HSUP

2021.04.17. 12:00

A legígéretesebb ötleteken dolgoznak az egyetemi startupok

Új szakaszához érkezett a Hungarian Startup University Program (HSUP), amelynek első évfolyamában 21 felsőoktatási intézményből közel 2100 hallgató vesz részt.

Forrás: Shutterstock

Ezt jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

Az első gyakorlatorientált egyetemi startup-program célja, hogy a legmagasabb szintű startup-képzés megoldásközpontú gondolkodásra készítse fel a fiatalokat.

A befogadó egyetemek szakterületeiből adódóan a hallgatói csapatok változatos kompetenciákkal rendelkeznek, így a támogatott projektek témái is széles skálán mozognak. A kiválasztott tervek között megtalálhatóak az

orvostanhallgatók szakképzés-választását segítő megoldások, a gyermekek fizikai és mentális egészségét támogató, vagy a rossz látási viszonyok közötti közlekedés biztonságosabbá tételét célzó gyártási, automatizálási és robotikai projektek.

Találkozhatunk különböző pénzügyi vagy agrárinnovációkkal, a napelemes rendszerek hatékonyabbá tételét célzó ötletekkel is – ismertette a részleteket Schanda Tamás.

A HSUP első évfolyamához a 2020/2021-es tanévben 21 egyetemről közel 2100 hallgató csatlakozott. Elképzeléseik megvalósítását a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) ösztöndíja is segíti: egy-egy kiemelkedő hallgatói csapat akár 3 millió forintos keretből gazdálkodhat. A csapatok munkáját ezen felül a kapcsolódó mentorprogram keretében a HSUP céges partnerei is számos felajánlással támogatják.

Az NKFIH kezdeményezésére és szakmai támogatásával létrejött program legközelebb a több mint hatéves múltra visszatekintő Budapest Startup Safarin mutatkozik be. A konferenciát a tavalyi évhez hasonlóan idén is egy innovatív online platformon rendezik meg április 21. és 23. között.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!