Leleplezték

2019.08.27. 06:00

Ezek a telefonok az FCC határértékeit meghaladó sugárzást bocsátanak ki

Évek óta rágjuk a gittet, hogy káros sugárzást bocsátanak-e ki az okostelefonok. Lehet, hogy az aggódóknak van igazuk?

A Chicago Tribune, majd nyomán számosan közzétették a lap által finanszírozott vizsgálatot, amely azt vizsgálta, hogy a népszerű okostelefonok betartják-e az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (Federal Communications Commission, FCC) által meghatározott értékeket. A vizsgálatot független kutatók végezték.

Messze túllépik, némelyik a megengedett ötszörösét produkálja

A kutatás azt igazolja, hogy számos népszerű gyártó, például az Apple, a Samsung az utóbbi három évben kiadott több telefonja nem felel meg az FCC sugárzásra vonatkozó biztonsági előírásainak. Tizenegy vizsgáltból öt veszélyesen túllépi az egészségügyi normákat.

Aggályos mértékű több iPhone, Samsung sugárzása

Bizonyára nem csak ezekkel a telefonokkal van baj, hanem most éppenséggel ezeket mérték le.

 

Az FCC a mikrohullámú sugárzást specifikus abszorpciós ráta (avagy fajlagos elnyelési tényező, angolul specific absorption rate, SAR) méréssel minősíti. A tesztek alapján a Chicago Tribune megállapította, hogy

a legrosszabb értékeket az iPhone 7-es hozta,

és nagyon rosszul vizsgázott több Samsung készülék is. Az iPhone 7-es esetében a SAR négyszer magasabbnak bizonyult, mint amit az FCC megenged.

A MacDailyNews megjegyzi, hogy az FCC 2017-ben kiadott útmutatása szerint nem tanácsos zsebben hordani a telefonokat. Ez a lap szintén közzéteszi a mérési eredményeket bemutató táblázatot.

A „negatív pálmát” a Samsung Galaxy S8-es vitte

Rémesen vizsgázott több Samsung is, a legriasztóbb a Galaxy S8-as lett, amelyik a nettó határérték ötszörösét sugározza – mondjuk egy nadrágzsebben.

Korántsem meglepő módon válaszában az Apple és a Samsung egyaránt azt állította, hogy a Chicago Tribune által elvégeztetett tesztek nem feleltek meg a szabványoknak, az eredmények érvénytelenek. Ragaszkodnak ahhoz, hogy a saját laboratóriumi tesztjeik szerint a termékeik megfelelnek az FCC előírásainak.

Dobjuk ki ezeket a telefonokat?

Mielőtt még a kukában végeznék a mobilok, érdemes tudni, hogy az FCC szándékosan magas határértékeket határoz meg, hogy úgymond némi tartalékot határozzon meg a felhasználók számára.

Egyértelmű, bizonyíthatóan károsító hatásokat akkor lehet kimutatni, ha a sugárzás ötvenszerese a jelenlegi biztonsági előírásoknak.

Mégis nyugtalanító a tény, hogy nem hivatal, nem gyártó, hanem egy újság fedezte fel:

a mindennapi használatú készülékek túllépik a megadott biztonsági értékeket.

Azt szokták ajánlani, hogy aki nagyon aggódik a sugárzás miatt, tartsa minél távolabb a testétől a készülékeket, használjon kihangosítót. Vagy egyenesen azt, hogy kapcsolja ki a kütyüt, mert áram nélkül biztosan nem sugároz.

Az FCC közölte, hogy komolyan veszi a sugárzással és a normák betartásával kapcsolatos összes kérdést, s az elkövetkező hónapokban ismét megvizsgálják a telefonokat.

Borítókép és iluusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!