Hapci

2017.08.07. 19:45

Nem tudta, hogy mire allergiás? – Eddig!

Becslések szerint minden ötödik felnőtt pollenallergiában szenved, amelyet szénanáthának is neveznek.

Míg 10-20 éve alig találhattunk az ismerőseink között allergiást, mára már az megy ritkaságszámba, ha valakinek nincs ilyen jellegű panasza. Vajon mi mire vagyunk érzékenyek?

Az allergia tulajdonképpen a szervezet egyfajta túlreagálása, amely azért alakul ki, mert a test természetes védekezőképességét valami megzavarta. Az immunrendszer normális esetben ugyanis védekezik a vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók támadásai ellen. Allergia esetén viszont ártalmatlan anyagok (például kutyaszőr, háziporatka-ürülék, penészgomba és döntően pollenek) hatására is beindítja védekező mechanizmusát, ez pedig allergiás panaszokban nyilvánul meg.

Elméletileg bármi előidézhet ilyen reakciót, létezik azonban néhány olyan anyag, amelyre különösen sok ember érzékeny. A legtöbb érintettre jellemzőek az úgynevezett azonnali típusú allergiás reakciók. Ezeknél a betegeknél a tünetek rögtön az allergia kiváltójával történő érintkezés alatt, vagy azt követően 24 órán belül lépnek fel. A megbetegedések 90 százalékát ez a típus teszi ki.

Állati szőrök

Tüsszögőrohamtól a bőrviszketésen keresztül egészen a nehézlégzésig: rengeteg ember szó szerint szenved attól, ha egy bundás négylábú közelében tartózkodik. Az esetek egy részében még arra sincs szükség, hogy az állattal fizikai kontaktus alakuljon ki. A legtöbben a macskákra allergiásak, mivel a cicák allergénjei különösen erősek, de kutyákra, rágcsálókra és lovakra is reagálhat túl hevesen az immunrendszer.

Házipor

A panaszokat nem is maga a por váltja ki, hanem a házi poratkák abban található, fehérjetartalmú ürüléke. Ez a második leggyakoribb allergiatípus. A tünetek: tüsszögési inger, folyamatos náthás állapot, állandóan irritált nyálkahártyák, kötőhártya-gyulladás vagy asztmás rohamok.

Sokat segít, ha sikerül az allergének számát a minimális szinten tartani. Érdemes speciálisan allergiásoknak gyártott ágyneműben aludni, valamint az ágymatracot minél gyakrabban tisztítani, esetleg cserélni. A porallergiában szenvedők fából és bőrből készült bútorokkal vegyék körül magukat, padlószőnyeg helyett pedig járólappal vagy laminált padlóval burkolják a lakást.

Pollenek

Rengetegféle pollen létezik, ezek mindenütt ott vannak: a füvek, a virágok, a fák, a bokrok, a gabonák és a gyógynövények egyaránt okozhatják a kellemetlen tüneteket. Becslések szerint minden ötödik felnőtt pollenallergiában szenved, amelyet szénanáthának is neveznek.

Az allergiás reakciót a pollen bizonyos fehérje összetevői váltják ki. Ezek a légutakba, a bőrre és a nyálkahártyákra kerülve tüsszögési rohamokat, orrfolyást, szemkönnyezést és -viszketést idéznek elő, esetleg bőrkipirosodást okoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!