elégedettebbek az állásukkal

2018.05.22. 19:37

Csökkent a kivándorlást fontolgató lengyelek száma

Egy munkaközvetítő cég felmérése szerint már nem az Egyesült Királyság a fő célpont, hanem Németország és Hollandia.

A Work Service lengyel munkaközvetítő cég évente vizsgáltatja a lengyelek külföldi munkavállalásra való hajlandóságát. Idén a megkérdezettek 11,8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fontolgatja az ilyen célú kivándorlást. Ez 2 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi adatnál.

A kivándorolást tervezők közül 85 százalék nem rendelkezik felső fokú végzettséggel. A szakképzett személyeknek csak egy ötöde vállalna munkát külföldön, ami a tavalyi felmérés adataihoz képest 9 százalékos visszaesést jelent.

A munkanélküliek körében a kivándorlási hajlandóság viszonylag alacsony (13 százalékos), miközben a kiutazást fontolgatók 69 százalékának jelenleg van állása.

A vizsgálat eredményei azt is mutatják, hogy a kiutazást fontolgatók fő célországa az előző évektől eltérően nem az Egyesült Királyság lenne, ahova csak a válaszadók 6 százaléka kívánkozik, hanem Németország (31 százalék) és Hollandia (15 százalék).

A külföldön munkát vállalni akarók közül 24 százalék le is telepedne egy másik országban, 20 százalékuk néhány évre utazna ki, 31,5 százalék három hónaptól egy évig terjedő időt töltene Lengyelországon kívül.

A külföldi munkavállalást a lengyelek 87 százaléka egyáltalán nem fontolgatja, 40 százalék azért, mert elégedett az állásával. Ez utóbbi mutató 5 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A megkérdezettek 5 százaléka azért nem vándorolna ki, mert attól tart, hogy külföldön rossz bánásmódban részesülhet.

A felmérést a Kantar Millward Brown véleménykutató cég végezte el március végén egy 708 fős mintán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában