Digitália

2023.04.12. 13:43

Akár milliókat is kaphat, aki hibát talál a ChatGPT-ben

A ChatGPT készítője bárkinek fizet, aki hibát talál a mesterséges intelligenciával működő chatbotjában.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ociacia

Még a múlt hónapban Greg Brockman, az OpenAI elnöke és társalapítója egy tweetben utalt egy ilyen típusú program elindítására: most el is indult a projekt, megéri hibát keresni.

Az OpenAI kedden indított programja pénzt fog fizetni az embereknek, hogy hibákat találjanak a mesterséges intelligencia rendszereiben. A „Bug Bounty Program” egyként 200 és 20 000 dollár (70 ezer és 7 millió forint) közötti összeget csenget ki a felfedezett hiba méretétől függően.

A ChatGPT-ben és a GPT-4-ben folytatott hibakeresést díjazzák.

A hivatalos bejelentés ebben a blogbejegyzésben, az úgynevezett „Bug Bounty Program”-ban olvasható, amely arra kéri az embereket, hogy jelentsék a vállalat rendszereiben talált sebezhetőségeket, hibákat vagy biztonsági hiányosságokat. A cég 200 dolláros jutalmat ígér az apróságokért, és akár 20 000 dollárt is ad a „kivételes felfedezésekért”.

Az OpenAI állítása szerint azért indította el a programot, mert úgy véli, hogy az „átláthatóság és az együttműködés” kulcsfontosságú a bonyolult technológia során felmerülő „sebezhetőségek és hibák” kezelésében.

Hét sebezhetőség felfedezését már díjazták, ki is fizették.

A hitelesség okán az OpenAI a Bugcrowddal, egy olyan platformmal működik együtt, amely a vállalatokat biztonsági kutatók tömegével köti össze. Az OpenAI Bugcrowd- oldala szerint

az új beadványokat két órán belül elutasítják vagy elfogadják.

A Bugcrowd oldal felsorolja azokat az eseteket, amelyekért nem jár jutalom. Ide tartozik, ha valaki „ráveszi az MI-t, hogy rosszat mondjon” vagy „rosszindulatú kódot írat vele”. A szabályokat kijátszani akarók tehát pórul járhatnak, de a szorgalmas hibakeresőknek, az etikus hackereknek érdemes belevágni a kalandba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!