Bulvár-celeb

2021.04.27. 06:50

Kiderült: ennyi a büntetés, ha védettségi igazolvány nélkül engednek be az étterembe

A rendelet egyértelműen kimondja, hogy kinek a kötelessége ellenőrizni és kit büntetnek meg, ha valaki védettségi igazolás nélkül tartózkodik szállodában, moziban.

Forrás: Ripost

A védettségi igazolvány belépőt jelent bizonyos helyekre az újranyitás után. Amint meglesz a négymillió beoltott, újabb lépéseket tehetünk az újranyitás felé. A kormányzati oldalon hozták nyilvánosságra a következő lépéseket – írja a Ripost.

Névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány.

A védettséget a védettségi igazolvány bemutatásával kell igazolni. A kártyát a helyiség üzemeltetője vagy a szolgáltatás nyújtója ellenőrzi.

Kiderült: aki nem ellenőrzi a védettséget, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal sújtható, de egy évre be is zárathatják a helyet.

A védettségi igazolványt az első oltás vagy a betegségből való felgyógyulás után állítják ki. Előfordul, hogy előbb érkezik meg az igazolvány, mint ahogy az adott személy a második oltását megkapja. Az ellenanyag-termelés azonban már az első dózis után elkezdődik, ezért onnantól már nagyjából védettnek tekinthető a beoltott.

A kormányinfón az hangzott el korábban, hogy a négymilliomodik magyar beoltott után lépnek majd életbe a kártya előnyei, így a QR-kód gyakorlati szerepe is.

 

A kártya ingyenes

Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítását külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét. Aki átesett a betegségen, 6 hónapig tekinthető védettnek. Aki az ellenanyag termelődését bizonyítja teszttel, 3 hónapra kaphat igazolványt, de az nem ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!