit meghívó egyesülettel. Jung hozzáteszi: a sajtóból tudták meg, hogy az igazgatónő állítása szerint őt két képviselő megkereste tavaly. A felügyelőbizottság álláspontja szerint őket kellett volna először értesíteni, mert léptek volna. A képviselő szerint a felügyelőbizottság még nem zárta le az ügyet, a következő ülésükön folytatják.

13.09: Császár Zoltán nem érti, miért hallgat Csákvári Antal. (Rázsi Botond rászól a képviselőre: szoríatkozzon a napirendre, Császár szerint ez ahhoz tartozik)
A föggetlen képviselő szerint a "most megtehetjük" a borzalmas az egészben - ennek kell gátat szabni - húzza alá.

13.14: Nagy István (MSZP) nem érti az előterjesztést, mert szerinte etikai kérdésből jogászkodást csinálnak. Szerinte Orosz lászlónénak nem azért kell távoznia a posztjából, mert rosszul vezette az ülést, hanem azért amit Csákvári Antallal tettek és mondtak - ha igaz, ami Pataki zsuzsanna állít.
- Ha bebizonyosodik, hogy Csákvári Antal nem mondott igazat, akkor neki, ha bebizonyosodik, hogy Pataki Zsuzsanna nem mondott igazat, akkor neki kell lemondania. Ez az előterjesztés csak elmaszatolja az ügyet.

13.16: Bognár Ignác tagja a Kulturális Bizottságnak, de mint mondja: eddig nem szólt hozzá az ügyhöz. - Most elvileg be kellene állnom az ócsárolók sorába, de nem teszem, mert végig jó munkaviszonyban voltam a képviselőkkel. A "most megtehetjük" - az ötvenes években is megtehették. Ezzel az előterjesztéssel rossz irányba megy az ügy. Ettől sokkal nagyobb problémák vannak Egerben, minthogy egy bizottsági ülésen mi hangzik el. - El kell gondolkodnom, részt vegyek-e ilyen kiherélt bizottságban.

13.18: Habis László reagál.
- Orosz Lászlónét, mint a Hajdú-hegyi v árosrész képviselőjét nagyra becsülöm, úgy vélem összességében a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság is jó munkát végzem. Ezzel együtt azon az ominózus ülésen történt, ami történt - erre fogalmazta meg véleményét, a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság.

13.20: Pál György nem ért egyet Habissal. Szerinte az igazi kérdés az: meddig mehet el egy képviselő. - Most úgy néz ki, megint a legkisebben fog csattani az ostor - teszi hozzá.
Módosító indítványa: Eger MJV felkéri a polgármestert, a következő közgyűlési ülésre terjessze elő a Humán Erőforrás Bizottság elnökének visszahívását.
Nagy István, Pál György, Csarnó Ákos, Tóth István, Bognár Ignác és Császár Zoltán név szerinti szavazást kér.

Sós István szerint: a "most megtehetjük" rosszul hangzik Pál György szájából. - Velem megtették, amit megtudtak, a két igazgató tisztségemből fél év alatt visszahívtak - fakad ki az alpolgármester.

13.25: Császár Zoltán kér szót, szerinte Sósra is rá kellett volna szólni. - Semmi problémám Gál Úrhölggyel, Ibolya valószínűleg fog ennek segíteni, sok sikert kívánok Önnek - mondja, hozzátéve: Csákvári "ne játssza az irgalmas szamaritánust".

Bognár Ignác kijelenti: neki nem a szamélyekkel van baja, hanem az elvekkel. Úgy véli a döntés Egert szolgálta, ő Esterházy meghívásakor is jelezte, probléma lehet. - Most félig meghívtuk Székhelyi Józsefet, gondoljuk át ezt is - mondja.

13.28: Orosz Lászlóné kezében Magyarország Alaptörvényével a kezében válaszol: ebben szerepel a Himnusz védelme.

Dr. Csarnó Ákos: elhangzott, nem kérünk az 50-es 60-as évekből. El lehet jogászkodni a dolgon, de felmerülnek erkölcsi és etikai kérdések is. Régebben volt MSZP és Fidesz is, de LMP nem, fogadják meg tőlem: ez így nem járja! - hangsúlyozza.

13.31: Dr. Misz Mihály kap szót. Szerinte ez a történet felkavarta az országot, jó lenne véglegesen, egyértelműen lezárni. Úgy véli: egyértelmű elutasítanak mindenféle megkülönböztetést.
- Nem értünk egyet azzal, hogy "most megtehetjük". Sajnos példák voltak rá, de ennek most következménye van, s ezt mi együtt vontuk le. Úgy gondolom, most helyesen járunk el. Ez az ügyet be kell zárni, el kell felejteni. Azt, hogy történt-e még valami, azt bizonyítani kell, s azt más szintre tartozik. Most egyik azt mondja, hogy történt, a másik meg, hogy nem.

13.34: Pál György úgy fogalmaz - utalva Bognár szavaira - : ennyit a toleráns városról. - Mindennek van következménye, ezt mi jól tudjuk , a szocialista frakcióból csak ketten ülünk itt.

13.35: Csákvári Antal (FIdesz-KDNP) kér szót, s felolvassa a Székhelyi-féle "Himnusz-gyalázás" részletét. Elmondja: egriek keresték meg, hogy nem lenne szerencsés Székhelyi fellépése Egerben.
- Aki ismer engem, az tudja, hogy én  csak kérek, soha nem utasítok. Aki vádaskodik, az bizonyítsonm különben ez olyan óvódás dolog.
Csákvári ezután Dsida Jenőt idézi:
"Gyűlöljék és üldözzék, kérem, a butaságot, mert az orvostudomány haladtával lassanként ez marad mint egyetlen gyógyíthatatlan betegség a világon."

13.28: Nagy István szerint azért mert Orbán Viktorra valaki csúnyát mond, még eljöhet Egerbe. - A fő kérdés, hogy ne utasítson, ne kérjen senki egy intézményvezetőt.

Császár Zoltán kér szót, de már nem kaphat.

13.41: Habis László: a rendszerváltás óta eltelt több mint 20 év alatt Eger város önkormányzata példamutató munkát végzett, de sok rossz példa is említhető. A baloldali városvezetés csak azért vont össze két intézményt, hogy az egyik vezetőjét eltávolítsák.
- A kialakult helyzet önálló életet kezdett élni, másról szólt a média és a poltikai harc, mint ami valójában történt. Egy városnak kell lennie egy gerincének egy alapértékének, amit nekünk közösen kell megtalálni. Az újságban elképesztő hazugságokat lehetett olvasni, s elképesztő hazugságokat nyilatkoztak politikai szereplők. A következtetéseket mélyebben kell megkeresnünk, s levonnunk a tanulságokat. ennek az előkészítése megtörtént. Néhány esetben személyes javaslatokat is meg kell tenni, hogy jelezzük: kész vagyunk a szükséges intézkedéseket megtenni.
Habis nem fogadja el Pál módosító javaslatát.

13.53:

Pál módosító indítványáról szavaznak: azaz, hogy Habis a követlező közgyűlésre előterjessze-e a Humán Erőforrás Bizottság elnökének visszahívására szóló előterjesztést. Név szerint voksoltak: 13 nem szavazat. (igennel voksolt: Csarnó, Császár, Pál, Nagy, tartózkodott: Csákvári Antal)

Ugyancsak név szerinti voksolás: 13 igen, 4 nem - Orosz Lászlónét visszahívták a bizottság elnöki tisztségéből

Gál Juditot megszavazták elnöknek: 15 igen, 1 nem, két tartózkodás.

dr. Misz Mihályt javasolják a KIB-tagságába: 3 nem, 2 tartózkodás, 13 igen.

13.53: Dr. Csarnó Ákos kérdi a jegyzőtől: nem kelett volna megkérdezni, hogy az értintettek szavazhatnak-e magukról? Utólag megteszik: 15 igen.

14.04: A fizető várokozóhelyekről szóló előterjesztés kapcsán  Ficzere György (Fidesz-KDNP) elmondja: a belváros rehabilitácója rávilágított a parkolási gondokra is. Az előterjesztésben szerepel: fizető parkolóhellyé válna (II. körzet) a Stadion utca, s időkorlátot vezetnének be a Szvorényi utcában. Ingyenes parkoló épülne viszont a Tündérparton, a korábbi salakos focipályán. 

14.16: A parkolóhelyek kijelöléséről, mi lehet fizetős és mi nem folyik a vita, az előző ügyhöz képest csendesebben. Kint dörög az ég, szakad az eső. Néha belefagy a képviselőkbe a szó.

14.27: Szabályozta a testület a külterületi növényi hulladék égetésének rendjét: ezentúl október 1. és június 30. között időszakban csak kedd és pénteki napokon engedélyezett növényi hulladék égetése, kivéve, ha más hatóság tűzgyújtási tilalmat erre az időszakra nem rendel el.

14.29: Kilencedik napirendi pont van soron. A javaslat szerint a jövőben csak az jogosult a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra és a lakásfenntartási támogatásra, ha rendben tartja lakását és lakókörnyezetét.

Gál Judit támogatja Bognár Ignác előterjesztését, Pál György szerint azonban ez rossz irány. Szerinte azt kell nézni, hogy ki jogosult az ellátásra.
Bognár Ignác szerint azonban ez csak egy figyelemfelhívás. A szociális törvény lehetőséget ad a szabályozásra. A javaslatot 14 igen, 3 nem és 1 tartózkodással elfogadta a testület.

14.34: Fejlesztési hitelfelvétel a következő napirend. Habis László elmondja: már csak néhány területen lehetséges kormányzati hozzájárulás nélkül hitelt felveni. Hangsúlyozza: a költségvetési rendeletbe foglalt összegről van szó, s amennyiben lehet, csak kedvezményes kamatú hitelt vennének fel.
Ahhoz, hogy a közbeszerzésekhez szükséges előkészítő munka elkezdődjön, szükség van a mai döntésre - teszi hozzá.

Dr. Csarnó Ákos azt kérdi: számíthatunk-e - akár indirekt módon - munkahelyteremtésre a beruházásoktól.

A polgármester válaszában elmondja: igen, olyan fejlesztések a célszerűek, amelyek munkahelyeket is termethetnek.

14.40: Az Egri Városfejlesztési Kft. beszámolójával kapcsolatban Habis László elmondja: a cég jól gazdálkodott.
Bognár Ignác a prémiumfeladatok kapcsán fogalmaz meg kritikát. A képviselő szerint azért nem jár plusz pénz, ha valaki végzi a dolgát.

15.00: 15. napirend: Az Evat Zrt. törzstőke emeléséről.
Habis László elmondja: kiegészítő előterjesztést is tesznek. Az eredeti lényege, hogy 50 millióval emelik a törzstőkét, tekintettel a számos sikeres pályázatra.
A kiegészítő anyagban szerepel: Várkonyi György lemondott az igazgatósági tagságáról.
Helyére Lombeczki Péter kerül(het).

15.02:

Császár Zoltán elmondja: egyre több "lokálpatrióta urat" lát a felügyelőbizottságokban. "Azon gondolkodom, hogyan lehetnék én lokálpatrióta?" - kérdezi.

15.04: Elfogadta a testület az Agria Film Kft. beszámolóját és az Arnaut Pasa Fürdője Kft. részére 2011. évben nyújtott általános célú működési támogatás elszámolásáról szóló előterjesztést. A város cégei jól gazdálkodnak - derült ki.
Az önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzatok között kötendő együttműködési megállapodásról szóló előterjesztés kapcsán Bognár Ignác elmondja: a kisebbségi önkormányzatoknak nyújtott helyiségek rezsijét az önkormányzat állja. Azt kérdi, hogyan lehetne takarékosságra sarkallni a nemzetiségi önkormányzatokat, hogy ne éljenek vissza a helyzettel.
Habis László elmondja: figyelemmel kísérik a költségeket, korrekt magatartást tapasztalnak.

15.23: 20. napirend: előterjesztés az Andrássy György Közgazdasági Szakközépiskola fenntartói jogának az Egri Főegyházmegye részére történő átadására.
Habis László elmondja: egy jelentős döntésről van szó. Egy olyan intézmény sorsáról, amelyet 90 évvel ezelőtt az érsekség alapított: az Egri Érseki Kereskedelmi Iskoláról.
- Dr. Ternyák Csaba érsek úr, levélben keresett meg, hogy az egyház szewretné az iskola fenntartási feladatait átvállalni - mondja a polgármester. - Az alkalmazottak, szülök, szakemberek véleményét is kikértük az ügyben. Széleskörű konszenzus alakult ki abban a tekintetben, hogy az egyház foglalkoztatja a jelenlegi tanári kart, az intézmény diákjai is kifejezték azt a szándékukat, hogy ebben az iskolában szeretnék folytatni tanulmányaikat. A legkevésbé szeretném vagyoni kérdésként feltüntetni az ügyet. Meggyőződésem: a döntés az intézmény számára további fejlődési lehetőséget is nyújt.

15.29: Nagy István kérdez. Azt kérdi mit jelent az anyagban: "Az Egri Főegyházmegye vállalta, hogy a katolikus felekezethez való tartozás előnyt fog jelenteni, de nem lesz a jövőben sem feltétele az intézményben történő tanulásnak, illetve munkavégzésnek." - azaz hátrányba kerülnek-e a nem hívők.
Azt is szeretné tudni, miért a város feladata az ingatlan  átadása. A szocialista képviselő szerint a szerződés egyoldalú, nem kötelezi az egyházat pl. arra, hogy továbbra is szakképző intézmény legyen az Andrássy.

15.32: Habis László szerint "a hátrányos megkülönböztetés" kifordítás. - Évszázados hagyománya van annak, hogy más felekezethez tartozók is tanulhatnak egyházi fenntartású iskolában. Az ingóságot térítésmentesen adjuk használatba, figyelembe véve a használati időszakot és a felújítási ügyeket.
A polgármester hangsúlyozza: ma szigorúbbak a jogszabályok, mint 2011. december 31-e előtt.
- Részletesen szabályoztuk egyebek mellett azt, hogy hogyan lehet a felújítási munkában eljárni. Szabályoztuk a rendkívüli felmondás kérdését is, nem érzem egyoldalúnak a megállapodást - összegez.

15.38: Csákvári Antal támogatja az előterjesztést, az egyik gyereke is egyházi fenntartású iskolába járt, szerinte az egyház toleranciája maximális.

Nagy István úgy véli a megállapdásban van olyan pontok, amelyek továbbra is fenntartják aggályait. Azzal van problémája, hogy ha csökken a tanulói létszám, akkor bővítik a pedagógiai programot, lehetőségeket, így gimnáziumi osztályt indíthatnak, s ez önkormányzati iskolákat lehetetleníthet el. Nagy szerint, ha változik a finanszírozási struktúra, lehet, hogy jobb lenne, önkormányzati fenntartásban tartani az iskolát - ennek a lehetőségét szeretné megtartani a városatya.

15.44: Martonné Adler Ildikó szerint az egyházi fenntartású iskolák élen járnak, jó döntés az Andrássyt az egyházra bízni.
Császár Zoltán elmondja. az iskolaszék támogatja a döntést. Nem érti, miért kellett az Egri Cigány Önkormányzattól támogató nyilatkozatot kérni.

Habis László elmondja: a közoktatási és az esélyegyenlőségi törvényt, minden jogszabályt igyekeztek figyelembe venni, minden érintett szakmai szervezet véleményét kikérték. A polgármester számára pozitív meglepetés volt, hogy mind a tanárok, mind a diákok pozitívan fogadták a változást.

15.54: Döntöttek: egyházi fenntartású lesz az Andrássy.

Előterjesztés Eger Megyei Jogú Város egyes szakképzési feladatainak átszervezésére  a következő napirend. Rázsi Botond elmondja: két intézményt érint a döntés. Az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközép-, Szakiskola és Kollégium Mátyás király úti épületét felszabadítják, s a Bornemissza Gergely Szakközép-, Szakiskola és Kollégium Kertész úti épületeibe helyezik el a diákokat.

Tóth István kérdi: mi lesz a felszabadult épülettel?

Rázsi Botond válaszol: benne van az előterjesztésben, hogy ügyelni kell az állagmegóvásra, és keresni kell megoldást a további hasznosításra.

16.08: Újabb szünet következik, a Deák Ferenc mellszobrát avatják fel a református templom mellett.

Mi már nem jövünk vissza. A közvetítést befejeztük.