Közélet

2014.10.22. 07:55

TVB: nem kell ismételni a szavazást Hevesen

A Területi Választási Bizottság szerint jogsértés történt Hevesen, de a választást megismételni, szavazatot újraszámolni nem kell.

HEOL

Határozatot hozott a Területi Választási Bizottság három, a hevesi választást érintő beadvány ügyében. Az október 20-án kelt határozatok rendelkezése helyt adott a kifogásoknak, jogszabálysértést állapítottak meg, s Oláh Gábort és Molnár Józsefet a további jogsértésektől eltiltották. A TVB Balázs Tihamér független jelölt beadványával vonta össze az ügyet.

A három, beadványt benyújtó politikus tanúkat nevezett meg a szavazatok tömeges vásárlásának a bizonyítására. A beadványukban az szerepelt, hogy két Fidesz-KDNP-s jelölt részére szavazatokat vásároltak. A harmadik beadványból kiderült, az utóbbi jelöltre adott voksért például 3000 forintot fizettek, vagy kínáltak.

Több tanú nyilatkozatát is csatolták, ezek egy része azonban kétséget kirázóan nem támasztották alá a jogszabálysértést. Két tanú nyilatkozatában foglaltak viszont megalapozzák a választás tisztaságának sérelmét, azonban azok sem támasztják alá a kért legsúlyosabb szankció, a választási eljárás egészének, vagy jogorvoslattal érintett részének megsemmisítését és megismétlését, a szavazatok újraszámlálásának elrendelését és az érvénytelen szavazatok újbóli megvizsgálását sem, mert a nyilatkozatban foglaltak alapján a választás eredménye és a jogszabálysértés súlya nem indokolja ezeket.

Nem túl nagy szavazatkülönbség

Kovács István Fideszes jelölt a 3-as választókörzetben 23 szavazattal győzte le Ecsedi Tamást (Jobbik), míg Lányi József (Fidesz-KDNP) a 4-esben 4-gyel verte Deli Miklóst (HevesVárosi Tükör), s 18-cal Balázs Tihamért (független).

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!