Pusztuló környezet

2020.09.18. 18:00

A mobilok sugárzása rovarok pusztulását okozhatja

Mióta mobiltelefonok vannak, azóta jelennek meg a sugárzásuk negatív hatásairól beszámoló cikkek, s azok cáfolatai. Egy új elemzés káros hatást mutat ki.

Forrás: Shutterstock

A németországi Naturschutzbund (Nabu) természetvédelmi szövetség a Diagnose Funk környezetvédelmi szervezettel és a luxemburgi AKUT akciócsoporttal közösen 190 tudományos kutatást elemzett szerte a világból.

Eredményüket Stuttgartban mutatták be. A vizsgálat szerint a rovarölőszerek használata és a rovarok élőhelyeinek eltűnése mellett a környezet elektromágneses sugárzással történő egyre nagyobb mértékű terhelése is „valószínűleg negatív hatással van a rovarvilágra”.

100 komolynak értékelt, laborban és terepen végzett vizsgálatokkal végzett kutatásból 60 mutatta ki ezt a negatív hatást

a méhek, darazsak és legyek esetében. Ezen hatások között van a tájékozódási képesség elvesztése a mágneses mező miatt, de előfordulhat az örökítőanyag és a lárvák károsodása is.

Ennek egyik oka, hogy különösen a mobiltelefonos és a WLAN-sugárzás hatására

megnyílnak a sejtek kálciumcsatornái, így többszörös mennyiségben képesek átáramlani rajtuk a kálciumionok.

A kálcium fontos transzmitter, amely biokémiai láncreakciót vált ki a rovaroknál – áll az Umwelt Medizin Gesellschaft című tudományos lapban publikált tanulmányban.

A metaelemzés felhívja a figyelmet arra, hogy a drámai mértékű rovarpusztulás okainak elemzésekor minden irányban nyitva kell tartanunk a szemünket – fogalmazott Johannes Enssle, a Nabu baden-württembergi vezetője. Kiemelte: a mobilok sugárzásának környezetre gyakorolt hatását gyakran alulbecsülik.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!