És sikerült!

2021.09.06. 09:41

Az első marsi kőzetmintáját begyűjtötte az amerikai űrszonda

Miután a Perseverance robotja belefúrt a Rochette-nek nevezett táblába, pár nap izgalomban telt, attól tartottak, hogy elejtette a kifúrt mintát a Marsról.

A NASA Perseverance marsjárója a bolygó felszínén

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A fúrófejről készült új felvételek azonban azt mutatják, hogy a minta ott van, biztonságban, a szerkezet belsejében – írja a BBC hírportálja.

I’ve got it! With better lighting down the sample tube, you can see the rock core I collected is still in there. Up next, I’ll process this sample and seal the tube. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#SamplingMars

— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">September 5, 2021

A pillanatot történelminek nevezték a NASA szakemberei, mivel

ez az első kőzetminta, melyet idegen bolygón gyűjtöttek, és arra szántak, hogy a Földre juttassák.

Múlt hónapban a Perseverance egy szokatlanul puha, porszerű talajréteget fúrt meg, és a minta vagy szétporladt, vagy a töredékek eleve a furatban maradtak és kihullottak a begyűjtéskor, így nem tudott semmit abba a gyűjtőcsőbe helyezni, amelyben azt majdan a Földre hozzák.

A marsjáró azóta mintegy 800 métert megtéve, jobb mintavételi helyre vándorolt, ahol megpróbálta az újabb mintagyűjtést.

A kutatási program 31 kőzetminta gyűjtését irányozza elő, ezek

a tervek szerint néhány év múlva érkeznek vissza a Földre, elemzésre.

A kutatás célja az ősi élet jeleinek, például megkövesedett mikrobák nyomainak kutatása a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából.

A marsjárót egy éve indították útjára Floridából. A városi terepjáró méretű modul februárban szállt le a Marson, a Jezero-kráterben, amelyben a tudósok szerint 3,5 milliárd évvel ezelőtt mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!