Olimpia 2020

2021.07.23. 23:41

Íme, a már „bejáratott” olimpiai sportágak új versenyszámai?

Vízilabda egy, vívás kettő, öttusa három, gördeszkázás négy, hullámlovaglás öt... Na, ott még nem tartunk, hogy az olimpiák előtti magyar aranyérem-kiszámoló így módosuljon, de az tény, hogy a tokiói játékokon új sportágak és a régiek új szakágai is bemutatkoznak. Sorozatunkban ezekkel ismerkedhetnek meg, a hatodik, utolsó részben a már „bejáratott” sportágak új versenyszámai kerülnek sorra.

Elkezdődött az olimpia! (Fotó: Tumbász Hédi)

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Tumbász Hédi

 

Az vitathatatlan, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hallgat az idők szavára, vagy legalábbis arra, amit jobbára hetven és a halál közötti sportdiplomaták az idők szavának gondolnak egzotikus városok ötcsillagos szállodáinak konferenciatermeiben. Ezzel együtt azzal senki sem vádolhatja a NOB-ot, hogy ne próbálnák meg korszerűbbé és fiatalosabbá tenni az ötkarikás mozgalmat – persze aki valaha látott egyetlen kimutatást is az olimpiai közvetítések nézőinek kor- és nembéli eloszlásáról, az könnyen beláthatja, hogy a derék sportvezetőknek nincs más választásuk, amennyiben még sokáig ötcsillagos szállodákban tervezik élni az életük jelentős részét. Jelenleg az olimpia az öreg férfiakat vonzza a legjobban, így aztán a fiatalok és a nők felé kell nyitni – azzal se mondunk újat, hogy az ötkarikás sportágak listáját is eme szent cél mentén alakítgatják.

Ami a fiatalokat illeti, esett már szó a falmászástól a gördeszkán át a hullámlovaglásig a programba emelt új sportágakról, amelyek mellett – mint mindjárt látni fogjuk – régi sportágak vadonatújnak számító, modern szakágai is műsorra kerültek Tokióban. A női nézők érdeklődésének növelése (na meg a nemek közötti egyenlőtlenség csökkentése) érdekében pedig számtalan kibővített női illetve vegyes versenyszám mutatkozik be 2021-ben, néhány esetben pedig az egyes sportágak maguk lobbizták ki a bővítést. De lássuk sorjában, hogy az egészében újnak mondható baseball/softball, a hullámlovaglás, a gördeszka, a karate és a falmászás mellett mely sportágak versenyszámai kerültek be a tokiói programba!

ASZTALITENISZ

A pingpongosok az egyes- és csapatversenyek mellé most először vegyes párosban is küzdhetnek az aranyéremért (soraikban a magyar Szudi Ádám, Pergel Szandra kettőssel), ami legfeljebb addig hangzik korszakalkotóan modern megfejtésnek, míg hozzá nem tesszük, hogy a sportági világbajnokságokon 1926 óta rendezik meg ezt a számot. A fáziskésésről csak annyit, hogy ugyanabban az évben, 1928-ban, mikor a második vb-n Mechlovits Zoltán és Mednyánszky Mária elhódították az elsőséget, az olimpián még Mező Ferenc ötkarikás aranyát ünnepelhettük – a művészeti versenyek „epikus művek” kategóriájában...

ATLÉTIKA

Az atléták is vegyes versenyszámmal gazdagodtak, de ezt kevésbé lehet tradicionálisnak nevezni: a 4x400 méteres vegyes váltót csak a 2017-es világbajnokságon rendezték meg először. Cserébe legalább izgalmasnak ígérkezik, az ugyanis nincs megkötve, hogy a két-két férfi és női versenyző milyen sorrendben fusson, vagyis bőven van lehetőség a taktikázásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!