Apokalipszis most

2021.10.19. 14:44

Így látja a robotkutya a sugárzó Csernobilt belülről (videó)

Pontosabban inkább szimatolja a Boston Dynamics kutyarobotja.

Forrás: SSE Chernobyl NPP

Az angliai Bristoli Egyetem tudóscsoportja ukrán kutatókkal és mérnökökkel közösen bemerészkedett a csernobili atomerőmű belsejébe, hogy új sugárzástérképezési kutatásokat végezzen. A Boston Dynamics kutyarobotja is csatlakozott hozzájuk, hogy segítsen „sugárzást szimatoló” képességeivel.

A misszió elsődleges célja az volt, hogy megvizsgálják az autonóm és félautonóm robotok felhasználhatóságát sugárzás észlelésére a magas sugárzású környezetben, és felmérjék az erőmű romjain még mindig jelen lévő radiológiai maradványveszélyt.

Az egyik ilyen eszköz

a Boston Dynamics által kifejlesztett, sugárzásérzékelő berendezéssel felszerelt Spot robotkutya volt.

A szakértők is bejárták az atomerőmű egyes biztonságosabb részeit, köztük a 4-es reaktor mára hírhedtté vált vezérlőtermét, ahonnan a katasztrófa kiindult.

„A meghibásodott reaktor vezérlőtermébe bemerészkedni szorongató és egyben felemelő élmény volt” – mondta Tom Scott professzor, a Bristoli Egyetem vezető kutatója, a Robotics and AI in Nuclear (RAIN) társigazgatója.

1986. április 26-án lett a csernobili atomerőmű a történelem legnagyobb nukleáris balesetének helyszíne. A baleset az egyik atomreaktor turbinájának biztonsági tesztelése közben történt. Számos biztonsági és szakmai vétség történt, s nem volt jelen megfelelően képzett személyzet sem a tesztelés során. Kontrollálhatatlan nukleáris láncreakció következett be, amely robbanásokat idézett elő, és hatalmas mennyiségű radioaktív szennyeződés szabadult el.

Az ukrán kormány a mai napig dolgozik a bontási projekten és az erőmű leszerelésén.

A helyszín még mindig magas szintű káros sugárzást bocsát ki, ezért hasznos robotokat alkalmazni a takarításban, de a közelmúltig ilyen technológia egyszerűen nem állt rendelkezésre.

„A robotok gyorsabbá, olcsóbbá és ami még fontosabb, biztonságosabbá tehetik a nukleáris tisztogatást” – tette hozzá Scott professzor.

„A megszerzett tudományos adatok segítik a jövőbeni tervezést a fűtőanyagot tartalmazó anyagok végső eltávolításával kapcsolatban, és hozzájárulnak ahhoz, hogy Csernobil – és a körülötte lévő terület – környezetileg biztonságos hellyé váljon” – közölte Dr. Maxim Saveliev, az ukrajnai Nukleáris Erőművek Biztonsági Problémáival Foglalkozó Intézet (ISPNPP) vezető kutatója.

Borítóképünk a csernobili atomerőműben készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!