Akad másik

2021.02.16. 15:04

Botrány a WhatsApp körül: van nála jobb ötletünk

Tömegesen kezdtek el más üzenetküldő alkalmazásokat használni a felhasználók, mikor kiderült, bele kell törődniük, hogy a WhatsApp átadhatja a felhasználói adatokat a tulajdonos Facebooknak.

Forrás: Shutterstock

A WhatsApp még január elején jelentette be, hogy február 8-tól új általános szerződési feltételek lépnek életbe, melyek úgymond megkönnyítik a vállalat számára az ügyfelek személyes adatainak felhasználását.

A The Guardian napilapnak nyilatkozott a WhatsApp képviselője, hogy csupán az üzleti üzenetküldést érintették a változások, és a már meglévő szerződési feltételeket fogalmazták meg érthetőbben, azaz szerinte a szolgáltató nem változtatott a Facebookkal megosztott adatokon.

A botrány után azért május 25-re halasztották a szerződési feltételek hatályba lépésének dátumát,

de az elvándorlás megindult.

Új szerződési feltételek, de nem mindenkinek

Az eset rádöbbentette az adataik védelmére kényes felhasználókat, hogy a szorosabb adatmegosztás még akár valóság is lehet. A megosztott adatok között jelenleg ott vannak a felhasználói regisztrációs adatok (mint például telefonszám), a tranzakciós adatok, a másokkal való együttműködésről szóló adatok (beleértve a vállalatokat is), mobileszközről szóló adatok, IP címek.

A szolgáltatásokat felhasználási feltételek szerint rangsoroló Terms of Service Didn’t Read oldal

a WhatsApp felhasználási feltételeket az igencsak rossznak számító E kategóriába sorolja.

A Facebook egyébként 2014-ben vásárolta meg 19 milliárd dollárért a WhatsApp üzenetküldőt. A felhasználók a végponttól-végpontig terjedő titkosítás miatt kedvelték meg és kezdték el tömegesen használni ezt az alkalmazást. A felvásárlás pillanatában 600 millió aktív felhasználóval rendelkezett az üzenetküldő, 2020 februárjára már 2 milliárdra nőtt ez a szám.

Van mááásik

Ha mi sem bíznunk a Facebook-közeli alkalmazásban, akkor használjunk inkább másik üzenetküldőt: vannak remek alternatívák.

Nem függetlenül a botránytól, január első három hetében a Signal üzenetküldő világviszonylatban 7,5 millió felhasználóval lett gazdagabb, a Telegram pedig 25 millióval. Az új felhasználók többnyire azok közül az elégedetlen WhatsApp használók közül kerültek ki, akik féltik a Facebooktól az adataikat.

A WhatsApp két közvetlen konkurense a Telegram és a Signal.

Mindkét alkalmazást a felhasználói kommunikáció és adatok védelme körül építették fel. A választást megkönnyítendő a G Data munkatársai összeállítottak egy táblázatot, mely összehasonlítja a három üzenetküldőt, funkciói és a használt titkosítási eljárások szerint.

Ha az adatok védelmét tartjuk fontosnak, a két alternatíva közül a Signal a nyertes.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!