Őrület? Van benne rendszer

2019.06.05. 11:58

GlobalCoin néven világpénzt készít a Facebook

Valakik megint nagyon jól járnak, de nem biztos, hogy a felhasználók lesznek azok. Fele sem tréfa.

WASHINGTON, USA - APRIL 11: Facebook co-founder, Chairman and CEO Mark Zuckerberg testifies before the House Energy and Commerce Committee in the Rayburn House Office Building on Capitol Hill April 11, 2018 in Washington, DC. This is the second day of testimony before Congress by Zuckerberg, 33, after it was reported that 87 million Facebook users had their personal information harvested by Cambridge Analytica, a British political consulting firm linked to the Trump campaign.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Yasin Ozturk

Részletes információk még nem állnak rendelkezésre, de többek között olyan komoly hírforrás, mint a Forbes és a BBC hírül adta, a Facebook megint nagy kalandba kezd: nem túl visszafogott módon,

világpénzt, egészen pontosan GlobalCoin elnevezéssel pénzt akar kibocsátani.

Állítólag a közösségi óriás már tárgyal az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelettel (CFTC) és más amerikai és Egyesült Királyságbéli illetékesekkel, hogy milyen lehetőségei lennének a GlobalCoinnak.

A hírek szerint jövő év első negyedévében indulnának a pénzzel, elsőként az indiai piacon.

A saját pénz, egyfajta kriptovaluta segítségével a Facebook mondhatni rendkívül hatékonyan kezelhetne a nemzetközi bankrendszer részleges kihagyásával online fizetéseket.

Veszélyeket is hordoz ez a korszaknyitány

Mark Zuckerberg az utóbbi években hol érdeklődésének adott hangot a (gyors meggazdagodást vagy tönkremenetelt ígérő) kriptopénzek iránt, hol tiltotta a legnagyobb közösségi oldalon ezeket.

Nyilván óriási versenyelőnnyel bocsátkozna a vállalkozásba, hiszen a GlobalCoin használatával virtuális birodalma – nem csak a Facebook, hanem az Instagram, a Whatsapp és a Messenger – minden felhasználója könnyedén tudna fizetni akár bankszámla nélkül is az egész világon.

Aggasztó azonban az a sok adatkezelési és egyéb botrány, ami az utóbbi időben a közösségi oldal körül zajlott. Közismerten hamis profilokkal és átverős posztokkal zsúfolt a Facebook. Mi lesz, ha eddigi vállalásait is nehezen kézben tartó közösségi média beszabadul a pénzügyekbe?

Kétségtelen előny, hogy az új pénz lehetőséget kínálhat a nemzetközi piacra kilépő szolgáltatóknak, mert a Facebook új piacteret (is) kínál.

Sokakban aggodalmakat ébreszt

Két hónapja sincs, hogy a Facebook által tervezett kriptopénzről beszélt a Yahoo Finance-nak Zuckerberg egykori egyetemi társa.

Wei Zhou, a világ legnagyobb kriptopénz tőzsdéjének pénzügyi igazgatója fenntartásait fejezte ki a kriptopénzzel kapcsolatban, mivel, idézzük, „bármi is legyen a terv,

a Facebook nem közösség által vezérelt szervezet, a legfontosabb döntéseket egyetlen személy, Mark Zuckerberg hozza meg.”

Pedig a kriptopénzek, blokklánc technológia lényege Zhou megfogalmazásában, ennek éppen az ellentéte, a decentralizáció, a nyílt rendszer alkalmazása.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!