Irány a Mars!

2021.11.21. 14:00

2022 elején kerülheti meg először a Földet az Elon Musk-féle Starship űrhajó

A SpaceX a jövendőbeli holdraszállásokhoz, sőt esetleg más bolygóközi utazásokhoz tervezi a járművet.

(FILES) In this file photo taken on March 14, 2019 Tesla CEO Elon Musk reacts during the unveiling of the new Tesla Model Y in Hawthorne, California. - Another zany tweet or a real question? Elon Musk polled his more than 62 million Twitter followers Saturday about whether he should sell 10 percent of his Tesla shares, insisting he would do as voters say. The over-the-top electric car maker's query follows a proposal by Congressional Democrats to tax the super-wealthy more heavily by targeting stocks, which are usually only taxed when sold. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Frederic J. BROWN

Decemberben egy sor tesztet fognak végrehajtani az óriásrakétával, és januárban remélhetőleg sor kerülhet az első Föld körüli próbarepülésre – közölte az amerikai milliárdos szerdán az Amerikai Tudományos Akadémia (NAS) egy fórumán.

Musk elismerte, hogy maga sem igazán bízik a „sok kockázattal járó” kísérleti űrrepülés sikerében, de szerinte így is nagy lépést tesznek előre a fejlesztésben.

Sok félresiklott tesztrepülés után a Starship prototípusának sikerült a levegőbe emelkednie és épségben landolnia, de földkörüli útra még sosem indult.

A sikeres felszállás és landolás videóját itt is megnézheti:

Musk az év végére várja a légügyi hatóság repülési engedélyét, 2022-re további tucatnyi vagy még több tesztrepülést terveznek, a többszöri repülésre felhasználható, így költséghatékony űrhajónak a tervek szerint 2023-ra kell készen állnia az első teherszállító űrrepülésekre.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) 2025-től szeretné igénybe venni a SpaceX űrhajóját a Holdra való visszatéréshez 50 év után. Musknak ennél sokkal becsvágyóbb tervei vannak:

olyan űrhajót akar, amellyel sok – akár több száz – embert vagy nagy teherszállítmányt lehet eljuttatni a Naprendszer bármely zugába és ezzel lehetővé tenni más bolygók benépesítését.

Előadásában Elon Musk „rendkívül fontosnak” nevezte, hogy az emberiség a lehető leghamarabb megpróbáljon belakni más bolygókat, mert „a Föld végül lakhatatlan lesz”. A vállalkozó felvetette, hogy szükség lehet az óriásűrhajók sorozatgyártásának beindítására; szerinte mintegy 1000 nagyméretű űrhajóra lehet szükség ahhoz, hogy az emberiség „multiplanetárissá” váljon.

Musk már 2016-ban felvetette a Mars benépesítésének ötletét, akkor ismertetett elképzelése szerint az első emberek már 2025-ben elindulhatnak a vörös bolygóra. Az amerikai űrkutatási hivatal legkorábban a 2030-as években tart megvalósíthatónak egy Mars-missziót.

Borítóképünkön Elon Musk amerikai milliárdos, a SpaceX űrvállalat tulajdonosa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!