Piaci híresztelés

2019.03.16. 18:00

Egymilliárd dollár dőlhet az Uber önvezető fejlesztésébe

Piaci források szerint befektetést szervez a SoftBank és a Toyota Motor vállalatok vezetésével egy befektetői konzorcium az Uberbe.

Fotó: Shutterstock

Pontosabban a cég önvezető járműtechnológiai fejlesztő érdekeltségébe, ami 5-10 milliárd dolláros piaci tőkeértékhez juttatná a céget, írja az MTI.

Az Uber és a SoftBank nem kommentálta a tervezett befektetés hírét, a Toyota szóvivője pedig közölte, hogy bár a cég „folyamatosan vizsgálja a különböző befektetési lehetőségeket”, jelenleg nincs semmi, amiről be kellene számolnia.

A befektetés egyrészt forgóeszközökkel tölthetné fel az Uber veszteségeit több száz millió dollárral mélyítő önvezető járműtechnológiai fejlesztő részleget, másrészt segítené az Uber befektetői megítélését is a küszöbön álló tőzsdei bevezetésekor.

Már voltak előzményei a híresztelt ügyletnek

Az Uber részvénye tőzsdei bevezetésére készül, a jegyzés akár 100 milliárd dollárra is felviheti a cég piaci tőkeértékét. Az Uber 3,3 milliárd dolláros veszteséggel zárta a tavalyi évet.

A Toyota tavaly már 500 millió dollár befektetéssel járult hozzá az Uber önvezető járműtechnológiai fejlesztő erőfeszítéséhez. A SoftBank pedig már 2,25 milliárd dollárt fektetett a General Motors önvezető járműfejlesztő részlegébe, a Cruise cégbe, ami a Honda Motor anyagi támogatását is élvezi.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!