Merénylet

2024.05.17. 07:37

Eszméleténél van, de továbbra is súlyos Robert Fico állapota

Peter Pellegrini megválasztott szlovák államfő szerint a miniszterelnök csak hajszál híján menekült meg a haláltól.

MW

A 2023. október 1-i képen Robert Fico szlovák kormányfő, az Irány (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházához. Ficó 2024. május 15-én lőfegyveres incidensben megsebesült Nyitrabányán (Handlova) egy kihelyezett kormányülés után. A kormányfőt kórházba szállították. A feltételezett tettest őrizetbe vették

Forrás: MTI/AP

Fotó: Petr David Josek

A belügyminiszter szerint nem hibáztak Fico testőrei

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter továbbra is kitart amellett, hogy a nyitrabányai  kormányülés idejére hozott biztonsági intézkedések a lehető legmagasabb szintűek voltak – írja a Denník N információira hivatkozva az Új Szó. A politikus szerint a testőrök megmentették a kormányfő életét.

Eštok szerint a Közjogi Méltóságok és Diplomáciai Képviseletek Védelmi Hivatalának vezetője, Pavol Krejčí több éves tapasztalattal rendelkezik. „Mindent megtett azért, hogy a biztonsági őrök megkapják a megfelelő képzést” –  fogalmazott, és bírálta az előző kormányt , amiért nem fektettek kellő figyelmet a biztonságiak megfelelő képzésére.

Újabb műtéten esett át Robert Fico

Robert Fico (Smer) kormányfő közel kétórás műtéti beavatkozáson esett át, mialatt az orvosok megpróbálták az „állapotát a pozitív prognózis felé mozdítani” – tájékoztatott Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter a kormányfő állapotáról pénteken a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház előtt. „Az állapota továbbra is nagyon súlyos” – tette hozzá anélkül, hogy részleteket közölt volna – írja az Új Szó.

A lap azt írja, Kaliňák tájékoztatása szerint a mai műtét a sebek gyorsabb gyógyulását segíti. A politikus hozzátette, néhány napba telik, míg egyértelművé válik, miként alakul tovább a kormányfő egészségügyi állapota.

Fico eszméleténél van, állapota azonban nagyon súlyos. 

Miriam Lapuníková, a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója szerint a miniszterelnökön CT-vizsgálatot végeztek, ennek eredményei alapján eltávolították a lőtt sebből visszamaradt, elhalt szöveteket. 

A páciens állapota valóban súlyos, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon kezelik 

– tette hozzá.

A lap megjegyzi, Kaliňák bizakodó, szerinte ugyanis a lőtt sebek esetében az első négy nap a kritikus. 

Jobb kedvem van, mert látom a fejlődést 

– közölte az újságírókkal a védelmi miniszter, rámutatva: a mai műtét azt bizonyítja, hogy az első műtét jól sikerült.

Robert Kalinak védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a besztercebányai kórház előtt 2024. május 17-én 
Fotó: Ferenc Isza / Forrás: AFP

Továbbra is az intenzív osztályon kezelik a szlovák miniszterelnököt

Továbbra is a besztercebányai Roosevelt kórház intenzív osztályán kezelik a szerdán lőfegyveres merényletben súlyosan megsebesült Robert Fico szlovák miniszterelnököt - közölte a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya pénteken.

A miniszterelnök egészségügyi állapotát illető további információkat a helyzet tükrében, lehetőségek szerint hoznak majd nyilvánosságra - írták az MTI-nek is eljuttatott rövid közleményben.

A szlovák kormányfő állapotáról legutóbb csütörtökön délután adtak ki hivatalos tájékoztatást, akkor Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes azt mondta: Robert Fico állapotát a rajta szerdán éjjel elvégzett sokórás műtét után sikerült stabilizálni, de még nincs túl az életveszélyen. A kormányfőt a merénylet során négy lövedék találta el.

A szlovák közmédia (RTVS) hírportálján pénteken saját értesülésre hivatkozva azt írta: hétfőn ül össze az orvosi konzílium, amely a kormányfő állapotát kiértékeli és dönt esetleges átszállításáról a besztercebányai kórházból.

A merénylet helyszínén őrizetbe vett 71 éves lévai férfi lakásán, annak részvételével pénteken több órán át tartó házkutatást tartott a rendőrség - jelentette hírportálján a legnagyobb szlovák kereskedelmi televízió, a Markíza.

A sajtóközlések szerint egyöntetűen Juraj C.-ként azonosított férfi ellen a rendőrség már csütörtökön elindította a büntetőeljárást, a feltételezett elkövetőt védett személy előre kitervelt meggyilkolásának kísérletével gyanúsítják. Ezen bűncselekmény alapján Szlovákiában 25 évig vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztés is kiróható.

A szlovák belügyminiszter csütörtöki bejelentése szerint a merénylő indítéka az volt, hogy ellenezte a kormány több döntését. "A bűncselekménynek a nyomozás során csak egy feltételezett motivációja van, a politikai" - fogalmazott Sutaj Estok.

A kórház egyelőre nem adott friss tájékoztatást Fico állapotáról

A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház nem adott ki hivatalos közleményt Robert Fico (Smer) kormányfő éjszakát követő egészségügyi állapotáról – írja az Új Szó.

A kormányfő állapota bár stabil, továbbra is súlyos

 – írja a lap a Denník N információira hivatkozva.

A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház állítása szerint a kormányfő egészségügyi állapotáról történő kommunikációt a Kormányhivatal koordinálja.

ROOSEVELT, Franklin D.; FICO, Robert
A Robert Fico szlovák miniszterelnököt ápoló besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház 2024. május 17-én 
Fotó: Martin Divisek / Forrás: MTI/EPA

„Egy alkotmányos tisztségviselő kórházi kezelése nagy kihívást és felelősséget is jelent” – tette közzé a kórház a Facebookon. Hozzátették, 

minden egyes páciensüket azonos törődés illeti meg, magánéletük megőrzése pedig prioritást jelent számukra.

Átkutatták a merénylő otthonát

A szlovák Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) pénteken, a kora reggeli órákban átkutatta Juraj Cintula lévai otthonát – tudatta az Új Szó.

A lap a Markíza információi alapján azt írja, a Lynx Commando különleges bevetési egység a merénylőt, Juraj Cintulát is a helyszínre szállította. A lévai lakásban, ahol a 71 éves férfi a feleségével élt, néhány órán át tartózkodtak, ezalatt átkutatták a lakást, rögzítették a nyomokat.

Szijjártó Péter: ez a politikai motivációjú merénylet súlyos támadás a szlovák demokrácia ellen

A külügyminiszter a közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy telefonon beszélt Peter Zigával, a szlovák parlament ideiglenes elnökével Robert Fico állapotáról.

"Egyetértettünk abban, hogy ez a politikai motivációjú merénylet egy súlyos támadás a szlovák demokrácia, valamint a népakaraton alapuló szuverén szlovák politika ellen. 
Nagy baj és nagy kár Robert Fico kiesése most, amikor hatalmas szükség van minden békepárti politikus munkájára" - írta Szijjártó Péter.

Az oroszok állítják: tudják, hogy ki szervezte meg a Fico elleni merényletet

A Robert Fico elleni merényletet nyugati titkosszolgálatok szervezték meg, hogy megfélemlítsék a Washington és Brüsszel számára nemkívánatos európai politikusokat – véli Alekszej Jarosenko politológus a Gazeta tudósítása alapján. 

Hozzátette, a nyugati elit mindent megtesz, hogy megakadályozza az olyan független politikusok hatalmon maradását, mint Fico vagy Orbán Viktor magyar miniszterelnök - írja a Mandiner.

Pellegrini: Fico mindenre emlékszik

Peter Pellegrini megválasztott szlovák államfő a Ta3-nak azt mondta, hogy a miniszterelnök emlékszik a szerda délután Nyitrabányán történt merényletre, és meglepődött, hogy ilyen gyorsan történtek a dolgok, és hogy egyáltalán ez megtörténhetett.

Robert Fico a Besztercebányára történő átszállítás teljes szakaszában magánál volt, és Pellegrini szerint mindent érzékelt, ami körülötte történt. Emlékszik, hogyan kapott elsősegélyt, hogyan szállítják Nyitrabányára (Handlová), majd helikopterrel Besztercebányára, hogyan vizsgálják a sürgősségi osztályon. Csak arra nem emlékszik, amikor altatás alatt állt - tette hozzá Pellegrini.

A csütörtöki tájékoztatók szerint Robert Fico miniszterelnök, bár magánál van, állapota továbbra is súlyos. 

PELLEGRINI, Peter; ROOSEVELT, Franklin D.; FICO, Robert
Peter Pellegrini megválasztott szlovák elnök sajtóértekezletet tart a besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház előtt 2024. május 16-án, miután meglátogatta az előző napi merénylet után megoperált Robert Fico miniszterelnököt
Fotó: Martin Divisek / Forrás: MTI/EPA

Nem kizárt az újabb műtét

Robert Fico eddig egy műtéten esett át, de az őt kezelő kórház igazgatója szerint ez öt órán át tartott, és két orvosi csapat – egy sebész és egy traumatológus orvosokból álló kollektíva – végezte. A szlovák miniszterelnök ttöbbszörös traumás sérülést szenvedett, és a műtét az orvosok számában is tükrözi a helyzet súlyosságát. A politikus felépülése sem lesz könnyű. Egyelőre nem lehet kizárni, hogy szüksége lesz további műtétre.

ROOSEVELT, Franklin D.; FICO, Robert; KALINÁK, Robert
A besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház sürgősségi osztályának bejárata 2024. május 16-án. Az egészségügyi intézményben ápolják Robert Fico miniszterelnököt, akit lőfegyveres támadás ért május 15-én a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett kormányülés után
Fotó: Erdős Dénes / Forrás: MTI/AP

Két évtizede nem látott merénylet

A Reuters legfrissebb podcastjában megemlítették, hogy 

a Robert Fico elleni támadás több mint húsz év óta az első merénylet, amelyet magas rangú európai politikai vezetővel szemben hajtottak végre.

Zoran Djindjic szerb miniszterelnök ellen két merényletet is elkövettek 2003-ban.

Először az autóját próbálták meg letéríteni az útról, eredménytelenül. A második kísérlet sikeresnek bizonyult: 2003. március 12-én a szerb kormány székházának a bejárata előtt lőtte le a szerb Különleges Műveleti Egység egyik tagja.

ROOSEVELT, Franklin D.; FICO, Robert; KALINÁK, Robert
Ludovit Mile, a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletet elkövető férfi szomszédja, nyugdíjas szövetkezeti dolgozó újságíróknak nyilatkozik 2024. május 16-án egy lévai lakótelepen
Fotó: Erdős Dénes / Forrás: MTI/AP

Szolidaritás a miniszterelnökkel

A világ több mint kétszáz országának vezetője és a legnagyobb nemzetközi szervezetek is kifejezték szolidaritásukat Robert Fico miniszterelnökkel. A reakciók és a jókívánságok folyamatosan érkeznek – közölte a szlovák külügyminisztérium sajtóosztálya. A tárca szerint eddig 77 országból érkezett telefonhívás vagy üzenet államfőktől, nagykövetségektől, biztosoktól, főtitkároktól és nemzetközi szervezetek vezetőitől.

Erőszak a rádióból

Alexander De Croo belga miniszterelnök feljelentést tett a flamand Waregem 1 rádió egyik műsorvezetője ellen, aki egy szerdai adásban arra biztatta hallgatóit, hogy „vadásszák le” a miniszterelnököt.

A műsorvezető a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merényletről szóló hír beolvasását követően a belga kormányfőre utalva azt mondta: a biztonsági intézkedések ellenére látható, hogy meg lehet ölni egy miniszterelnököt, „ezért azt mondanám, hogy hajrá”.

Nem politikai nyilatkozat készül

Peter Pellegrini megválasztott államfő szerint a szlovák politikusok egy olyan nyilatkozat készítésén dolgoznak, amely nem politikai, hanem emberi jellegű, és amelyet a politikai spektrum minden szereplőjének el kell fogadnia. A dokumentumot a pártok képviselői előreláthatólag a jövő héten írhatják alá az elnöki palotában.

Nem kellett újra megműteni

A besztercebányai kórház igazgatója, Miriam Lapuníková közölte, a miniszterelnöknek csütörtökön nem volt további műtétje, és egyelőre az áthelyezése sem aktuális. Hétfőn szakértői konzíliumot tartanak, amelyen dönthetnek az esetleges áthelyezésről, de hozzátette, ez a kormányfő döntésén is múlik. Az igazgatónő szerint érthető, hogy közel szeretne lenni az otthonához és a szeretteihez.

ROOSEVELT, Franklin D.; FICO, Robert; KALINÁK, Robert
Miriam Lapuniková kórházigazató (k) Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter (j) társaságában Robert Fico szlovák miniszterelnök állapotáról nyilatkozik a besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház előtt 2024. május 16-án
Fotó: Erdős Dénes / Forrás: MTI/AP

Magához tért, beszélt

Peter Pellegrini a TA3 csütörtök esti műsorában azt mondta, a besztercebányai kórház orvosai kiváló munkát végeztek, így már csak Robert Fico szervezetén múlik, hogy megbirkózik-e a sérülésekkel. A megválasztott köztársasági elnök elárulta, az orvosok megengedték neki, hogy néhány perc erejéig találkozzon a kormányfővel.

Fico állapota súlyos

Peter Pellegrini megválasztott szlovák államfő szerint a miniszterelnök csak hajszál híján menekült meg a haláltól. Robert Fico egészségi állapota továbbra is súlyos.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában