Ilyen a biznisz

2020.06.10. 06:00

Beszédes ábra mutatja, miért éri meg a NASA-nak Musk űrhajója

Először az űrhajózás történetében egy magáncég űrhajóját lőtték fel május 30-án a NASA Kennedy Űrközpontjából.

Cape Canaveral, 2020. május 31. Elon Musk, a SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) amerikai társaság vezérigazgatója és fõtervezõje, miután Douglas Hurley és Robert Behnken amerikai ûrhajósokkal a fedélzetén felbocsátották a SpaceX Crew Dragon személyszállító ûrhajóját és a Falcon 9-es hordozórakétát a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpont kilövõállásáról 2020. május 30-án. A két asztronauta a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásra utazik. Csaknem tíz év múltán most elõször szállít amerikai ûrhajó amerikai asztronautákat a világûrbe, és ehhez a NASA elõször veszi igénybe egy magánvállalat ûrjármûvét.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Erik S. Lesser

Elon Musk, a zseniális fenegyereknek nevezett vállalkozó, számos úttörő csúcstechnikai megoldás „atyja” cége készítette a SpaceX űrhajót. Musk leginkább a Tesla autókról ismert: marketing-képességeit jól mutatja, hogy, hogy nem, egy fehér Teslával vitték ki az űrhajósokat, akiknek szokatlanul elegáns fehér űrruháját rendhagyó módon egy hollywoodi jelmeztervezővel terveztették.

Kérdés, hogy miért egy magáncéggel kellett a NASA-nak összekarolnia?

Mióta az utolsó amerikai űrsikló befejezte pályafutását, az Egyesült Államok arra kényszerült, hogy űrhajósait Kazahsztánból orosz Szojuz űrhajókkal szállíttassa a Nemzetközi Űrállomásra.

A SpaceX elindítása azonban nem csak azért volt kiemelkedő jelentőségű, mert megszüntette Amerika Oroszországtól való függőségét. Volt egy másik, szintén kulcsfontosságú szempont:

sokkal kevesebb pénzbe, majdnem fele annyiba kerül a Musk-féle megoldás.

Az úgynevezett Commercial Crew nevű program keretében fejlesztett megoldás

az elmúlt hatvan esztendő legolcsóbb űrrepülési technikája.

A SpaceX visszatérő, újrafelhasználható, csúcstechnológiás rakétája a korábbi űrhajók töredékébe kerül, s messze a Szojuz ára alatt marad.

Infographic: Why SpaceX Is A Game Changer For NASA | Statista

Ha az inflációval kiigazítják az eredeti költségeket, az Apollo program ülésenkénti költsége 390 millió dollárra rúgott, s mint a Statista ábráján látható, a SpaceX még a versenytárs Boeing-megoldásnál, meg az Oroszországnak fizetett összegnél is alacsonyabb összegbe kerül.

Nem rossz üzlet az amerikai adófizetőknek.

Borítóképünkön Elon Musk, a SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) vezérigazgatója és főtervezője ünnepli az űrhajó sikeres felbocsátását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!