Szabályoznák a kriptofizetést

2022.04.11. 15:06

Megszüntetné az EU a kriptotranzakciók névtelenségét

Április elején az Európai Parlament pénzügyi bizottsága megszavazott egy olyan törvényjavaslatot, mely átláthatóbbá tenné az összes kriptovalutás tranzakciót.

Az új szabályok szerint az összes kripto átutalásának tartalmaznia kell a vagyon forrására és tulajdonosára, illetve a kedvezményezettre vonatkozó összes információt. Magyarul, a kriptovaluta tulajdonosának meg kell adnia a saját személyes adatait, és azét is, akinek utalja az adott vagyontárgyat.


A zsarolóvírus terjedését szüntetnék meg


A szabályok minden tranzakcióra vonatkoznak, értékhatár nélkül. Ezzel a névtelen tranzakciók lehetőségét a kriptovaluta és egyéb kriptovagyontárgyak esetében megszüntetnék. Egy korábbi verzióban csak az 1000 euró feletti utalásoknál kellett volna megadni az adatokat. Mivel azonban ezzel a lehetőséggel könnyen kijátszható a rendszer, online könnyedén lehet többször ezer eurót küldeni, a javaslatot módosították.


A kriptotranzakciók névtelenségének megszüntetésével az EU nem titkolt célja az online bűnözés visszaszorítása. A régóta népszerű zsarolóvírusok azért olyan népszerűek a kiberbűnözők körében, mert a kriptovalutában fizetett váltságdíjak biztosítják számukra a névtelenséget, így lehetetlen kideríteni, kik követték el a bűncselekményt.


A kriptotőzsdék felelőssége lesz


A pénzmosás tekintetében magas kockázatúnak ítélt alanyokat egy speciális nyilvános regiszterben tartják majd nyilván. Minden kriptovaluta tranzakció teljesítése előtt a kriptotőzsdéknek ellenőrizniük kell, hogy az érintettek nem szerepelnek ebben a nyilvántartásban, és csak azután teljesíthetik az utalást.


A gyanús tranzakciókat a tőzsdéknek kell jelenteniük a hatóságoknak. Ez azt is jelenti, hogy a szabályozást figyelmen kívül hagyó kriptotőzsdék kiszorulnak az EU-s piacról. A szabályozásról az Európai Parlament és a EU Bizottságnak is döntenie kell, mielőtt érvénybe lépne.


A G Data szerint a kriptovalutákkal és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazásokkal a bűnözők gyakran visszaélnek. Legutóbb az Észak-Koreához köthető Lazarus csoport egy trójait tartalmazó kriptovaluta pénztárca alkalmazást terjesztett, melynek segítségével átvehették az ellenőrzést a megfertőzött rendszer felett.


Tavaly nyáron az FBI figyelmeztetett az egyre terjedő kriptovaluta elleni támadásokra, és az orosz Hydra nevű, dark weben működő online piactér elemzésével egy kis ízelítőt kaphattunk a kriptovaluták által lehetővé tett illegális kereskedelemről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!