családi titok

2021.02.22. 07:59

Döbbenetes: 103 éves levelezésből ismerte meg felmenőit Gregor Bernadett

Csupán a véletlennek köszönhető, hogy Gregor Bernadett megismerhette ősei megható történetét. Előkerültek az egy évszázados levelek...

Forrás: Ripost / Szabolcs László

Múltjának egy meghatározó darabját ismerhette meg egy újságcikk alapján Gregor Bernadett. A közelmúltban egy megrázó családtörténetet olvashattak a Mandiner olvasói.

Ősi levelek...

Az Újságmúzeum tulajdonosa, Sal Endre ötven darab első világháborús levelet vásárolt, melyből a szegedi Belle család felemelő, sokszor szívszorító élettörténete rajzolódik ki. A híres família Szegeden megbecsült családnak számított, tanárok, zenészek és orvosok kerültek ki közülük.

Balról a levelek írója, idősebb Belle Ferenc. Középen Belle Géza (ülve) és ifjabb Belle Ferenc. A jobb szélen a legifjabb Belle Ferenc, aki ma is él
Fotó: A Belle család fotóalbuma

 

 

A 103 éve folytatott levelezésből kiderül, hogyan éltek, milyen nehézségekkel küzdöttek meg a háború alatt, és hogy az idősebb Belle Ferenc mennyire aggódott besorozott fiaiért, Ferencért és Gézáért. Utóbbi egy gránátlövedék miatt meghalt a fronton, Ferencre pedig a háború után is nehéz évek vártak: első felesége és gyermeke korán meghalt, a férfi pedig ezután a zenébe temetkezett.

Új feleség

Belle végül ismét megházasodott, a frigyből pedig négy gyermeke született. Egyikük, Erzsébet pedig megdöbbentő módon nem más, mint Gregor Bernadett édesanyja.

A Metropol megkereste a Jászai Mari-díjas színésznőt, aki elárulta, hogy maga is az Újságmúzeum cikkéből értesült a felmenői közötti levélváltásokról, aminek köszönhetően olyan részletesen ismerhette meg a nagypapáját, annak testvérét és a dédapját, ami keveseknek adatik meg.

„Németországban élő nagybátyám osztotta meg a cikket a közösségi oldalán.

Elkezdtem olvasni, az első néhány sor után pedig döbbenten konstatáltam, hogy ez az én családom története. Elképesztő érzés volt szembesülni azzal, mi mindenen mentek keresztül a múltban a felmenőim. Egyszerre volt felemelő és megrázó élmény ilyen mértékben belelátni az életükbe a leveleken keresztül.

Napok teltek el azóta, de még mindig a hatása alatt vagyok…”

 

Gregor Bernadettet felkavarta a múlt
Fotó: Újságmúzeum

Ereklyét őriz

A színésznő hálás a sorsnak, hogy teljesebb képet kaphatott a családja anyai ágának múltjáról.

Bernadett ráadásul hosszú évek óta ereklyeként őrzi a Belle-ágról rámaradt régi örökséget: egy százötven éves karácsonyfatalpat.

„A karácsonyfatalpat még az édesanyámtól örököltem, ő pedig az ő szüleitől. Generációk óta a családunké, másfél évszázada mindenki ebben állította fel a fát karácsonykor. Jöhettek háborúk, forradalmak, veszedelem és nehézségek, a karácsonyfatalp mindig velünk volt, nem kallódott el a történelem nehézségei közepette sem. Remélem, a gyermekeim is továbbörökítik majd egyszer ezt az egyszerű, de mégis olyan fontos családi emléket” – fogalmazott a színésznő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!