Kereskedelmi háború

2020.09.21. 10:32

Mégis mehet a TikTok? Követhetetlen változások

Per pillanat úgy néz ki, ha két amerikai cég csinálja Amerikában, akkor maradhat.

TvBoy olasz street art művész „Smart Love” nevű falfestménye egy milánói utcán. ‎Hszi Csin-ping egy iPhone-t tart, míg ölti a Huawei okostelefonjával fogó Donald Trumpot.

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Pénteki hír volt, hogy Washington vasárnaptól betiltja a TikTok és a WeChat letöltését. Aztán tegnap kiderült, hogy Trump elnök közölte, támogatja a videomegosztó alkalmazás egyesült államokbeli működését ezután is lehetővé tevő elvi megállapodást, amelyet

az Oracle és a Walmart amerikai cég kötött meg újabban a kínai tulajdonossal, a Bytedance-szel.

Az Oracle üzletbe lépésről eddig is terjedtek híresztelések, a Wallmart felbukkanása azonban igazi meglepetés. Mindkét cégnek ismeretlen az a közeg, amelyben a videomegosztó TikTok pillanatok alatt olyan hihetetlenül népszerű lett. Az Oracle üzleti szoftvereket gyárt, a Wallmart pedig hipermarketeket üzemeltet, a világ legnagyobb kiskereskedelmi vállalataként.

Az elnök bejelentését követően az amerikai kereskedelmi minisztérium közölte, hogy szeptember 27-éig felfüggeszti azt a pénteken kiadott rendeletet, amelyben vasárnapi hatállyal megtiltotta az Egyesült Államokon belül a TikTok letöltését az Apple és a Google alkalmazás-áruházaiból.

A betiltást a tárca a következővel indokolta: „a Kínai Kommunista Párt nyilvánvalóvá tette, hogy módjában, illetve szándékában is áll felhasználni az alkalmazást az Egyesült Államok nemzetbiztonságának, külpolitikájának és gazdaságának veszélyeztetésére”.

Mintegy 100 millió amerikai használja a TikTokot, a világon pedig 2,2 milliárd felhasználója van. Egy tájékozott forrás szerint a haladék lehetőséget ad a három cégnek arra, hogy véglegesítsék megállapodásukat egy olyan társaság létrehozásáról, amely irányítaná a videomegosztó egyesült államokbeli működését Washington aggályainak orvoslásával. Ennek

az elnöki tiltás nyomán létrejövő cégnek TikTok Global lesz a neve.

Trump azt mondta újságíróknak a washingtoni Fehér Házban: az Oracle és a Walmart teljesen az ellenőrzése alatt fogja tartani a TikTok Global működését, a biztonság százszázalékos lesz, és a vállalkozás 25 ezer amerikainak fog munkát adni Texas államban.

A kínai állam még nem hagyta jóvá a megállapodást – jegyezte meg a Reuters.

Egy lendülettel egy kaliforniai bíró is felfüggesztette az amerikai kormány döntését a WeChat betiltásáról.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium nemzetbiztonsági okokra hivatkozva szintén pénteken jelentette be az Egyesült Államokban 19 millió felhasználóval rendelkező WeChat kínai üzenetküldő szolgáltatás letöltésének betiltását. A rendelkezés vasárnap, helyi idő szerint éjjel 11 óra 59 perckor lépne érvénybe. Laurel Beeler bírónő átmeneti időre szóló döntése a felfüggesztésről vasárnaptól érvényes.

A bírónő döntését a WeChat tulajdonosa, a kínai Tencent Holdings és a WeChat Felhasználók Szövetsége nevű nonprofit szervezet győzelmeként értékelik az elemzők. A nonprofit szervezet augusztus végén nyújtott be panaszt a kormányzat ellen. A szervezet – a The Wall Street Journal amerikai gazdasági napilap közlése szerint – nem áll kapcsolatban a Tencent Holdingsszal, és saját állítása szerint olyan felhasználói csoportokat képvisel, amelyeknek tagjai üzleti, vagy magáncélokra alkalmazzák a WeChatet.

A döntés 22 oldalas indoklásában Beeler bírónő egyetértett a felhasználói csoportok szólásszabadságra hivatkozó érvelésével. „Jelenleg nem áll rendelkezésre életképes platform vagy applikáció a kínaiul beszélők és a kínai-amerikai közösségek számára” – fogalmazott Beeler.

Hangoztatta, hogy a WeChat „valójában az egyetlen kommunikációs lehetőség sok közösség számára, s nemcsak azért, mert Kína betilt másfajta applikációkat, hanem azért is, mert sok kínaiul beszélőnek, akinek korlátozott az angolnyelvtudása, nincs más lehetősége, mint a WeChat”.

A WeChat mobilapplikációnak az Egyesült Államokban 19 millió, világszerte pedig 1,2 milliárd felhasználója van.

Üzenetközvetítésre, telefonálásra és pénzátutalásra alkalmazzák, de közösségi médiaként is használják, és a kínai vállalatok, valamint a Kínában tevékenykedő amerikai cégek üzleti kommunikációra és marketingre is használják.

A Trump-adminisztráció álláspontja szerint azokat az adatokat, amelyeket az amerikai felhasználókról gyűjt, a WeChat megoszthatja a kínai kormányzattal. A WeChat ezt tagadja, s azt állítja, hogy a felhasználók adatait a legszigorúbb adatvédelmi előírások szerint védelmezi.

A kaliforniai bírónő az írásos indoklásban kitért arra is, hogy miközben az amerikai kormányzat nemzetbiztonsági aggodalmai jelentősek, addig szerinte „a WeChatre vonatkozó bizonyítékok szerények”.

Fotó: AFP

Borítóképünk és az illusztráció részlet TvBoy olasz street art művész „Smart Love” nevű falfestményéből. ‎Hszi Csin-ping egy iPhone-t tart, míg öleli a Huawei okostelefonját fogó Donald Trumpot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!