Elfajult háború

2019.05.29. 06:00

A Huawei-laptopok nem kapnak többé Windowst

Nehezen érthető, miért nem futtathat többé a kínai óriásvállalat a laptopjain Windows 10-es operációs rendszert.

Kívülállónak úgy tűnhet, mintha csak gazdasági érdek masírozna a biztonsági kérdések zászlaja alatt: a Microsoft az elnöki rendelet nyomán a The Verge tudósítása szerint előbb a Huawei laptopjainak árusítását szüntette meg a Microsoft Store-ban (már csak a készlet utolsó darabjait hajigálják ki), majd a legfrissebb csapás következett:

nem kaphatnak többé Windows 10-et a Huawei laptopok.

Médiajelentések szerint a Microsoft a Sencsen központjában lévő kirendeltségét is visszavonta.

Nehéz ugyan megindokolni, hogy milyen fenyegetést jelentene Amerikára az amerikai fejlesztésű, a felhasználói adatokat Amerikába jelentő operációs rendszer, de a Microsoft meg sem kísérelt valamilyen magyarázatot fűzni a döntéshez.

Egyszerűen nem kapnak Windows 10-et a készülékeikre és kész.

Ezzel gyakorlatilag befellegzett a Huawei laptopjainak, hiszen a Matebook széria minden darabját Windows 10-zel hozták forgalomba.

Szabad piac?

Bár néhány beszállító még hű maradt a kínai vállalathoz, Trump elnök fekete listás döntése nyomán a Google-t követve sorra megszakította az együttműködést több meghatározó vállalat, köztük az AMD, az ARM, az Intel, a Qualcomm.

Kirekesztették a Huawei-t olyan szövetségek, mint a Wi-Fi Alliance, a JEDEC (Solid State Technology Association), az SDA (SD Association) és a PCIe szabvány. És persze törölték a Huawei Mate 20 Pro-t az Android Q béta programból. Most jött a Microsoft.

Éppen úgy tűnik, elfelejthetjük a Huawei-t

Ha így folytatódik, a Huawei átmenetileg – ki tudja meddig? – leminősülhet belföldi nagyvállalattá. Pedig a kínai vállalatok értenek a szóból, hiszen az ázsiai ország számtalan módon korlátozza a külföldi tevékenységet a Google-tól a Facebookig.

Ma, a napi hírek szintjén szemlélve az eseményeket, csak egyetlen kiskapu látszik: Trump elnök pár napja a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy „ha megállapodást kötünk (Kínával), elképzelhető, hogy a Huawei esetleg abban valamilyen formában vagy annak egy részében szerepeljen”.

Az amerikai elnök mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a Huawei „nagyon veszélyes”.

Borítóképünkön és illusztrációnkon a Huawei laptopja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!