Kultúra

2017.01.30. 16:51

Receptek az életre, a múltból

Akaraterő, szerződések, barátságok, receptek: az idei év első Kultúrszalonjában Szarka János Hegyi Barbara színésznővel és Szűcs Krisztián énekes, zeneszerzővel beszélgetett.

Juhász Henrietta

Az év első Kultúrszalonjában Szarka János a meghívott vendégekkel, Hegyi Barbarával és Szűcs Krisztiánnal indításképp az akaraterő pozitív és negatív oldalát boncolgatta.
– Az akaraterő egy ambíció, vágy arra, amit szeretnénk elérni – osztotta meg a népes közönséggel véleményét a színésznő. Példaképp említette a nőknél évről-évre visszatérő év eleji fogyókúrát, amiről mosolyogva megjegyezte: ahhoz például irgalmatlan akaraterő szükséges. Szűcs Krisztián, a nemrégiben feloszlott Heaven Street Seven énekese, szárnyait bontogató formációk tagja már kicsit szkeptikusabban állt az akaraterő kérdéséhez, ahogy ő fogalmazott, amit nagyon akart, az szinte sosem sikerült.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Szarka János az év első Kultúrszalonjában Hegyi Barbara színésznővel és Szűcs Krisztián zenésszel beszélgetett Fotó: Berán Dániel
[/caption]
– Akaraterővel leküzdhető az ösztönös gyengeség, és ez átvisz minket egy magasabb szintre – fonta hozzá álláspontjához a színésznő.
– Szerintem amit nagyon akarok, azzal már valami nem stimmel – reflektált a zenész. Rövid időre lezárva a beszélgetésben az akaraterő kérdéskörét, áttértek arra, miért is vágyott Hegyi Barbara a színészi létre. Elárulta: a kezdetektől lenyűgözte, hogy a problémák, amik bennünk élnek, mások által megírt, kiváló szövegeken keresztül átélhetőek és átadhatóak. Nem utolsó sorban pedig imád együtt játszani a színpadon színésztársaival.


Szűcs Krisztián énekes karrierjét onnan eredezteti, mikor édesanyja egy Beatles kazettával lepte meg. Innentől már biztos volt abban, hogy belőle majdan énekes lesz. A klasszikus zene tanulását mégis abbahagyta, de évek elteltével már úgy látja, ennek biztos így is kellett történnie.
– Kétféle akarat létezik – kapcsolódott vissza az est témaadójához a zenész, majd elmondta: szerinte külső kényszer és belülről jövő akarat áll szemben egymással. A Kultúrszalonban témaként az is felmerült, hogy vannak, akik egyedül, sokan pedig csapatban tudnak kiteljesedni, felemelkedni művészetükben.

Hegyi Barbara, visszacsatolva pályakezdéséhez elárulta:  megijedt, amikor diplomamunkája bemutatása után nem kapott rögtön ajánlatot. Kis idő elteltével kiderült számára, ez azért volt, mert akkorra már „lefoglalták őt” a Vígszínház társulatához – később a szerződések miatt mégis máshogy alakultak színészi életének első évei.


– Rengeteg magyar zenekar angolul énekelt, így mi is azt gondoltuk, ha így éneklünk világsztárok is lehetünk – emlékezett vissza egyetemi zenekarukra a Van Gogh formációra Szűcs Krisztián. Később, mint ismeretes a Heaven Street Seven együttessel már kiváló magyar szövegeket írtak. Első lemezeik Stuttgartban készültek, egy jó barátjuk stúdiójában, ami akkoriban sokkal felszereltebb volt, mint a magyar stúdiók. Az est nem múlhatott el a „Hol van az a krézi srác” nélkül, amivel Szűcs Krisztián egy személyes „zenekarként” még inkább felpezsdítette a hangulatot.


Hegyi Barbara jó szívvel emlékezett vissza a Vígszínház 100 éves ünnepségére (az elkészült egyedülálló ruhájára), miután átkerült a Vígszínházhoz – ennek már húsz éve. Szarka János kérdésére, hogy mennyire fontos a popularitás, Hegyi Barbara elmondta: szerencsés, mert abban a helyzetben volt és van, hogy megválaszthatja, hogy hol – melyik újságban, műsorban – szeretne szerepelni és hol nem, s ahogy mondta is: szerinte nagyon fontos megválogatni a megfelelő fórumokat. Mesélt az Életképek sorozatról is, melyben nagyszerű kollégákkal dolgozhatott együtt. Szarka János elképzeléseinek „bánatára” Hegyi Barbara beszámolója a Vígszínház színésznői jól kijönnek egymással, nem jellemző rájuk a csipkelődés. Január utolsó szerda estjének Kultúrszalonjában megzenésített versek mellett olyan dalt is hallhattak a vendégek Szűcs Krisztián előadásában, amit eddig még senki sem hallhatott a szerzőkön kívül.

Anekdotikus receptek

Szóba került a szerdai Kultúrszalonban Hegyi Barbara korántsem mindennapi szakácskönyve is, melyben családi receptjeiket eleveníti fel érzésekkel, történetekkel fűszerezve. Szakácskönyvéről a színésznő elárulta, nem titkolt célja az volt vele, hogy az utódoknak is megmaradjanak a receptek és a történetek, melyeket nagymamájától, családtagjaitól örökölt. A történetek által pedig egy kicsit olyan, mintha családtagjaik újra közöttük élnének. Szarka János felvetésére beszélgettek Barbaráék csodálatos családi házáról, a nagy színházi bulikról és a barátokról. A színésznő viszont azt is megosztotta közönségével: nem tervez folytatást.

Szarka János az év első Kultúrszalonjában Hegyi Barbara színésznővel és Szűcs Krisztián zenésszel beszélgetett Fotó: Berán Dániel -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!