Adrenalinlöket

2017.09.19. 12:18

Veszély leselkedik a triatlonozókra

Az eddig véltnél nagyobb valószínűséggel szenvednek szívrohamot vagy azonnali halállal járó traumát a triatlonversenyzők egy nagyméretű, hosszú távú kutatás adatai szerint.

A competitor looks on before the start of the 34th edition of the Ironman triathlon on August 15, 2017 in Embrun, southeastern France. The Ironman is considered as one of the hardest triathlon events with a swim of 3.8km followed by a 188km cycle ride and a 42km marathon, with nearly 13000 competitors taking par in the event. / AFP PHOTO / JEAN-PIERRE CLATOT

Fotó: AFP

A több mint 9 millió résztvevő adataival végzett, három évtizednél hosszabb időt felölelő kutatás szerint százezer résztvevő közül 1,74-et sújtott szívroham vagy halálos trauma. A kockázat az életkor előrehaladásával nőtt – írták az Annals of Internal Medicine című szaklap aktuális számában.

Az egyetlen triatlonversenyhez kapcsolódó kockázat magasabb volt, mint a középkorú felnőtt népesség éves halálozási rizikója, ráadásul meghaladta a hosszú távú – köztük a maratoni távú – futóversenyek korábbi becsléseit is.

„A halálozások nagyobb része a triatlon versenyszámai közül az első, vagyis az úszás közben történik: a vízbe merüléskor, a többi résztvevővel versengve valószínűleg nagy adrenalinlöketet érez a sportoló, valamint egyes esetekben olyan környezeti körülményekkel szembesülhet, amelyekre nehéz felkészülni”

- írta a tanulmány vezető szerzője, Kevin Harris, a minneapolisi Abbott-Northwestern kórházban működő Szív Intézet Alapítvány kardiológusa.

Hozzátette, hogy nem tudják minden egyes triatlonos halál pontos okát, néhány esetben a vízbe fulladás is szóba jöhetett. A fiatal sportág népszerűsége 1970-es évekbeli indulása óta egyre növekszik. Az olimpiai táv másfél kilométer úszásból, 40 kilométer kerékpározásból és 10 kilométer futásból áll.

A kutatók 1985 és 2016 között rendezett versenyek adatait elemezték. A vizsgált időszakban 135 résztvevő halt meg vagy szenvedett szívrohamot a versenyeken, közülük 107-en lettek hirtelen halál áldozatai, a versennyel összefüggésben 13-an kaptak szívrohamot, ami az azonnali orvosi segítségnek köszönhetően nem végződött halállal. Az áldozatok átlagéletkora 47 év volt, 85 százalékuk volt férfi.

A szívrohamok és hirtelen halálozások 90 százaléka az úszás, 7 a kerékpározás, 15 a futás és 9 a regenerálódás alatt következett be. A kerékpározás alatt 15 baleseti halál is történt.

A boncolások kiderítették, hogy „néma”, fel nem ismert szív- és érrendszeri betegségek a halálozások váratlanul nagy százalékában játszottak szerepet, ami arra utal, hogy a sportolóknak ki kellene vizsgáltatniuk magukat a versenyzés előtt.

Meglepően kisebb arányban, 3,5-szer kevesebbszer sújtotta halálos trauma a versenyeken részt vevő nőket.

A korral nőtt a kockázat: százezer 60 éves vagy annál idősebb férfi közül 19-en haltak meg vagy szenvedtek szívrohamot. Hannah Arem, a washingtoni George Washington Intézet közegészségügyi iskolájának kutatója, aki nem vett részt a tanulmány készítésében, az eredményekkel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy az

„emberek nagy többségének mégis több a haszna a rendszeres testmozgásból, mint amennyi veszélyt jelenthet”.

Borítókép: A 34. Ironman triatlon versenyzője 2017 augusztus 15-én a franciaországi Embrunben.

AFP PHOTO / JEAN-PIERRE CLATOT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!