Zöldülő adatközpont

2021.09.09. 14:45

Energiahatékonysági világrekordot döntött a Huawei

A vállalat intelligens adatközpontja hároméves rekordot állított fel.

Forrás: Shutterstock

A Huawei Kínában, Hszianban működő intelligens adatközpontjának éves átlagos energiafelhasználási hatékonysága (PUE) a hivatalos teszt szerint 1,111 lett, több mint egy tizeddel jobb a 2018-ban feljegyzett korábbi rekordnál. Az iparági átlaghoz képest ez 25 százalékos csökkenést jelent a teljes energiafogyasztásban. A vizsgálat során központban található szervereket különféle körülmények között terheléses próbának vetették alá, az értéket pedig hivatalos szervek validálták.

Az adatközpontok energiatakarékossága és az emisszió csökkentése kiemelten fontos trenddé vált az iparágban, mert nagyban befolyásolja – illetve korlátozhatja – további fejlődésüket. Az elmúlt években az adatközpontok piacának második legnagyobb szereplőjévé vált Kína, és egyben a leggyorsabban növekvő piaccá.

A vállalat több mint egy tizeddel javította meg az éves átlagos energiafelhasználási hatékonyság (PUE) még 2018. novemberében feljegyzett eddigi rekordértékét

a Hszianban, Kínában található intelligens adatközpontjában (Smart Modular Data Center). A Cloud Computing & Big Data Research Institute és a The Green Grid China (TGGC) által mért és hitelesített 1,111-es érték az iparágban valaha mért legalacsonyabb, a korábbi rekord 1,245 volt. A teszteket különböző külső körülmények, –5°C és +35°C közötti hőmérséklet, eltérő időjárási és légnyomási viszonyok között végezték.

Az adatközpontok energiahatékonyságát az úgynevezett PUE értékek mutatják: minél alacsonyabb a szám, annál hatékonyabb a működés. Jelenleg az iparági átlagos energiahatékonyság körülbelül 1,5. Ez azt jelenti, hogy az informatikai berendezések az adatközpont teljes áramellátásának 67%-át fogyasztják, a fennmaradó 33%-ot más rendszerek, például a hűtés. Az éves átlagos 1,111-es PUE 25%-os csökkenést jelent a teljes energiafogyasztásban.

Az eredményhez a vállalat által használt intelligens energiahatékonysági megoldások is hozzájárultak.

Az új generációs adatközpontban a Huawei Free Cooling Technology megoldása működik, amely hideg idő esetén a kinti levegőt használja hűtésre, így csökkentve a rendszer energiafogyasztását. A hűtést mesterséges intelligencia is támogatja, a Huawei iCooling AI megoldása automatikusan állítja a hűtőrendszert a még energiatakarékosabb működés érdekében.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!