Meditatív látvány és zene

2020.07.01. 17:57

10 évig nézett a Napba: lenyűgöző videón az idő múlása

Napfigyelő műhold, a Solar Dynamics Observatory (SDO) figyeli folyamatosan a Naprendszer központi csillagját.

Forrás: Shutterstock

A NASA lélegzetelállítóan szép timelapse-videót tett közzé tíz év felvételeiből. Az egyórás videó alatt Lars Leonhard német zenész Solar Observer című, magával ragadó aláfestő zenéje szól.

Az amerikai űrkutatási hivatal SDO műholdja eddig 425 millió nagy felbontású képet készített a Napról, csaknem 20 millió gigabyte-nyi adatot összegyűjtve az elmúlt egy évtizedben. Ezek az információk számtalan felfedezéshez segítették hozzá a kutatókat a Nap működésére, valamint annak Naprendszerre gyakorolt hatásaira vonatkozóan.

Műszereivel az SDO 0,75 másodpercenként készít egy képet a Napról.

Csak a légköri képalkotó műszeregyüttese (AIA) 12 másodpercenként készít felvételeket 10 különböző hullámhosszon. A tíz évet tömörítő 61 perces videóhoz egy bizonyos hullámhosszon készült felvételeket használtak fel.

A videón látszanak a 11 évig tartó napciklus során megfigyelhető naptevékenységi jelenségek, valamint olyan jelentős események, mint a bolygóáthaladások és a kitörések.

Noha az SDO egy pillanatra sem tévesztette szem elől a Napot, mégis vannak pillanatok, amelyeket elszalasztott, például amikor a Föld vagy a Hold rövid időre kitakarták a műholdat.

Az SDO misszió várhatóan 2030-ig folytatja a Nap megfigyelését.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!