Mesterséges intelligencia

2022.08.02. 14:59

Szabad árusítanunk a mesterséges intelligenciával készített képeinket?

Egyre több olyan, nyilvánosan is elérhető mesterséges intelligencia által működtetett online platformot találunk a weben, amely lenyűgözően szép alkotásokat hoz létre pusztán szöveges utasítások alapján.

Kérdés, hogy ezeket az MI alkotja, vagy azok a felhasználók, akik szellemes, eredeti parancsokat adnak ki számára? Kinek a szellemi tulajdonát képezik ezek a művek? Ha generáltatunk egy ilyen képet, s igazán jól sikerült, árusíthatjuk-e?

A válasz – többnyire – igen. S a gyakorlat azt mutatja, hogy nem is csekély pénzekért adják el a gépi műalkotásokat. Változó, hogy melyik MI szöveg-képgenerátor milyen értékesítési lehetőséget enged meg.

OpenAI Dall-E2

A mostani egyik legerőteljesebb generátor. Még mindig privát béta verziós, s csak a várólistára lehet jelentkezni, ha csatlakozni kívánunk a tesztelőkhöz.

(Az illusztrációkat Jim Clyde Monge válogatta)

Jelenleg az OpenAI nem engedélyezi semmilyen kép kereskedelmi célú felhasználását és terjesztését. Ehhez képest számos Reddit-felhasználó arról számolt be, hogy felmérésen érdeklődött az OpenAI tőlük, mekkora legyen az ár, ha az eszköz nyilvánosan elérhetővé válik, írja az Mlearning.ai.

Ez azt jelzi, hogy a vállalat a közeljövőben előfizetéses rendszert vezet be, és remélhetően kereskedelmi engedélyt ad ezeknek a képeknek az értékesítésére.

Midjourney

A népszerű MI szöveg-képgenerátor néhány kép erejéig ingyenes, s 5-30 dollárért fizetős hozzáférést nyújt a regisztrált felhasználóknak. Érdemes kipróbálni.

A 10 dolláros havi díjjal megkapjuk a Standard licencet, ami lehetővé teszi a képek másolását, módosítását, egyesítését, közzétételét, terjesztését és/vagy eladását, kivéve a blokklánc-technológiákat.

Blokklánc-technológiához kapcsolódva is lehet használni, ha a Midjourney-nek kifizetjük a bevétel 20%-át.

Wombo Dream

Az egyik legelső nyilvánosan elérhetővé vált művészeti generátor.

Bár nem olyan szép a végeredmény minősége, mint a Dall-E2-é és a MidJourney-é, de ez az MI-eszköz ingyenesen és könnyen használható, s a Wombo jogdíjmentes licencet ad az alkotások másolására vagy újraterjesztésére.

Sokan még szokatlannak tartják, hogy számítógéppel készített műalkotásokat vásároljanak, mások viszont tényleg értékesítik ia a sikerült darabokat. Ezen kívül iparművészek például edzőcipő, póló grafikák tervezésére használják. Tény, hogy a mesterséges intelligencia által generált művészet egyre népszerűbb – és egyre értékesebb.

Borítóképünket Patricia Maschke generálta a Midjourney segítségével (Forrás: AI Art Explorers Facebook csoport)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!