Zöld energia

2022.09.25. 06:00

Bázisállomásai napelemes energiaellátását teszteli a CETIN

Működésének még fenntarthatóbbá tételére három településen – Gyálon, Dunaharasztiban és Érden – teszteli, hogy bázisállomásainak villamosenergia-ellátása milyen hatékonysággal oldható meg helyben termelt zöld energia használatával.

Forrás: CETIN

Magyarország egyik legnagyobb, független integrált telekommunikációs infrastruktúra szolgáltató vállalata mintegy 4000 telephelyen több mint 3900 bázisállomást üzemeltet. A cég most azt vizsgálja meg, hogy ezek áramigényét milyen hatékonysággal és mértékben biztosíthatja napelem.

„A CETIN elkötelezett a modern, hatékony és kiemelkedően magas rendelkezésre állású technológiák mellett, ezzel is támogatva környezetünk védelmét – mondta Ötvös Tamás, a CETIN Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke, a CETIN Csoport regionális technológiai vezetője (CTO). – Célunk, hogy hosszú távon is fenntartható megoldásokat találjunk a mobil távközlési hálózati infrastruktúrák energiahatékonyságára. Ezért nagy várakozással kezdtük meg a napelemes rendszerek üzemi tesztelését három magyarországi bázisállomásunkon.”

Forrás: CETIN

„Minden ágazat valamennyi szereplője számára komoly kihívást jelent, hogy minél hatékonyabban használják fel a lehetőség szerint tiszta forrásból származó energiát. A távközlési szolgáltatások iránti igény folyamatosan nő, ez a bővülés csak akkor lehet fenntartható, ha jó megoldásokat találunk a megújulók egyre nagyobb arányú hasznosítására. A szakminisztérium üdvözli a zöld átállást előmozdító energiahatékonysági beruházásokat és azok előkészületeit, mert e fejlesztések hozzájárulnak Magyarország klímasemlegességi céljainak eléréséhez” – tette hozzá Solymár Károly Balázs, a Technológiai és Ipari Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára.

A hathónapos pilot projekt keretében éles körülmények között, több eltérő konfigurációban próbálják ki fotovoltaikus, azaz napelemes rendszer telepítését, figyelemmel kísérik az engedélyezési folyamatokat, a villamosenergia-megtakarítást és a lehetséges kiépítési módszereket, illetve alkalmazási lehetőségeket. A pilot eredményei alapján születik meg majd a döntés az áramellátás fenntartható átalakításáról figyelembe véve az aktuális energiapolitikai környezetet és ösztönzőket is, ami jelentős környezetvédelmi előnyökkel járna.

A napelemek alapvetően egyenáramot (DC) állítanak elő, és a bázisállomásokon a telekommunikációs eszközök alapvetően szintén DC villamos energiát használnak. Az országos villamosenergia-rendszer, az elosztóhálózat viszont váltakozó áramot (AC) szolgáltat, és a bázisállomás készülékeinek hűtésére szolgáló klímaberendezések jellemzően szintén AC áramot használnak.

Gyálon, az első tesztelt bázisállomáson a napelem DC energiájával direkt elégítik ki a telekommunikációs berendezések DC energiaigényét, így nem keletkezik veszteség az egyenáram váltakozó áramra történő átalakításával. A rendszer nem akkora méretű, hogy a teljes igényt tudja fedezni, így a szükséges további energiát a hálózat biztosítja.

A második helyszínen, Érden a megtermelt DC energiát AC árammá alakítják, és ezt teljes egészében a bázisállomás energiaszükségletének ellátására fordítják, hálózati visszatáplálás nélkül. Ebben a kísérletben azt tesztelik, hogy a későbbiekben egy nagyobb rendszerrel, hálózati energia felhasználása nélkül milyen hatékonysággal lehet megvalósítani az állomás önálló energiaellátását.

A harmadik állomáson, Dunaharasztiban szintén átalakítják a megtermelt DC energiát AC-ra, itt viszont vissza is táplálnak a hálózatba – lényegében ezen az elven működnek a lakossági napelemes megoldások. Itt egy okos energiaszenzor segítségével mérhető a hálózatra visszatermelt energia mennyisége.

A pilot programban részt vevő három bázisállomáson összesen 33 darab napelempanelt szereltek fel, amely teljes várható villamosenergia-megtakarítása összesen közel évi 18,1 MWh (egy átlagos magyar háztartás éves energiafelhasználásának hétszerese, egy mosogatógép elindítása 9100-szor vagy 1,7 millió okostelefon feltöltése). A tesztüzemben az üvegházhatású gázok kibocsátása – hagyományos erőművek használata helyett zöldenergia kiaknázásával – telephelyenként évi mintegy 2,2 tonnával csökken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!