Martonvásári cég lett az év közétkeztetője

7.500 általános- és középiskolás diák szavazata alapján a martonvásári HPM Plusz Kft. nyerte el az „Év közétkeztetője 2016.” díjat. (x)

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közétkeztetést és az egészséges táplálkozást népszerűsítő kampányában az iskolások kedvenc menzaételükre is voksolhattak.  Az OGYÉI nem csak a nyertes közéétkeztetőt, hanem a diákok közreműködését is díjazta. A kampányban részt vevő osztályok közül 13 szerencsés 100-100 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt nyert, melyet a gyerekek osztálykirándulásuk finanszírozására fordíthatnak.

Ízelítő - a diákok szavazatai alapján

a legjobb levesek:
- hansági gulyásleves,
- húsleves,
- erdei gyümölcsleves,
- csontleves grízgaluskával,
- zellerkrémelves.

a legjobb főételek:
- sajtos spagetti,
- főtt hús meggymártással,
- gyros-fűszeres csirkecsíkok,
- grill csirkecombfilé kuszkusszal,
- lapcsánkás sertéskaraj rizzsel.

a legjobb desszertek:
- mézes kocka,
- piskóta joghurtöntettel,
- mézes, gyümölcsös túrókrém,
- túrógombóc,
- aranygaluska.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet még tavaly év végén indította útjára az „Élj könnyebben!” kampányt, amely az egészséges közétkeztetés, valamint a kormányzati törekvésekkel összhangban a gyermekek egészséges táplálkozásának népszerűsítését tűzte ki célul az iskolák, a diákok és a szülők körében. A szervezőket is meglepte, hogy a kampány köré szervezett játékban, melyben a diákok kedvenc menzaételükre és közétkeztetőjükre is szavazhattak, milyen nagy számban vettek részt a diákok. Az összesítésből kiderült, hogy a voksok 44 magyarországi településről érkeztek, és együttesen 298 osztály 7.500 diákja mondott véleményt a menzán naponta fogyasztott ételekről.

Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója elmondta, hogy a kampány lebonyolítása során rengeteg lelkes osztályfőnökkel, szülővel és közétkeztetési dolgozóval tartották a kapcsolatot az intézet munkatársai. Bár számos közétkeztető ki sem lát a napi teendőkből, az általuk ellátott gyermekekért szívesen vállalták a pályázattal járó, olykor időigényes teendőket is. Ezek a példák jól jelzik, hogy a cél közös: a finom és egészséges menzaételek megkeresése érdekében a különböző szereplők képesek az áldozatvállalásra és az együttműködésre.”

A díjátadón dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta: „a jól működő közétkeztetési rendszernek épp úgy a részei a szülők és a pedagógusok, mint ahogy az önkormányzatok és a közétkeztető cégek is. Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy nem elegendő önmagában egy az egészséges menzaételeket célzó jogszabály létrehozása, szükség van a szabályozás létjogosultságát belátó közegre is. A kampányban részt vevő pedagógusok, szülők és közétkeztetők közreműködése példaértékű.”

Az Élj könnyebben! kampányt lebonyolításához több szakmai szervezet is segítette, az Élj támogatást nyújtott a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, valamint az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége is.

A gyermekek szavazatai alapján a közreműködő szakemberek és dietetikusok összeállították az 50 legnépszerűbb menzaétel listáját is, amelyet az OGYÉI hozzáférhetővé tett receptekkel, ételfotókkal együtt a merokanal.hu oldalon.

Megyei Piactér