ritkaság

2017.08.20. 12:28

Amazonasi óriás-tündérrózsa virágzik Nyíregyházán

Magyarországon szabadban csak itt virágzik az Amazonas lassú mellékfolyóiban őshonos, egy napig fehéren, egy napig lilán pompázó, majd elhervadó virág.

Nyíregyháza, 2017. augusztus 20. Virágzó amazonasi óriás-tündérrózsa (Victoria amazonica) a Nyíregyházi Állatparkban 2017. augusztus 20-án. Magyarországon szabadban csak itt virágzik az Amazonas lassú mellékfolyóiban õshonos, egy napig fehéren, egy napig lilán pompázó, majd elhervadó virág. MTI Fotó: Balázs Attila

A tündérrózsák családjába tartozó vízinövény levele olyan, mintha gumimatrac lenne, amely egy filigrán hölgyet is elbírna.

A Victoriát 1801-ben fedezte fel Thaddäus Haenke, német botanikus, az Amazonas bolíviai holtágainak sekély, meleg vizében. A növényt, amikor eljutott Londonba, Viktória királynő tiszteletére a Victoria regia-nak nevezték el. Később azonban kiderült, hogy létezik egy másik faj is ezért átkeresztelték Victoria amazonica-ra. Szülőhelyén az indián törzsek számára nagyon fontos növény, számos legendában és eredetmondában lelhető fel. A növény indián neve irupé, azaz tál, a magját több helyen vízi kukoricának nevezik.

A tündérrózsa magjából lisztet őrölnek, és az abból készült sütemény ünnepi ételnek számít.

A budapesti Füvészkertben is megtalálható, de évente újra kell ültetni a növényt. A Victoria palántáit áprilisban ültetik a medencébe, a virágok júniustól augusztusig tekinthetők meg az üvegházban. Volt olyan esztendő, hogy 20 virág is fejlődött.

Virágzó amazonasi óriás-tündérrózsa (Victoria amazonica) a Nyíregyházi Állatparkban. MTI Fotó: Balázs Attila

A növény legfőbb jellegzetessége, hogy a bőrnemű, fényes, kerek levelei kétméteresre is megnőhetnek. A sűrűn elágazó, több centiméter vastagságú erezet az egyébként vékony levelet olyan stabillá teszi, hogy az ügyesen pakolva akár 60-70 kilót is elbír.

A Victoria virágzása mindössze két napig tart. A növény csak a sötétben bontja ki csaknem 30 centis virágát. Az első este a hófehér, és nőivarú, a porzók még fejletlenek, és nem termelnek virágport. Illatával bogarakat csalogat oda, amelyeket egy napra rabul ejt a növény. Ezalatt az a virágpor, amely egy másik virágban tapadt a bogarak testére, beporozza a Victoriát. Másnapra a termő elhervad, és csak ekkor érnek be a porzók, így a növény elkerüli az önbeporzást. A bogarak begyűjtik a friss pollent, majd kiszabadulásukkor újabb virágokra repülnek át. Második nap estéjén ismét kinyílnak a virágok, színük már nem fehér, hanem halványrózsaszín, amely aztán néhány óra alatt sötét bíborvörössé változik.

Mivel az óriás tündérrózsák egyre több turistát vonzanak, Argentínában létrehozták a Pre-Delta nemzeti parkot, ahol az érdeklődők szakképzett vezetővel kereshetik fel és tanulmányozhatják a növényeket – írta az edenkert.hu oldal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!