Így megy ez

2021.09.06. 18:00

A butaság hatszor jobban ragad a Facebookon, mint a való

A Facebookon a téves információkat posztolók, a félretájékoztató források hatszor nagyobb figyelmet kaptak, mint a tényszerű hírek, állítja egy új tanulmány.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Elsőként a The Washington Post számolt be arról a kutatásról, melyben a New York-i Egyetem és a Grenoble-Alpes Egyetem kutatói több mint 2500 Facebook-oldal bejegyzéseit vizsgálta.

A tanulmány megállapította, hogy az álhírek, a tévinformációk közzétételéről ismert források közlései

hatszor több lájkot, megosztást és interakciót kaptak a közösségi oldalon, mint a megbízható hírforrások által közzétett információk.

Ugyanez a tanulmány arra jutott, hogy a politikai spektrum mindkét végletéhez tartozó félretájékoztatás igen népszerű a Facebookon, de a szélsőjobboldal kiadók összességében több dezinformációt osztanak meg, mint a szélsőbaloldaliak.

A tanulmányban foglaltakra reagálva a Facebook szóvivője a Business Insidernek válaszolt. Azt mondta, ez a jelentés főként azt vizsgálta, hogy az emberek hogyan foglalkoznak a Facebook-oldalak olyan vonatkozású tartalmaival, ami „a közösségi oldalon található összes tartalom nagyon kis részét teszik ki”.

„Az elköteleződést (a reagálások számát) nem szabad összetéveszteni azzal, hogy ténylegesen hány emberhez jutnak el a Facebookon közzétett posztok” – fogalmazott a Facebook szóvivője.

Mi is az a Facebook elköteleződés?

Ide tartozik minden művelet, amelyet valaki hirdetésekre, a csoportjaiban vagy az oldalain megjelenő posztokra vagy kommentekre reagálva végez. Vagyis a reakciók, kommentek, megosztások, linkekre való kattintások.

A Facebook a múlt hónapban blokkolta a New York-i Egyetem kutatóinak a hozzáférését az adataihoz, arra hivatkozva, hogy az általuk végzett adatgyűjtés módja ellentétes a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal (Federal Trade Commission, FTC) korábban kötött egyezséggel. Az FTC tagadja, hogy jóváhagyta volna a kutatás blokkolását.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!