Szeretsz engem robot

2021.01.14. 12:30

Nézze, milyen édesek a táncoló robotok! Hát… (videó)

Közel 25 millióan látták a Youtube-on, hogy a Boston Dynamics robotjai mennyire viccesen táncolnak a Do You Love Me dallamára.

Forrás: Boston Dynamics/ Youtube

Az amerikai gyártó hivatalos posztja szerint az alábbi videóval akarják „megünnepelni reményeik szerint egy boldogabb év kezdetét, s mindannyiunknak boldog új évet kívánnak”.

Sokak számára meglehetősen rémisztőek ezek a robotok. A Boston Dymanics ezért a humanoid Atlas robotot és Spot „kutyát”, a négylábú fejlesztést dobta be táncolni. A produkció művészi formálásában Monica Thomas koreográfus (munkái itt is láthatók) segítette a csúcstechnológiás gyártót.

Az előadás célja a robotok elfogadtatása, barátságosabbá tétele: a hatalmas méretű és teljesítményű gépeket amúgy elsősorban katonai célokra gyártják.

A robotikai fejlesztésekkel foglalkozó, 1992-ben alapított, és 2003-ban a Google által felvásárolt cég legnagyobb megrendelője az Amerikai Védelmi Minisztérium (Pentagon) kutatásokkal foglalkozó cége, a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency).

Fotó: Boston Dynamics

Sokáig az elkészült robotok nem is kerülhettek kereskedelmi forgalomba, de Spot kutyus már megvásárolható 74 ezer 500 dollárért. Rövidesen Európába is eljut, az egyik hazai áruház februári szállításra számít, hazai ára egyelőre ismeretlen – nagy valószínűséggel egy Tesla Model S autó árán lesz kapható.

Spot egyébként dolgozik rendőrökkel különleges helyzetekben, de bevethető veszélyes helyszíneken, tengeri olajfúrótornyokban, sőt kórházakban segíthet COVID-19 betegek osztályozásában.

Atlast azért nehezebb cukiságnak nézni, némi „jóindulattal” pedig ilyen videókat készítenek róla:

Ez pedig egy hivatalos, gyártói felvétel:

Bukfencezés, szaltózás és más emberszerű mutatvány sem hozza zavarba. Hírek szerint Spot után őt is kiengedik a polgári világba, s nyilvános forgalomba kerül.

Meglehet, csakugyan megszelídül a projekt: hírek szerint a messze nem csak autógyártással foglalkozó Hyundai vásárolta fel. Az Industry Week szerint a beruházás bizonyítja a gyártó elkötelezettségét a fejlett technológiák, köztük a robotika, az autonóm képességek, s más a jövőbe tekintő elektronikus technikák iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!