Hálózat nélkül

2019.12.17. 06:00

Lázongás? Kihúzzák a dugót az internetből

Egyre gyakoribb: egészen egyszerűen elzárják a kommunikációs csapot a háborgók elől.

Forrás: Shutterstock

India a világ vezető állama, ha az internet leállításának gyakoriságát nézzük – fogalmazott szomorú iróniával a CNN. Miután a polgárok múlt hét csütörtökön kivonultak az utcára, hogy tiltakozzanak egy új jogszabály ellen, egyszerűen elzárták a hatóságok az internetet. Kezdetben néhány órára, aztán napokra.

A hivatalos indoklás szerint a cél megelőzni, illetve megfékezni a kitörő erőszakot. A tüntetők azonban úgy vélik, a kormány

el akarja fojtani a közösségi médiában zajló vitát,

megnehezíteni a tiltakozások szervezését.

Az aggasztó eljárás világszerte mind gyakoribbá, Indiában pedig kezd szinte hétköznapi „megoldássá” válni.

A mind jobban összekapcsolódó világban a net szüneteltetése egyik meghatározó módszere lett a kormányzati elnyomás gyakorlásának. 2016-ban az ENSZ elítélte az emberi jogokat és a szólásszabadságot sértő internet leállításokat. Nem véletlen, hogy olyan országok nehezményezték ezt, mint Oroszország, Kína, Szaúd-Arábia és India.

Fotó: Internet Shutdowns

A térkép az ide kattintva elérhető Internet Shutdowns oldalon mutatja, egyre gyakoribbak a lekapcsolások a hatalmas országban.

Bár India vezeti a statisztikát, sajnos világszerte erősödő tendenciáról van szó: az Access Now szerint 2018-ban Ázsia és Afrika huszonöt országában 196 alkalommal nyúltak ehhez az eszközhöz.

This is what our inbox looks like today morning.

Thank you for your continuous support in tracking shutdowns. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#LetTheNetWork #keepiton pic.twitter.com/0UPxnyXYRw

— InternetShutdowns.in (@NetShutdowns) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">2019. december 16.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!