Együttműködés

2020.12.09. 18:00

5G kutatás-fejlesztéséről állapodott meg a Telekom, a BME és az Ericsson

A Magyar Telekom által a BME oktatási, kutatási céljaira biztosított frekvenciákon az Ericsson 5G teszthálózatot épített fel és üzemeltet a BME „I” épületében, ahol az 5G felhasználási lehetőségeit kutatják a mezőgazdaságban és az okos gyártás területén.

Forrás: Shutterstock

A mai online sajtótájékoztatón Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára fontos állomásnak nevezte a megállapodást az 5G fejlesztésekhez, amelyeket a kormány kiemelt figyelemmel követ. Az 5G fontos tulajdonságokat hordoz, azonban kemény munka kell a fejlesztéséhez, ebben a munkában pedig az egyetemek szerepe kulcsfontosságú – tette hozzá.

Rámutatott: a felsőoktatási intézmények közül

a BME az egyik olyan kiemelt egyetem, ahol a legújabb, legmodernebb 5G technológiára épülő megoldásokat tervezik,

és sikeresen tesztelik, így ennek az együttműködésnek a gyümölcse rövidesen látható lesz.

Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese közölte: tapasztalatot és know-howt nyújtanak az együttműködéshez a sávszélesség mellett. A Telekom saját frekvenciakészletéből díjmentesen, haszonbérlet formájában átenged az egyetem javára 20 Megahertzet (MHz) a 3600 MHz-es sávból, és 10 MHz-et a 2600 MHz-es sávból kutatás-fejlesztési és oktatási célokra – ismertette.

A szolgáltató 5G hálózata jelenleg Budapest és Budaörs mellett már 21 Balaton parti településen és öt megyeszékhelyen érhető el. Novemberben a 2100 MHz-es frekvenciasávon is elindították az 5G szolgáltatást Budapesten, és a tervek szerint év végére 30 százalékra bővítik az 5G hálózat lakosságra vetített lefedettségét a fővárosban.

Józsa János, a BME rektora elmondta: a többéves munkához a BME adja az együttműködő tanszéket, és bevonja az alapképzésben, a mesterképzésben vagy a doktori képzésben részt vevő hallgatóit a fejlesztésekbe. A hálózaton az Ericsson és a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének konzorciuma egy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által támogatott projektben az 5G mobilkommunikációs rendszer automatizált működtetésének kutatás-fejlesztésén, 5G alapú szolgáltatások megvalósításán, ipari és mezőgazdasági alkalmazások fejlesztésén dolgozik. A konzorcium okos mezőgazdasági alkalmazásokkal, és a kooperatív robotok valós idejű automatizált vezérlésével demonstrálja az 5G rendszerek előnyeit – mondta.

Jakab Roland, az Ericsson regionális stratégiai igazgatója elmondta: a BME-vel kiépített harmincéves, folyamatos megújulásra képes együttműködésük a hallgatók számára nagy lehetőség. Az 5G szoftver és mintaalkalmazás fejlesztési projekt már elindult, a fejlesztés alatt álló szoftverek tesztelését már korai szakaszban el tudják kezdeni.

Idén áprilisban a Telekom az Ericssont választotta az 5G megoldások szállítójának, azóta már 120 5G szerződése van a cégnek. A következő 5 évben nettó 826 milliárd forinttal járulhat hozzá a magyar gazdasághoz az 5G technológia, amivel jelentősen támogatja a koronavírus-válság utáni újjáépítést is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!