Digitália

2023.01.19. 06:00

A pokol tüze van a szememben – dalolja a chatrobot

Nick Cave kritikát írt a mesterséges intelligencia rendszerről, amelyik megpróbált „Nick Cave stílusában” dalt írni.

Nick Cave

Forrás: AFP

A Bad Seeds frontembere arra reagált, hogy egy rajongója elküldte neki a ChatGPT által előállított dalszövegeket, amiket az ő stílusában írt. A ChatGPT készítésében egészen pontosan megjelennek azok a sötét, misztikus fordulatok, amelyeket tényleg akár Cave is írhatott volna. Ilyenek, mint

Én vagyok a bűnös, én vagyok a szent.

Az énekes azonban „groteszk gúnynak” és „tréfásnak” nevezte a produkciót.

„A ChatGPT nem alkot, hanem másol” – írja Cave a The Red Hand Files-on.

Idővel talán létrehozhat egy olyan dalt, amelyik a felszínen megkülönböztethetetlen az eredetitől, de az mindig csak replikáció lesz, egyfajta burleszk.

„A dalaim a szenvedésből fakadnak, ami alatt azt értem, hogy belső emberi küzdelmeken alapulnak, és amennyire én tudom, az algoritmusok nem éreznek ilyet. Az adatok nem szenvednek.”

„A ChatGPT-nek nincs lelke, nem volt sehol, nem viselt el semmit, nem volt merészsége, hogy túllépjen saját korlátain, és ezért nincs képessége transzcendens élményekre."

Az apokalipszis úton van

Az énekes hozzátette, hogy a ChatGPT tavaly novemberi nyilvános elérhetősége óta több tucat rajongó, „egyfajta algoritmikus áhítattól nyüzsögve” küldött neki a robot által készített dalokat. Lelkesedésüket ő nem osztja.

„Megértem, hogy a ChatGPT még gyerekcipőben jár, de talán ez a mesterséges intelligencia legrémesebb tulajdonsága. Hogy örökre gyerekcipőben fog járni, hiszen mindig lesz még mit eltanulnia.”

„Soha nem lehet visszatekerni vagy lelassítani, pedig talán egy utópisztikus jövő vagy a teljes pusztulásunk felé visz minket.” A Nick Cave stílusában készült dal szerint:

Az apokalipszis jó úton halad. Ez a dal szívás.

Cave, aki jelenleg egy új albumot készít a Bad Seeds-szel, hozzátette: "Úgy tűnhet, mintha túlságosan személyesnek venném ezt az egészet, de én egy dalszerző vagyok, aki éppen ebben a pillanatban is dalírással foglalkozik.

Idézetek a ChatGPT által írt Nick Cave dalszövegekből

1. vers: Az éjszaka mélyén hívást hallok/Egy hangot, ami visszhangzik, át a hallon/Szirén ének, ami magához húz/Oly helyre visz, ahol nem tudom elkezdeni

Kórus: Én vagyok a bűnös, én vagyok a szent / én vagyok a sötétség, én vagyok a fény / én vagyok a vadász, én vagyok a zsákmány / én vagyok az ördög, én vagyok a megváltó

2. vers: Felemelt fővel sétálok az utcákon / megvannak a démonaim, de repíteni fogom őket / az ördöggel táncolok, és az ő játékát játszom / én leszek az egyik, ki a nevén szólítja

Mit gondol erről a ChatGPT maga?

A BBC eredeti módon megkérdezte a ChatGPT-t, hogy szerinte engedni kell-e, hogy a mesterséges intelligencia dalszövegeket írjon egy híres zenész stílusában? A ChatGPT a szokásos kiszera méra bávatag modorában nagyjából megkerülte az érdemi válaszadást:

„Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz, mivel különféle tényezők, például a konkrét alkalmazás, a rendeltetésszerű felhasználás és a különféle érdekelt felek véleményétől függ. Néhányan azt állíthatják, hogy az AI által generált dalszövegek egy híres zenész stílusában tekinthetők akár tisztelgésnek vagy új módszernek a rajongók számára, hogy kapcsolatba lépjenek a művész munkájával. Mások azt állíthatják, hogy az etikai aggályokat vet fel a szerzők, a szellemi tulajdon szempontjából. Végül is, hogy megengedhető-e, hogy egy híres zenész stílusában írjon dalszövegeket, a felsoroltak és más tényezők gondos megfontolásától függ.”

A hatalmas mennyiségű adathalmazokon képzett ChatGPT-t diákok esszék írásához használják, a programozók weboldalak kódolására kérték, Ryan Reynolds pedig reklámot készített vele.

Sokan aggódnak azonban a szerzői jogok miatt. A ChatGPT adatállományai könyvek, weboldalak, fórumbejegyzések és Wikipédia-oldalak millióit foglalják magukban – és többek között tartalmazzák Nick Cave szerzői joggal védett dalainak egy részét.

De nincs jogi védelem a másik előadó stílusában írt dalokra és szövegekre, hiszen közvetlenül nem másol védett szövegeket vagy zenerészleteket, hanem a szerző modorában újakat álmodik.

A probléma már tavaly reflektorfénybe került, mikor Jason M. Allen művészeti díjat nyert a Midjourney mesterséges intelligencia rendszerrel egyszerű szöveges felszólításokból előállított festménnyel.

Jason M. Allen Midjourney-vel készült díjnyertes képe

Andy Baio nemrég a Fast Companynak így fogalmazott: „Lehet, ez egy olyan dolog, amellyel az embereknek együtt kell élniük. A védekezés egyetlen módja az lenne, hogy bíróságon lépjenek fel a jogsértő gyakorlat ellenében, de a művészeknek nincs erre elég pénzük.”

Hozzátette viszont, hogy egy olyan cég, mint a Disney, bíróság elé állíthatná az AI-cégeket, és arra kényszeríthetné őket, hogy fedjék fel azokat a tartalmakat, amelyekkel a szoftverüket képezték.

Nick Cave biztos abban, hogy a mesterséges intelligencia soha nem fogja utolérni az ő munkásságát. De azért kiemelt egy sort a ChatGPT által kreált dalból, amely mondhatni, megérintette őt. „A pokol tüze van a szememben” – mondja a dal „Nick Cave stílusában”, és ez igaz is, írja Cave:

A pokol tüze van a szememben – és ez a ChatGPT.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!