Tűtől az S Penig

2021.10.19. 12:18

Hogyan formálja a divattervezést a digitalizáció?

A divatmárkák legújabb darabjai már digitális tervezéssel készülnek: a technológia fejlődése az élet minden területére, így a kreatív iparágakra és a divatra is hatással van.

Forrás: Samsung

A tű és a szövőszék feltalálásától hosszú út vezetett a 3D nyomtatással alkotott kreációkig, a jelentős fejlesztések pedig minden alkalommal új stílusokat is hoztak magukkal. A Samsung magyar tervezőkkel közösen létrehozott Z Style kollekciója egy újabb lépést tesz ezen az úton, hiszen egyedülálló mobiltechnológiák segítségével készül. A Kata Szegedi, az Anna Amélie és a VYF márkák művészei az összehajtható Galaxy Z Fold3 5G és Galaxy Z Flip3 5G készülékekkel,

digitális alkotási folyamattal terveznek új ruhákat, táskákat és sálakat.

A Z Style kollekció tervezése már elkezdődött, az alkotók az okostelefonok és az S Pen segítségével szabadjára engedhetik a fantáziájukat és mind a formavilág, mind pedig a minták terén kísérletezhetnek. A csúcstechnológiával könnyen inspirálódhatnak és a multitasking funkcióknak köszönhetően a nekik tetsző elemeket azonnal átemelhetik a tervekbe vagy átalakíthatják az S Pennel. A tervezők munkája így jelentősen egyszerűbb és több lehetőségük nyílik új ötleteket, stílusokat kipróbálni. A technológia és a divat régóta hatással van egymásra, az új találmányok általában új irányzatok megjelenésével is jártak.

Az ipari forradalom egyik legfontosabb vívmánya éppen a szövőszékek automatizálása és gyárakba szervezése volt. Az itt megtermelt, nagy mennyiségben rendelkezésre álló, jó minőségű szövetek a 18. században szélesebb körben is elérhetővé tették a divatos, magas minőségű öltözékeket. Az haute couture szabászat Charles Frederick Worth angol tervező nevéhez fűződik, aki Párizsban alkotott egyedi kollekciókat megrendelői számára a legújabb gyárakban készült pamut és selyem anyagokból. Az első varrógépek az 1830-as években az ő munkáját is jelentősen felgyorsították, hiszen csak az igazán bonyolult szabásminták esetében volt szükség kézi varrásra.

A divat mai sokszínűségéhez nagyban hozzájárult a 19. század jelentős innovációja, a szintetikus színezés. Korábban az anyagok festése drága és időigényes folyamat volt, azonban egy vegyész véletlen felfedezése után a színek sokkal több ember számára elérhetővé váltak és hamarosan a különböző minták nyomása is általános eljárás lett, így a tervezők nem csak szabással és varrással mutathatták meg a kézügyességüket. Később, a különböző műanyagok megjelenésével egyre különlegesebb kreációk születtek, ezek színezésével és mintázásával pedig el is érkezett a ma megszokott divatmárkák és ruhadarabok kora.

A tervezők ma is folyamatosan kísérleteznek a technológiával,

egyre több lehetőséget ad például a 3D nyomtatás elterjedése.

Ennek segítségével a művészek akár otthon, kis mennyiségben is legyárthatnak egy-egy sorozatot, így nagyobb kreatív szabadságot élvezhetnek, mint ha egy teljes gyártósor működtetésére lenne szükség. A digitális tervezés a mindennapok részévé vált, a legújabb Samsung okostelefonokkal pedig bármikor elkezdhetnek rajzolni az alkotók, így azonnal digitális tervek születhetnek.

„Nagyon kedvelem a Galaxy Z Fold3 5G használatában, hogy összecsukva egy kompakt kis vázlatfüzethez hasonlít, amit bárhová magammal vihetek.” – mondta el Oláh Anna, az Anna Amélie tervezője. „Imádom a sokoldalúságát, és hogy egyszerűen használhatom akár több feladatra is a képernyő kettéosztásával. Az S Pen teljesen olyan, mint egy valódi ceruza, kiválóan használható a finom vonalak megrajzolására is.” – tette hozzá Szécsi Tamás, a VYF alkotója.

„A divat folyamatosan változik, és a fenntartható megoldások mellett fontos irány, hogy egyre több hazai tervező is használja a technológia vívmányait. Kifejezetten szeretem, hogy a divat és a technológia kettőse mindig innovációkat hoz magával. Ez persze mindig jellemző volt az iparágra, de a digitális tervezőasztalok korában egészen másképp készül egy-egy kollekció, mint akár csak 10-20 éve. A digitalizált megoldások révén ráadásul sok munkát, alapanyagot vagy éppen energiát spórolhatnak meg a tervezők. Az elmúlt másfél évben egy újabb trend is kirajzolódni látszik nemzetközi szinten, ugyanis egyre több márka rukkol elő digitális kollekciókkal, amelyeket egy-egy applikáció vagy filter segítségével tudnak magukra igazítani az érdeklődők.” – tette hozzá Csalár Bence, divatszakértő, a fenntartható divat kutatója.

„Nagyon érdekes látni, hogyan változtatja meg a tervezők munkáját és lehetőségeit a mobiltechnológiánk. Az S Pen használatával a digitális tervezés mellett a napi ügyek intézése is egyszerűbbé válik, így ezek a megoldások a teljes vállalkozás működésére hatással vannak – mondta el Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője. – Az alkotók mellett persze minket, divatkedvelőket is segítenek a technológiai újítások, hiszen sokkal több stílust és dizájnert megismerhetünk és a kiterjesztett valóság alapú megoldásokkal akár online felpróbálhatjuk a kedvenc darabjainkat.”

Borítóképünkön a Z Fold3

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!