Fesz van

2021.01.29. 15:34

Nem Kínában akar iPhone-t gyártani, költözködik az Apple

Mielőbb Kínán kívül akarja tudni az iPhone, az iPad, a Mac és más termékeinek gyártását – szellőztette meg a Nikkei Asia.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója (b) mutatja az új iPhone 7 mobiltelefont Maddie Ziegler amerikai táncosnõnek.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Monica Davey

A kiszivárogtatások szerint a technológiai óriás tovább gyorsítja termelésének diverzifikálását más, olcsón termelő országokba, annak ellenére, hogy reménykednek abban, hogy az USA-Kína feszültségek enyhülni fognak Joe Biden elnöksége alatt.

Az Apple Indiába és Vietnamba akar távozni: az iPad gyártása Vietnamban már ez év közepén megkezdődik.

Hosszabb ideje felértékelődőben van Vietnam szerepe a csúcstechnológiás készülékek gyártásában,

a minap adtunk hírt például a Korea Herald pletykájáról, hogy az LG okostelefonos üzletágát a vietnámi Vingroup Co. vásárolná meg.

A kaliforniai technológiai óriás Indiában is fokozza az iPhone-termelést. Források szerint a lehető leghamarabb, még ebben a negyedévben ott kezdik el gyártani a legújabb iPhone 12-es szériát – a vállalat első 5G-os okostelefonjait.

Az Apple a folyamatos diverzifikációs stratégia részeként növeli az okoshangszórók, fülhallgatók és számítógépek termelési kapacitását Délkelet-Ázsiában.

Költségcsökkentés okán Vietnamba viszi cupertinói óriás a legújabb HomePod Mini, valamint különféle AirPods-ok gyártását.

Malajziába vitték a Mac Mini asztali számítógép gyártását is, bár úgy fest,

az Apple számítógépgyártásának nagy része Kínában marad.

Az Apple-beszállítók azon munkálkodnak, hogy kielégítsék Cupertino olcsóbb gyártási bázisok iránti igényeit. A legfontosabb beszállító, a tajvani Foxconn – hivatalosan Hon Hai Precision Industry – tavaly év végén 270 millió dollárt tolt egy leányvállalat létrehozására Vietnamban.

A Luxshare Precision Industry nevezetű új iPhone-összeszerelő, az AirPod-ok egyik legfontosabb szállítója Vietnam északi részén növeli kapacitását a HomePod Mini számára.

Az Apple lépései illeszkednek a globális technológiai óriások azon törekvései közé, hogy

csökkenteni próbálják termelési függőségüket Kínától, amelyet régóta egyszerűen csak a világ gyárának neveznek.

Az ország növekvő munkaerőköltségei, a Washington és Peking közötti elhúzódó kereskedelmi feszültségek, valamint az ellátási láncot súlyosan megzavaró koronavírus-járvány kitörése mind arra a kockázatra hívják fel a figyelmet, hogy az egyik ország túlságosan függ a másiktól. Ráadásul az amerikai kormány is „ellátási lánc szerkezetátalakítási” kampányba kezdett, és arra ösztönzi a technológiai beszállítókat, hogy távolodjanak el Kínától.

Borítóképünkön Tim Cook, az Apple vezérigazgatója (b) mutatja be az iPhone 7-est Maddie Ziegler amerikai táncosnõnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!