karmolta a pilótákat

2021.03.01. 19:02

Egy agresszív macska miatt hajtott végre kényszerleszállást egy utasszállító

Az állat vélhetően takarítás közben szökött föl a vasmadár fedélzetére.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

A szudáni Tarco légitársaság egyik Kartúmból Dohában tartó járatának kényszerleszállást kellett végrehajtania szerda délután, miután egy agresszív házi macska bejutott a pilótafülkébe és rátámadt a pilótákra – írja az Al-Sudani helyi hírügynökség beszámolójára hivatkozva a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

Az Al-Sudan birtokába került dokumentumok alapján

a gépeltérítő macska nem az utasokhoz tartozott. A repülőgép egy éjszakát töltött a kartúmi repülőtér egyik hangárjában a felszállás előtt, így a legvalószínűbb forgatókönyv szerint az állat a takarítás vagy a műszaki átvizsgálás során szökött fel a fedélzetre, ahol aztán a pilótafülkében húzta meg magát.

Az utasszállító körülbelül fél órája lehetett a levegőben, amikor macska előbújt a rejtekhelyéről, majd rátámadt a pilótára és a másodpilótára. Az állat annyira agresszív volt, hogy a pilóta végül megfordította a gépet és visszatért a Kartúmi Nemzetközi Repülőtérre.

Bármennyire furcsa, de nem a mostani az első ilyen típusú „gépeltérítés”. 2004-ben egy belga légitársaság repülőgépe, melynek a fedélzetén 62 ember tartózkodott, volt kénytelen visszatérni Brüsszelbe, miután az egy Gin nevű macska megszökött az utazótáskájából, amikor ételt szolgáltak fel a legénységnek.

A stresszes cica besurrant a pilótafülkébe, majd megkarmolta a másodpilóta arcát, aki ettől úgy bepánikolt, hogy a pilóta a kényszerleszállás mellett döntött.

Szintén 2004-ben egy bangladesi teherszállító repülőgép pilótáját kellett elsősegélyben részesíteni, miután egy fedélzetre szökött kóbor macska megkarmolta a lábát. Ebben az esetben a pilóták úgy döntöttek, hogy befejezik a repülést. A dakkai leszállás után a személyzet mindenhol keresték az állatot, de végül sosem került elő – írja a Ripost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!