Közélet

2016.10.26. 19:10

Tabló az 1956-os egri eseményekről

„Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak” – olvasható az alkotáson.

M. A.

– Az elmúlt néhány napban az 56-os eseményekre emlékeztünk, s ebbe a sorozatba tökéletesen passzol a tabló átadása – fogalmazott ünnepi beszédében Csontosné Mészáros Katalin, az egri Dobó István Gimnázium igazgatója, amikor kedden megnyitották az 1956-os Büszkeségpont című állandó kiállítást a Dobó István Gimnáziumban. A egriek 1956-os helytállását bemutató tabló – amelyet Ferenc Tamás, a gimnázium rajztanára készített – a forradalom hatvanadik évfordulójának tiszteletére készült.

 

 – Múlt heti ünnepi műsorunkban felidéztük a dobós diákok és kollégák 56-os szerepét, s remélem, ezzel, valamint a táblával közelebb hozhatjuk a diákokhoz történelmünk e részét. Ezelőtt pontosan 60 évvel, október 25-én, a Széchenyi utcán volt felvonulás és tüntetés, amely élén a dobós tanárok és oktatók álltak. Büszke vagyok az elődökre, s az egykori diákokra, akik az 56-os eseményeket követően különböző retorziók áldozatai lettek – tette hozzá az igazgató.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Nyerges Andor is felidézte 1956-os emlékeit a közönségének FOTÓ: Huszár Márk
[/caption]


Az ünnepségen jelen volt Nyerges Andor, az 56-os Szövetség Heves Megyei Szervezetének elnökségi tagja is, aki a forradalom idején a gimnázium negyedik osztályába járt, s aki személyes élményeit mesélte el a vendégeknek.
Az átadón részt vett többek között Kovács Katalin, az Egri Kulturális és Művészeti Központ igazgatója, valamint Martonné Adler Ildikó alpolgármester, akinek szavai szerint fontos, hogy ne feledjük az 56-os eseményeket, s méltóképpen emlékezzünk rájuk. 

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Nyerges Andor is felidézte 1956-os emlékeit a közönségének FOTÓ: Huszár Márk
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!