A hónap (az év?) árajánlata

2019.05.08. 12:54

Hiba lenne ár-érték arányban nem a Google új mobilját választani

Ennyi pénzért ilyen okostelefont? Meglehet, visszajönnek még a régi szép idők, amikor a nagyokhoz képest féláron lehetett kiváló készüléket venni.

An attendee adjusts his headband before the start of the Google I/O conference keynote at Shoreline Amphitheatre in Mountain View, California on May 07, 2019. (Photo by Josh Edelson / AFP)

Hét év óriási idő az okostelefonok világában, mégis, sokan emlékeznek még a Google Nexus 4-esre, amelyiket 2012-13-ban mintegy százezer forintos áron be lehetett szerezni, (a kor adottságai közepette) kitűnő kamerával, rendkívül megbízható hardverrel, szép kivitelben. És vegytiszta Androidot futtatott, nem volt rajta egyetlen fölös, csilivili, rendszerlassító gyári bloatware szoftver sem, aminek a törlését más cég garanciavesztéssel díjazta.

Még baráti áron jött a következő évben a kissé konzervatív kinézetű Nexus 5-ös, aztán vége lett a mókának: a Google által gyártatott telefonok ára a többi gyártóéval együtt az egekbe ment, a minősége viszont némileg elmaradt.

Erre most a kedd esti fejlesztői I/O rendezvényen a keresőóriás bemutatta a Pixel 3A és a 3A XL telefonjait, amelyek

zseniális kamerával a felébe-harmadába fognak kerülni a nagy gyártók csúcskészülékeinek.

Ami az árat illeti, ez egészen pontosan azt jelenti, hogy míg a nagyok prémium modelljei 800 és 1000 dollár közötti áron kaphatók, a Google a Pixel 3Aért 399, a 3A XL-ért 479 dollárt (átszámolva mintegy 120-140 ezer forintot) fog kérni.

A Google hardveres főnöke, Rick Osterloh bemutatja a Pixel 3a-t.
Fotó: Andrej Sokolow / dpa

Nem szedtek ki minden földi jót

A vezető gyártók jelenleg leginkább csak úgy kínálnak ennyiért mobilt, hogy kiveszik a prémium készülékükből jószerével az összes értéket, s a csúcsmodellhez külsőleg hasonló diétás változatot árulják Lite néven. (Még a Nexus vonalat követő OnePlus is egyre magasabbra tolja a lécet.)

A Pixelekbe sem tették ugyan a legdrágább hardvert, de a tegnapi hírek szerint így is kiváló készülék született, remek kamerával, vegytiszta Androiddal (tehát a vele járó garantált, három éves frissítéssel).

A barátságos ár miatt fém helyett egyáltalán nem olcsó hatású műanyag (a Google is polikarbonátnak hívja) készülékházat használnak. Megelégedtek az olcsóbb Qualcomm Snapdragon processzorral: a pontszámvadászokon kívül így is elég gyors lesz mindenkinek.

A piac egyik legjobb kameráját kapta

Az első szakértői visszajelzések szerint jobb, mint az iPhone XR lencséje, és ugyanabban a bajnokságban játszik, mint a Galaxy S10 és az iPhone XS. A hátlapi 12,2 megapixeles ( f / 1.8) objektív ugyanaz, mint a Pixel 3-ban, miként az előlapi 8 megapixeles szelfikamera is.

A szürkeimportra marad

Kiváló, ami az ISO-t, a kontrasztokat és a finom részletek megjelenítését illeti. Persze aki ragaszkodik a telekamerához és az éjszakai módhoz, annak meg kell maradnia a Huawei P30 Pro-nál, vagy az új Galaxy-nál. Igaz, legalább kétszer annyiért.

Nincs a hátlapon második (vagy harmadik-negyedik) kamera, ujjlenyomat-olvasóval kell együtt élni a divatos arcfeloldás helyett, sajnos nem vízálló, és elmaradt a vezeték nélküli töltés. Ellenben van jack csatlakozó és milliónyi kellemes mesterséges intelligencia játék és szolgáltatás.

Az eddigi hírek szerint rejtélyes okoknál fogva a Pixel 3A és a 3A XL nem kerül be a hivatalos hazai forgalomba, tehát vélhetően megint a szürkeimportból árusító zug GSM-ekből (rögtön a kapu alatt balra a második ajtó), vagy az országhatárt pár méterrel átlépve lehet majd megvenni.

Ahogy anno a Nexusokat is.

Borítóképen a Google I/O konferencia egyik résztvevője állítgatja a fejpántját (Fotó: Josh Edelson / AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!