Felfedezés

2017.09.07. 17:18

Trópusi szarvasgombákra bukkantak Thaiföldön

Eddig még soha nem találtak ilyesmit Délkelet-Ázsiában.

Két új szarvasgombafajt fedeztek fel Thaiföld északnyugati részén, a Suthep hegynél lévő nemzeti parkban. Ráadásul az Olaszországban igen keresett fehér szarvasgombára is bukkantak a térségben – közölték a Csiangmaji Egyetem kutatói.

Az első faj fehér színű, 2014-ben fedezték fel, és a Tuber thailanddicum nevet kapta. A másik, 2015-ben talált szarvasgombafaj kívül barna, belül fehér, és a Tuber lannanense nevet kapta.

Idén pedig a kutatócsoport egy másik fehér szarvasgombát talált, amely a DNS-vizsgálatok szerint megegyezik a már ismert fehér szarvasgombával (Tuber magnatum).

Ezek a valaha felfedezett első trópusi szarvasgombák – hangsúlyozta Jaturong Khamla kutató, aki szerint a fehér gombafaj, a Tuber thailanddicum kisebb, mint az olaszországi és kevésbé erőteljes az illata.

A szakértő elmondta, csapata gombákra szakosodott, az elmúlt 18 évben mintegy 60 új gombafajt találtak, de ez volt az első alkalom, hogy szarvasgombákat azonosítottak.

Thaiföld északi hegyvidéki területein az ország többi részén egész évben tapasztalható trópusi hőséghez képest gyakran hűvösebb és nedvesebb az időjárás, ezek a körülmények kedvezőek a különleges gomba növekedése szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!