Tippek-trükkök

2018.12.25. 14:38

5 + 1 beállítás, amit az új mobilban elsőként változtassunk meg

Minden új készülék az izgatott várakozás és a türelmetlenség keverékét hozza tulajdonosának.

Annyi minden szokatlanul megváltozik, különösen akkor, ha olyan gyártóra váltott a felhasználó, amelyik az eddigiektől merőben eltérő beállításokkal kínálja Android okostelefonját.

Hogy az örömből ne legyen csalódás, megmutatjuk, melyik az a pár beállítás, amelyik kezdetben sokaknak a legtöbb bosszúságot okozza.

1. Kapcsoljuk ki az érintési hangokat és rezgéseket

Kevés, az úgynevezett haptikus visszajelzésnél fölöslegesebb funkció van. A valódi fizikai gombok érzetét pótolni hivatott rezgések és hangok nem csak idegesítők tudnak lenni.

Ráadásul ugyanis még jócskán pusztítják az akkumulátor szufláját, mert a rezgéseket kis elektromotor állítja elő, ami kimutathatóan eszi az akkut.

Az érintési válasz hangok és rezgéseinek leállítása:

Mint mindig, készüléke válogatja, hogy pontosan milyen elnevezésű menüpont alatt leljük meg az opciókat.

Lépjünk a Beállítások/ Hangok és rezgés/ Egyéb hangok menüpontba, itt többnyire tolókapcsolóval lehet kiiktatni a billentyűzet, a képernyőzár, a töltés, a képernyőérintések hangjait, az érintést visszajelző vibrációkat.

Megjegyzés: ha az okostelefonot idős ember fogja használni, akinek tompább az érzékelése, akkor mégis ajánlott meghagyni a tapintásra rezgő visszajelzéseket, mert könnyebben fogja észlelni, ha megérintette a képernyőt.

2. Szövegbevitelkor is idegesítő

Rendben, kikapcsoltuk a haptikus visszajelzést, de mégis rezeg a mobil beíráskor…

Sajnos a virtuális billentyűzetnek saját lelkivilága van: ahhoz, hogy felhagyjon az izgés-mozgással, magának a billentyűzetnek a beállításaiban kell rendet tennünk.

Válasszuk a Beállítások/ Nyelv és bevitel/ Virtuális billentyűzet lehetőséget. (Egyes eszközökön, például a Samsung telefonokon az Általános kezelés/ Nyelv és a bevitel menüpontban rejtették el.)

A billentyűzet beállításaiban deaktiváljuk a „Billentyűzet hang” és a „Billentyűzet rezgése” opciót.

3. Pofozzuk helyre az automatikus javítást

Nagyszerű találmány, de az esetek jelentős részében több bosszúságot okoz, mint örömet. Kényelmes, ha a telefon gépelés közben ajánlja a szavakat, amiket szerinte be akarunk majd írni, de rémes tud lenni, ha önműködően helyettesíteni vagy javítani kezd.

A legtöbb telefonon az automatikus javítás meglehetősen agresszíven viselkedik: jó ötlet azonnal kikapcsolni:

Keressük meg a Beállítások/ Nyelv és bevitel/ Virtuális billentyűzet lehetőséget, válasszuk a használt billentyűzetet, majd kapcsoljuk ki a szolgáltatást a Szöveg korrekció” gombbal.

4. Tiltsuk le az összes felesleges előtelepített alkalmazást

Alig akad gyártó, amelyik – szerintünk téves, de biztosan idegesítő – marketing megfontolások miatt nem pakol az új telefonba olyan alkalmazásokat, amelyekre mi sohasem vágytunk.

Vagy fizetős appok próbaidős, netán hirdetésekkel zsúfolt változatait találjuk a készüléken, vagy csak egyszerűen a gyártó nagyszerűségének méltatására alkalmas fölösleges szolgáltatásokat.

Ezek gyakran a háttérben futnak, helyet és energiát pazarolnak.

Sajnos csak a rootolt telefonokon tudunk végleg megszabadulni tőlük (viszont akkor lőttek a garanciának is), de hibernálni lehet ezeket a kacatokat.

Lépjünk a Beállítások/ Alkalmazások menüpontba, válasszuk ki a letiltani kívánt alkalmazást és nyomjunk bátran a letiltásra.

5. Kapcsoljuk ki a rendszerindító zajongást

Vélhetően szintén a gyári, néha a szolgáltatói marketingrészlegek lehetnek bűnösek abban, hogy a készülék bekapcsolását, vagy újraindítását hangos zenebona, valamint látványosnak szánt animáció kíséri.

Otthon, egyedül nem nagy ügy, de társaságban kicsit ostobán fest a dolog.

Az új Android mobilok többségén a rendszerindító cirkusz kikapcsolható többnyire a Beállítások/ Hangok menüpontban.

+ 1. Módosítsuk a csengőhangot

Megelőzhetjük a vicces jelenetet, hogy ne kapkodjunk a zsebünkhez, mikor megszólal a buszon utazó ismeretlennek a miénkkel azonos gyártmányú készüléke.

Többnyire a hangbeállításnál is meghatározhatjuk, hogy milyen dallam legyen a csengőhangunk. A néhány makacs készülék gyártójának túljárhatunk az eszén például a Ringtone Maker nevű egyszerű, ingyenes zeneszerkesztő segítségével.

Ezzel a programmal nem csak csengőhangnak adhatunk (vághatunk, szerkeszthetünk) bármilyen zenei anyagot, hanem akár egyedi e-mail, üzenetküldő hangot is meghatározhatunk. A csengőhang beállítása után letörölhetjük a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!