Közúti ellenőrzés, kérjük az iratokat

2019.08.10. 06:00

Biztos úr, ön nem robot véletlenül?

Akad aggasztóbb külsejű és egészen barátságos kinézetű is a Kínában szolgálatba állított rendőrök között.

Már több észak-kínai városban támogatják robotok a rendőrök munkáját. Leginkább a közlekedést segítik járőrözéssel, információs szolgáltatásokkal és a balesetekre való figyelmeztetéssel.

Meglehetősen szigorú közegnek tűnik az alábbi videón a robot, aki (ami) Hebei tartomány Hantan városában tevékenykedik.

Három új robottípust a hantani közbiztonsági hivatal valóságos ceremónia keretében mutatott be a közlekedőknek. Ezek megalkotásához mesterséges intelligenciára, felhőalapú számítástechnikára és lézeres navigációra támaszkodtak a fejlesztők – írja a Global Times angol nyelvű kínai hírportál.

A barátságosabban kinéző, a helyi közlekedési rendőrök egyenruháját idéző, sárga és fehér színű közúti robotjárőr képes azonosítani a sofőröket, lefényképezi a szabálytalanul haladókat, valamint sztenderd kínai (putonghua) nyelven figyelmezteti a figyelmetlen gyalogosokat.

A robotrendőr segít eligazodni a járókelőknek és automatikusan jelenti a rendőrségnek, ha biztonsági kockázatot vagy gyanús személyt észlel. A közúti baleseteknél használt robot pedig figyelmezteti az elhaladó járműveket, miközben a rendőrök helyszínelnek.

A robotok a hét minden napján, 24 órában működnek, nem fáradnak el.

Az elmúlt években egyre nagyobb teret kapnak a technológiai újítások a kínai rendőrség mindennapjaiban.

Az idei tavaszünnep (kínai holdújév) alkalmával a rendőrök sok városban arcfelismerő technológiát és robotokat bevetve ellenőrizték az emberek jegyeit, kutattak az eltűntek után és látták el biztonsági információkkal a járókelőket.

Borítóképünk illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!